ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ενεργητική άμυνα»: Το σχέδιο επιβίωσης της Ουκρανίας για το 2024

Μετά την αποτυχία της θερινής αντεπίθεσης, το Κίεβο στρέφεται σε μια νέα στρατηγική καθώς προετοιμάζεται για τρίτο χρόνο πολέμου

«Θα σας πω την αλήθεια», λέει ο Βάνια, Ουκρανός στρατιώτης που υπηρετεί σε μια μονάδα αναγνώρισης η οποία πολεμά μαζί με πεζοναύτες στην ανατολική όχθη του Δνείπερου στη νότια Ουκρανία. «Η κατάσταση είναι θλιβερή».

Η εκτίμησή του ακολουθεί μήνες παράτολμων επιδρομών σε εχθρικό έδαφος από τις ουκρανικές δυνάμεις για να δημιουργήσουν ένα προγεφύρωμα βαθιά στη νότια περιοχή της Χερσώνας.

Κάτω από το σκοτάδι, τα στρατεύματα διασχίζουν τον ποταμό για να προκαλέσουν ζημιές στις ρωσικές μονάδες και να δώσουν μικρές θετικές ειδήσεις από τότε που η θερινή αντεπίθεση των Ουκρανών κατέληξε σε αποτυχία.

Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. Κοντά στο χωριό Κρίνκι, οι θέσεις τους σε ελώδη εδάφη και σε παλιά εχθρικά χαρακώματα είναι ρηχές και επιρρεπείς σε πλημμύρες, αν δεν είναι ήδη γεμάτες με σαπισμένα πτώματα Ρώσων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν την επιχείρηση ακόμα πιο δύσκολη, επιβραδύνουν τις λειτουργίες και καθιστούν αδύνατη την ανάπαυση.

Τα ουκρανικά στρατεύματα υφίστανται μεγάλες απώλειες, λέει ο Βάνια, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες, επικαλούμενος στρατιωτικό απόρρητο.

Οι Ρώσοι, προσθέτει, έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα τουλάχιστον τεσσάρων ή πέντε στρατιωτών για κάθε Ουκρανό. Μέρος του προβλήματος είναι και η υλικοτεχνική υποδομή. Επειδή οι Ουκρανοί πρέπει να διασχίσουν τον ποταμό με μικρά σκάφη για να παραμείνουν απαρατήρητοι και πιο ευκίνητοι, δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν μεγαλύτερα όπλα.

«Ο,τι παίρνουμε είναι όσα μπορούμε να κουβαλήσουμε μόνοι μας», λέει ο Βάνια. «Το πολύ να πάρουμε κάποιον τύπο εκτοξευτών χειροβομβίδων. Σε μια πολύ σπάνια περίπτωση, είδα ένα βαρύ πολυβόλο να μεταφέρεται απέναντι».

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο τελικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια θέση από την οποία ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να εξαπολύσει νέες επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Αυτό φαίνεται λιγότερο πιθανό μέρα με τη μέρα. Τις τελευταίες εβδομάδες, Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ και δυτικοί αναλυτές λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει ορισμένες από τις θέσεις στην ανατολική όχθη.

Ερωτηθείς εάν η Ουκρανία μπορεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμα τη θέση της εκεί, ο Βάνια απάντησε χωρίς περιστροφές: «Φυσικά και όχι». «Είναι γεγονός ότι το Σώμα Πεζοναυτών δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον ρυθμό της επίθεσης και σίγουρα έχασε την πρωτοβουλία εδώ και πολύ καιρό».

Ο ίδιος αναμένει ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν σε αμυντικές θέσεις στη δυτική όχθη του ποταμού. Διαφορετικά θα κινδυνεύσουν να υποστούν μεγάλες απώλειες.

Κατά πόσον όμως θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ασφαλή αμυντική θέση εν όψει ενός δύσκολου τρίτου έτους πολέμου δεν είναι πλέον ζήτημα μόνο για όσους βρίσκονται πέριξ του Δνείπερου, αλλά για ολόκληρο τον στρατό της Ουκρανίας και τον αρχηγό της.

Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της ολοκληρωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, οι στρατιωτικές προοπτικές της Ουκρανίας φαίνεται να εξασθενούν. Εχει εγκαταλείψει τις ελπίδες μιας ταχείας νίκης και προετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο.

Ενας δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει σε βάθος τα της Ουκρανίας εκτιμά ότι υπάρχει «μικρή προοπτική επιχειρησιακής προόδου και από τις δύο πλευρές το 2024», πόσω μάλλον τους επόμενους μήνες. Αυτή η πραγματικότητα έχει αναγνωριστεί στο Κίεβο, όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι έχει ξεκινήσει μια «νέα φάση».

Αφού τα στρατεύματά του απέτυχαν να ανακαταλάβουν μεγάλες περιοχές του Νότου όπως είχε προγραμματιστεί, διέταξε τον στρατό να χτίσει νέες οχυρώσεις κατά μήκος των βασικών τμημάτων της πρώτης γραμμής των 1.000 χιλιομέτρων, σηματοδοτώντας μια στροφή από μια επιθετική σε μια αμυντική στάση.

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ο δυτικός αξιωματούχος κάνει λόγο για τη στρατηγική της «ενεργητικής άμυνας» η οποία περιλαμβάνει διατήρηση αμυντικών γραμμών, αλλά και αναζήτηση αδύναμων σημείων προς εκμετάλλευση σε συνδυασμό με αεροπορικές επιδρομές μεγάλης εμβέλειας. Αυτή η τακτική θα επιτρέψει στην Ουκρανία να «χτίσει τις δυνάμεις της» φέτος και να προετοιμαστεί για το 2025, όταν η αντεπίθεση ενδεχομένως να έχει καλύτερες πιθανότητες.

Αλλά αρκετοί παράγοντες είναι πιθανό να καθορίσουν την τύχη της Ουκρανίας. Ο κυριότερος μεταξύ αυτών είναι η αβεβαιότητα γύρω από τη δυτική στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών.

Υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την αποφασιστικότητα της Δύσης – εάν μπορεί και εάν θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της. Και, εάν το κάνει, σε ποιον βαθμό.

Η μεγαλύτερη ανησυχία έγκειται στην Ουάσιγκτον, όπου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την τελευταία παράδοση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία στις 27 Δεκεμβρίου.

Αν και τα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, παρέχουν κάποια οικονομική υποστήριξη, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας.

Αλλά οι πιο συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο παρακρατούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μελλοντικής στρατιωτικής χρηματοδότησης προς το Κίεβο. Μέχρι να ενεργήσει το Κογκρέσο, δεν θα υπάρχει άλλη υποστήριξη.

Η Φιόνα Χιλ, κορυφαία εμπειρογνώμονας για τη Ρωσία που υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, είπε στο Politico τον Δεκέμβριο ότι η Ουκρανία τα κατάφερε μέχρι στιγμής «εξαιτίας της τεράστιας στρατιωτικής υποστήριξης από τους Ευρωπαίους συμμάχους και άλλους εταίρους».

«Επομένως, από αυτή την άποψη, έχουμε φτάσει τώρα σε ένα οριακό σημείο μεταξύ του αν η Ουκρανία συνεχίζει να κερδίζει από την άποψη ότι έχει επαρκή μαχητική ισχύ για να αποτρέψει τη Ρωσία ή εάν πραγματικά αρχίζει να χάνει επειδή δεν έχει τον εξοπλισμό, τον βαρύ εξοπλισμό: όπλα και πυρομαχικά. Αυτή η εξωτερική υποστήριξη θα είναι καθοριστική».

REUTERS/Thomas Peter

Ακόμα και αν ο Λευκός Οίκος καταλήξει σε συμφωνία με το Κογκρέσο για την επέκταση της βοήθειας στην Ουκρανία, φαίνεται απίθανο να είναι σε θέση να προσφέρει έναν καθοριστικό καταλύτη σε δυνατότητες και τεχνολογίες, που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να ανακτήσει αποφασιστικά το πλεονέκτημα φέτος.

Ερωτηθείς πότε η διακοπή της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα αρχίσει να επηρεάζει το πεδίο της μάχης, ένας άλλος δυτικός αξιωματούχος τόνισε: «Είμαστε σίγουροι ότι οι Ουκρανοί έχουν αυτό που χρειάζονται [για να κρατήσουν τις θέσεις τους]».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο, ο Ζελένσκι έδωσε έναν επείγοντα τόνο, παρακαλώντας τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα στρατιωτική βοήθεια για τη χώρα του.

Το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στην αεράμυνα, προκειμένου να διαφυλαχθούν κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, κάτι ιδιαίτερα εμφανές αυτόν τον μήνα, όταν οι σχεδόν 4 εκατομμύρια κάτοικοι του Κιέβου ξύπνησαν από τον βρυχηθμό των εκρήξεων από ρωσικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και από βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

REUTERS/Inna Varenytsia

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι η Ρωσία είχε αποθηκεύσει πυραύλους για τον χειμώνα και σχεδίαζε να τους εκτοξεύσει σε τεράστια κύματα τις επόμενες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να βυθίσει την Ουκρανία στο σκοτάδι.

Αυτή η ζοφερή πρόβλεψη έρχεται καθώς ο απρόκλητος πόλεμος του Κρεμλίνου περνά στον τρίτο χρόνο.

Μια αξιοσημείωτη αντίθεση φάνηκε με την επίσκεψη του Ζελένσκι στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ στις αρχές του 2023, όταν δέχθηκε πολλά χειροκροτήματα από Αμερικανούς νομοθέτες καθώς τους είπε ότι «μπορείτε να επιταχύνετε τη νίκη μας». Η Ουκρανία φάνηκε να έχει το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης αφού οι αντεπιθέσεις στο ανατολικό Χάρκοβο και τη νότια Χερσώνα οδήγησαν στην απελευθέρωση των μεγαλύτερων τμημάτων εδάφους από τις ρωσικές δυνάμεις από τότε που απωθήθηκαν από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ την άνοιξη του 2022.

Η πρόοδος έδωσε στα στρατεύματα μεγάλη ηθική ώθηση και σε μια κουρασμένη ουκρανική κοινωνία την πεποίθηση ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει νικηφόρα.

«Εκείνη την εποχή, η χώρα ζούσε με την αίσθηση ότι το μόνο πράγμα που απέτρεπε το τέλος του πολέμου ήταν ο καιρός», έγραψε πρόσφατα ο Ουκρανός δημοσιογράφος Πάβλο Καζάριν για το ανεξάρτητο ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Truth.

AP Photo/Andriy Andriyenko

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, τσακιζόταν από τις ήττες της. Οταν ξεκίνησε μια επίθεση τον Ιανουάριο του 2023, οι Ουκρανοί κράτησαν τις δυνάμεις τους. Τελικά κατάφεραν μία επιτυχία στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, όπου χρησιμοποίησαν τακτικές καμένης γης. Αποδείχθηκε μία πύρρειος νίκη, καθώς στις σκληρές μάχες σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες σκληραγωγημένοι στρατιώτες της και δαπανήθηκαν τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών πυροβολικού.

Αλλά τους επόμενους μήνες, η αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε στους στόχους της, συμπεριλαμβανομένης της ανακατάληψης εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία και της πρόκλησης προβλημάτων στη χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία.

Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και εκατοντάδες μαχητικά οχήματα και όπλα που προμήθευσε η Δύση καταστράφηκαν.

Ως αποτέλεσμα, το ηθικό των Ουκρανών έχει πέσει, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η άνευ προηγουμένου ενότητα που επιδείχθηκε στην αρχή του πολέμου μπορεί να σπάσει. Το πιο κρίσιμο είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει τώρα μια πρόκληση επιστράτευσης.

Οι αρχηγοί του στρατού του ζήτησαν από τον Ζελένσκι να στρατολογήσει πάνω από 500.000 νέους στρατιώτες, αριθμός που λαμβάνει υπόψη τις απώλειες της Ουκρανίας και το γεγονός ότι πολλά στρατεύματα έχουν πολεμήσει για σχεδόν δύο χρόνια χωρίς ανάπαυση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος είπε ότι χρειάζεται να ακούσει «περισσότερα επιχειρήματα» για να υποστηρίξει την κίνηση, ενώ ανησυχεί επίσης για τη λήψη μιας μη δημοφιλούς απόφασης τη στιγμή που βλέπει να μειώνονται τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Απηχώντας έναν αυξανόμενο φόβο μεταξύ των απλών Ουκρανών, ότι η έκβαση του πολέμου μπορεί να μην τους ευνοήσει, ο Καζάριν είπε: «Μπήκαμε σε αυτόν τον χειμώνα με ένα φαινομενικά μικρότερο απόθεμα ψυχολογικής ανθεκτικότητας και με μια φαινομενικά μεγαλύτερη συλλογική κόπωση».

Οι ανησυχίες δεν είναι εντελώς άστοχες. Αυτή τη στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην επίθεση.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει τη στρατηγική βιομηχανική πόλη Αβντιίβκα, επιδιώκοντας να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Ντόνετσκ. Τον Δεκέμβριο του 2023, οι Ρώσοι πήραν επίσης ό,τι είχε απομείνει από την κατεστραμμένη πόλη Μαρίνκα, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά.

Ωστόσο, ο Κιρίλο Μπουντάνοβ, επικεφαλής του τμήματος στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, υποστηρίζει ότι οι ρωσικές επιθέσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να επιτύχουν κάποια σημαντική πρόοδο. «Η τελευταία τους αξιολύπητη απόπειρά τους τρέχει εδώ και δύο μήνες. Χωρίς αποτέλεσμα».

REUTERS/Thomas Peter

Αλλά οι επιτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης ανάγκασαν την Ουκρανία να υιοθετήσει μια πιο αμυντική στάση – μια στρατηγική που υποστηρίζεται από τους ισχυρότερους συμμάχους του Κιέβου.

Το υπουργείο Αμυνας της Εσθονίας δημοσίευσε μια έκθεση τον Δεκέμβριο λέγοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να στραφεί σε μια «στρατηγική άμυνα» για να δώσει στη χώρα και τους συμμάχους χρόνο.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική που φέρεται να προτείνει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί πιέζουν για μια πιο συντηρητική προσέγγιση. Αντί για χερσαίες επιθέσεις, το επίκεντρο θα ήταν να κρατήσει το έδαφος που έχει τώρα, οχυρώνοντας θέσεις και ενισχύοντας τις προμήθειες και τις δυνάμεις τους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την άποψη των ΗΠΑ, τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αναζητούν αδύναμα σημεία στη ρωσική άμυνα για να τα εκμεταλλευθούν όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Ομοίως, η Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχίσει –και ενδεχομένως να εντείνει– τις επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες σε χτυπήματα στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία και στα αεροδρόμια εκεί, για παράδειγμα.

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι, ο υπ’ αριθμόν δύο διοικητής της Ουκρανίας, υπεύθυνος για τις χερσαίες δυνάμεις, εκτίμησε ότι η στρατηγική αυτή δεν ισοδυναμεί με δραστική αλλαγή. «Οι στόχοι μας παραμένουν αμετάβλητοι: να κρατήσουμε τις θέσεις μας, εξουθενώνοντας τον εχθρό και προκαλώντας μέγιστες απώλειες», είπε στο Reuters.

Υπάρχουν άλλοι στο Κίεβο που ανησυχούν ότι η στήριξη μόνο σε μια αμυντική στρατηγική θα ήταν επιζήμια για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Εστιάζοντας μόνο στην άμυνα, χωρίς επιθετική συνιστώσα θα ήταν «ένα λάθος ιστορικών διαστάσεων», προειδοποιεί ο Αντρίι Ζαγκοροντνιούκ, πρώην υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας. Χωρίς αυτό, ο Πούτιν «θα πει σε όλο τον κόσμο ότι η Ουκρανία δεν γίνεται να νικήσει στον πόλεμο».

Ο Μπουντάνοφ συμφωνεί ότι είναι σημαντικό για την Ουκρανία να συνεχίσει να πιέζει τις ρωσικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην Κριμαία. «Οι μονάδες μας εισήλθαν επανειλημμένα στην Κριμαία [πέρυσι]», λέει, υποσχόμενος να στείλουν περισσότερους καταδρομείς στη χερσόνησο για να διαταράξουν τη ρωσική επιμελητεία.

Υπάρχουν λόγοι για τις ουκρανικές δυνάμεις να παραμένουν αισιόδοξες. Από τότε που ξεκίνησε η επίθεση γύρω από την Αβντιίβκα τον Οκτώβριο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί περισσότερες από 13.000 απώλειες ζωών και πάνω από 220 απώλειες οχημάτων μάχης ή ισοδύναμο με έξι τάγματα ελιγμών.

Ο Μπουντάνοφ λέει ότι αυτά τα στοιχεία έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν μπορεί να δώσει ακριβείς αριθμούς.

Ωστόσο, ο προαναφερθείς δυτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι τον Νοέμβριο του 2023 η Ρωσία είχε κατά μέσο όρο 1.000 νεκρούς και τραυματίες κάθε μέρα.

Η Ουκρανία, προσθέτει ο αξιωματούχος, βρισκόταν σε «ισχυρή αμυντική θέση» γύρω από τη βιομηχανική πόλη που φιλοξενεί ένα μεγάλο εργοστάσιο που κάποτε τροφοδοτούσε τα μεταλλουργικά εργοστάσια της περιοχής.

Ενας άλλος λόγος για την Ουκρανία να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της άμυνας, προτείνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας που μιλούν υπό τον όρο της ανωνυμίας, είναι ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση ήδη από το καλοκαίρι.

Στόχος θα ήταν να καταλάβει ολοκληρωτικά τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια που ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι είχε προσαρτήσει τον Σεπτέμβριο του 2022.

Επιπλέον, λένε οι αξιωματούχοι, δεν αποκλείεται άλλη μια προσπάθεια στο Χάρκοβο ή ακόμα και στο Κίεβο.

REUTERS/Thomas Peter

Μια πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη αξιολόγηση από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σημειώνει ότι ο τελικός στόχος του Πούτιν στην Ουκρανία, η κατάκτηση δηλαδή της χώρας και η υποταγή του λαού της, παραμένει αμετάβλητος.

Αυτό εξηγεί γιατί η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία σε πολλούς άξονες, ιδιαίτερα γύρω από την Αβντιίβκα, αλλά και προς το Λύμαν και το Κουπιάνσκ στα βορειοανατολικά, αναφέρει το έγγραφο.

Η Ρωσία έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες με αποστολές βλημάτων και ρουκετών πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα και αυξημένη παραγωγή όπλων και πυρομαχικών που βοηθούνται από κινεζικά τσιπ για μηχανήματα κατασκευής. Αυτές οι προσπάθειές τους έχουν φέρει σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν μετά την αποδυνάμωσή τους στη μάχη του Μπαχμούτ το 2023, λένε οι αξιωματούχοι.

Το αν οι Ρώσοι θα έχουν επιτυχία είναι ένα άλλο ερώτημα. Ο Μπουντάνοφ δεν είναι πεπεισμένος ότι οι εχθροί του μπορούν να παραγάγουν τόσες οβίδες και στρατεύματα όσες χάνουν, ακόμη και με την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί στην υπεράσπιση της επικράτειάς τους.

Οι δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσουν τον βάναυσο χειμώνα. Ενώ οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν θα έχουν αναμφίβολα επιπτώσεις στη ρωσική στρατιωτική επιμελητεία και επιχειρήσεις, δεν θα τις σταματήσουν εντελώς, λέει ο πρώην υπουργός Αμυνας Ζαγκοροντνιούκ. Εξάλλου, προειδοποιεί, «η Ρωσία προσπαθεί πάντα να επιτίθεται τον χειμώνα».

Ωστόσο, ένα στρατιωτικό αδιέξοδο μπορεί να ωφελήσει τη Μόσχα, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Πούτιν πιστεύει ότι ένα αδιέξοδο θα εξαντλήσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και τελικά θα δώσει στο Κρεμλίνο το πλεονέκτημα.

Ο δυτικός αξιωματούχος λέει: «Είναι μάλλον σωστό να πούμε ότι το ουκρανικό ζήτημα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση».

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X