ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε αναζήτηση νέας πολεμικής ορμής το Κίεβο

Πρώτα μηνύματα του Ολεξάντρ Σίρσκι, νέου αρχηγού του ουκρανικού στρατού

REUTERS, A.P.

Υιοθετώντας μετρημένους τόνους, με συναίσθηση των δυσκολιών που συνοδεύουν την αποστολή του, ο νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τόνισε ότι χρειάζονται νέες μέθοδοι και προσαρμοστικότητα ώστε να επιτευχθεί η ποθητή νίκη επί των Ρώσων εισβολέων.

«Μόνο μέσω αλλαγών στον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου και διαρκούς βελτίωσης των μέσων και των μεθόδων που χρησιμοποιούμε θα γίνει δυνατό να αποκομίσουμε επιτυχίες», έγραψε ο αντιστράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκι στον προσωπικό του λογαριασμό, στη διαδικτυακή πλατφόρμα Telegram. Στο πλαίσιο της ανανέωσης που επαγγέλθηκε, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και στον ηλεκτρονικό πόλεμο, ενώ υποσχέθηκε βραχύτερους χρόνους αντικατάστασης των στρατευμάτων που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέλαβε μεγάλο πολιτικό ρίσκο το βράδυ της Πέμπτης, όταν ανακοίνωσε την αντικατάσταση του ιδιαίτερα δημοφιλούς αρχηγού του γενικού επιτελείου, στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι, από τον λιγότερο γνωστό στην κοινή γνώμη Σίρσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφάνισε τις αλλαγές στην ηγεσία του στρατεύματος ως αναγκαίες για να δοθεί νέα ορμή στην πολεμική προσπάθεια, σε μια δύσκολη στιγμή, όπου ο ουκρανικός στρατός έχει καθηλωθεί σε αμυντικές θέσεις.

Εκπρόσωπος της πρώτης γενιάς ανωτέρων Ουκρανών αξιωματικών, που αναδείχθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανεξαρτησία της χώρας τους, ο 50χρονος Ζαλούζνι είχε οικοδομήσει πολύ στενό δεσμό με το στράτευμα, ενώ πιστώθηκε στα μάτια της κοινής γνώμης την απώθηση των Ρώσων από το Κίεβο και την ανακατάληψη εδαφών στο νότιο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες τμήματος της κοινής γνώμης, ο Ζελένσκι απένειμε στον Ζαλούζνι τον τίτλο του «Ηρωα της Ουκρανίας».

Στα 58 του χρόνια, ο Ολεξάντρ Σίρσκι έχει πολύ διαφορετική διαδρομή και προσωπικότητα από τον προκάτοχό του. Γεννήθηκε το 1965 στη ρωσική κωμόπολη Νοβίνκι, περί τα 190 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας και εκπαιδεύτηκε στην Ανωτάτη Σχολή Στρατιωτικής Διοίκησης, στη ρωσική πρωτεύουσα, προτού επιλέξει να συνεχίσει την καριέρα του στην Ουκρανία, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ως αρχηγός του στρατού ξηράς ήταν δεξί χέρι του Ζαλούζνι στην άμυνα του Κιέβου, ενώ στη συνέχεια ηγήθηκε της επιτυχούς ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή του Χάρκοβο, με συχνές επισκέψεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ωστόσο, δέχθηκε έντονες κριτικές για τους χειρισμούς του στην άμυνα του Μπαχμούτ, όπου θυσιάστηκαν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες χωρίς να καταφέρουν, τελικά, να αποτρέψουν την άλωση της πόλης από τους Ρώσους.

«Εγινε προδότης»

Σχολιάζοντας την ανάδειξη του ρωσικής καταγωγής Σίρσκι, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε: «Κοιτάζοντας το βιογραφικό του νέου αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Σίρσκι, αισθάνεται κανείς μίσος, περιφρόνηση και αηδία. Αηδία για έναν άνθρωπο που ήταν αξιωματικός της Σοβιετικής Ρωσίας, αλλά έγινε προδότης του (συνεργάτη των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) Μπαντέρα, καταπάτησε τον όρκο του και υπηρετεί τους ναζί». Πιο μετρημένος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι αλλαγές στην ηγεσία του ουκρανικού στρατού «δεν μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Στο μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του έδωσε ο πρώην αστέρας του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, Τάκερ Κάρλσον, ένας συντηρητικός δημοσιογράφος, φίλα προσκείμενος προς τον Ντόναλντ Τραμπ, για να απευθυνθεί απευθείας στο αμερικανικό ακροατήριο. Ο Ρώσος πρόεδρος παραχώρησε στον Κάρλσον μακρά συνέντευξη, που μαγνητοσκοπήθηκε την Τρίτη στο Κρεμλίνο και προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Διαδίκτυο. Ηταν η πρώτη συνέντευξη του Ρώσου ηγέτη σε δυτικό μέσο ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία και μέχρι χθες το απόγευμα την είχαν παρακολουθήσει πάνω από 60 εκατομμύρια θεατές.

Ανετος και ευδιάθετος, καθώς δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα επιθετικές ερωτήσεις, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν πως δεν μπορούν να πετύχουν τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας που επιδιώκουν και τις κάλεσε να διαπραγματευτούν απευθείας με τη Μόσχα. «Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτόν τον διάλογο», ανέφερε σχετικά, ενώ σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαπραγματευθεί τους όρους ειρήνευσης με τον Ζελένσκι. Ερωτηθείς αν μπορεί να φανταστεί σενάριο όπου ο ρωσικός στρατός θα εισέβαλε στην Πολωνία, απάντησε: «Μόνο σε μία περίπτωση, αν η Πολωνία επιτεθεί στη Ρωσία. Γιατί; Γιατί δεν έχουμε κανένα συμφέρον στην Πολωνία, στη Λετονία ή οπουδήποτε αλλού». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο της αμερικανικής Wall Street Journal, Εβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ρώσου Βαντίμ Κράσικοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια στη Γερμανία για τον φόνο Τσετσένου αυτονομιστή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση