ΠΗΓΗ: ΒΒC
Μια φάλαινα φυσητήρας 15 μέτρων εξόκειλε σε ακτή της Δυτικής Αυστραλίας όταν πλησίασε επικίνδυνα την παραλία.
Οι ειδικοί άγριας ζωής πέρασαν τις τελευταίες ημέρες προσπαθώντας να οδηγήσουν το ηλικιωμένο κήτος, που ήταν τραυματισμένο και σοβαρά καμμένο από τον ήλιο, πίσω στα βαθιά νερά του ωκεανού.
Το βίντεο με τους λουομένους που πλησιάζουν και αγγίζουν το 30 τόνων κητώδες ενώ αυτό ήταν ακόμα ζωντανό προκάλεσε την αυστηρή προειδοποίηση των αρμόδιων Αρχών για τους κινδύνους αυτής της εγγύτητας τόσο για το θαλάσσιο θηλαστικό όσο και για τους ανθρώπους.
Το κουφάρι της φάλαινας θα απομακρυνθεί από το σημείο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρχαριών.
O φυσητήρας, η μεγαλύτερη οδοντοφόρα φάλαινα στον κόσμο, είναι πλάσμα που ζει και τρέφεται σε μεγάλα βάθη και σπανίως απαντάται κοντά στις ακτές. Οι Αρχές είχαν θορυβηθεί βλέποντας τη φάλαινα να κολυμπά τόσο κοντά στο Πορτ Μπιτς του Φριμάντλ το περασμένο Σάββατο.
«Αντιληφθήκαμε πολύ γρήγορα ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση» ανέφερε ο Μαρκ Κάγκλεϊ, εκπρόσωπος της πολιτειακής υπηρεσίας Βιοποικιλότητας και Προστασίας.
H φάλαινα επέστρεψε στα βαθιά, ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν πως υπήρχε κίνδυνος να εξοκείλει και πως ήταν επικίνδυνη η αλληλεπίδραση μαζί της.
Πράγματι, η φάλαινα επανεμφανίστηκε τη Δευτέρα κοντά στο Ρόκινχαμ, όπου και εξόκειλε.
Οι Αρχές έκλεισαν την παραλία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν το τραυματισμένο πλάσμα. Οι διασώστες έριχναν νερό πάνω της ώστε να αποτρέψουν τα ηλιακά εγκαύματα, ωστόσο, η φάλαινα ήταν υπερβολικά αδύναμη για να επιστρέψει στα βαθιά και πέθανε εκεί, στα ρηχά, λίγα μέτρα από την ακτή.
«Θα κάνουμε κάποια νεκροψία για να κατανοήσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε σχετικά με τον θάνατο της φάλαινας, αλλά και γενικά για το συγκεκριμένο είδος, δεδομένου του ότι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να βλέπουμε φυσητήρα σε αυτή την περιοχή του Περθ» ανέφερε ο Κάγκλεϊ.
Σημειώνεται πως οι φυσητήρες είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση στην Αυστραλία.