Money Review
Το σούσι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά εδέσματα της ιαπωνικής κουζίνας με φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο, αλλά στη γενέτειρά του τα σχετικά εστιατόρια βάζουν λουκέτο με τον γρηγορότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά την πανδημία του 2020.
Τα καταστήματα εστίασης που σερβίρουν σούσι έχουν πληγεί από την άνοδο των τιμών πρώτων υλών, τις ελλείψεις προσωπικού και την περικοπή των μέτρων στήριξης που είχαν παρασχεθεί την περίοδο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, πέντε εστιατόρια πτώχευσαν στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο, αριθμός που είναι ο υψηλότερος σε ένα μήνα από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Tokyo Shoko Research Ltd.
Μάλιστα, οι πτωχεύσεις των εστιατορίων σούσι στην Ιαπωνία φέτος μπορεί να ξεπεράσουν τις 30 περιπτώσεις που καταγράφηκαν το 2020, καθώς τα μικρότερα εστιατόρια δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε μια εποχή που ο πληθωρισμός προκαλεί αύξηση του κόστους των τροφίμων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Η ανάγκη αποπληρωμής των δανείων της εποχής του Covid αποτελεί πρόσθετο βάρος, αναφέρει σε έκθεσή της η Tokyo Shoko Research.
Υστερα από δεκαετίες αποπληθωρισμού και πτώσης των τιμών, η Ιαπωνία χτυπήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από την παγκόσμια αύξηση του πληθωρισμού. Η άνοδος των τιμών των εισαγωγών και η αποδυνάμωση του γιεν ανέβασαν το κόστος ζωής για τα ιαπωνικά νοικοκυριά που δεν είναι συνηθισμένα στον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών πέρυσι, με την τιμή των ψαριών να αυξάνεται κατά 14,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.
Πάντως, το φαινόμενο των εταιρικών πτωχεύσεων είναι γενικό στην Ιαπωνία, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων εστίασης, έχει πληγεί περισσότερο. Πέρυσι, 45 εστιατόρια με ράμεν χρεοκόπησαν, περίπου διπλάσια από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Tokyo Shoko Research.