ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιχείρηση «Aσπίδες»: Μπαράζ επαφών Ε.Ε. – ΝΑΤΟ για τις τελικές λεπτομέρειες

Η κατανομή αρμοδιοτήτων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις 15 Φεβρουαρίου

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Aσπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, τις οποίες θα επικυρώσουν στις 19 Φεβρουαρίου οι αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει και άλλα θέματα, όπως τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί και το ζήτημα της ευρωπαϊκής δύναμης που θα προστατεύει τη διεθνή ναυσιπλοΐα από τις επιθέσεις των Χούθι. Αλλωστε, οι χώρες που συμμετέχουν στην «Prosperity Guardian» και στην επιχείρηση «Aσπίδες» είναι μέλη του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι σε επίπεδο διοικήσεων θα υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δύο ναυτικές δυνάμεις. Η προετοιμασία της επιχείρησης και η συνεργασία με την «Prosperity Guardian» θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Νίκος Δένδιας με τον υφυπουργό Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, James Heappey, το πρωί της Δευτέρας.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι απομένουν ορισμένες τυπικές εκκρεμότητες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φύση της αποστολής, ο χώρος ανάπτυξης και ο ρόλος που θα αναλάβουν οι συμμετέχοντες έχουν σε μεγάλο βαθμό καθοριστεί.

Σύνθεση δυνάμεων

Η ευρωπαϊκή ομάδα κρούσης θα αποτελείται στο πρώτο στάδιο από τέσσερις μονάδες επιφανείας, οι οποίες θα συνοδεύονται και από πτητικά μέσα. Πλοίο διοίκησης έχει οριστεί το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duilio», ένα από τα ισχυρότερα πολεμικά πλοία του ιταλικού στόλου. Διαθέτει εξελιγμένο ραντάρ και σύστημα διεύθυνσης πυρός και είναι εξοπλισμένο με 48 κελιά για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Aster 30 και μέσου βεληνεκούς Aster 15. Αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες έχει και η γαλλική φρεγάτα «Languedoc» αλλά και η γερμανική «Hessen» που αποτελεί τη νεότερη προσθήκη στην επιχείρηση.

Η Ελλάδα συμμετέχει με τη φρεγάτα «Υδρα», μονάδα παλαιότερης τεχνολογίας σε σχέση με τις υπόλοιπες, στην οποία όμως έχουν γίνει ορισμένες προσθήκες, όπως το σύστημα εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ESM) ώστε το πλοίο να αποκτήσει αυξημένες δυνατότητες εντοπισμού και διόπτευσης απειλών και εντέλει, καλύτερη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η F-456 «Υδρα» υπόκειται σε εξοντωτικούς ελέγχους και δοκιμές ώστε να εξασφαλιστεί πως λειτουργούν πλήρως όλα τα συστήματα που διαθέτει, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτήθηκαν επιπλέον εργασίες στους εκτοξευτές των αντιαεροπορικών πυραύλων ESSM και στα δύο Phalanx που αποτελούν το σύστημα εγγύς προστασίας του πλοίου.

Η «Υδρα» είναι το μοναδικό από τα τέσσερα πλοία της επιχείρησης που διαθέτει Phalanx, η χρησιμότητα του οποίου διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν το αμερικανικό πλοίο USS Gravely που συμμετέχει στην «Prosperity Guardian» εξουδετέρωσε πύραυλο των Χούθι μόλις ένα ναυτικό μίλι από τον στόχο του, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η «Υδρα» θα αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας, συνοδεύοντας από πολύ μικρή απόσταση τα εμπορικά πλοία που θα διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Η γαλλική φρεγάτα δεν διαθέτει σύστημα εγγύς προστασίας, η γερμανική είναι εφοδιασμένη με RAM, ενώ το ιταλικό αντιτορπιλικό χρησιμοποιεί τα τρία πυροβόλα STRALES των 76 χιλιοστών.

Ελληνοϊταλική διοίκηση

Το «Caio Duilio» θα αποτελεί τη ναυαρχίδα της επιχείρησης και έδρα του Ιταλού ναυάρχου, ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του εν πλω διοικητή Δυνάμεων και θα έχει την ευθύνη των επιχειρήσεων σε τακτικό επίπεδο.

Διοίκηση σε στρατηγικό επίπεδο θα ασκεί Ελληνας αξιωματικός από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης στην 1η Στρατιά της Λάρισας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υποδιοικητής θα οριστεί Γάλλος αξιωματικός.

Το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα» πρόκειται να λάβει έκτακτο εφάπαξ επίδομα το οποίο θα προσεγγίζει την αποζημίωση του κυβερνήτη πολεμικού πλοίου και θα κυμαίνεται από 1.500 έως 1.800 ευρώ. Μέχρι τα τέλη του μήνα, αναμένεται να ξεκαθαριστεί και ο νέος τρόπος καταβολής της ημερήσιας αποζημίωσης των 120 ευρώ, ώστε το ποσό να μη φορολογείται και να καταβάλλεται ακέραιο στους δικαιούχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X