
ΠΗΓΗ: Reuters
Οι συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στο Ριάντ ολοκληρώθηκαν μετά από 4,5 ώρες, με τις δύο πλευρές να θέτουν επί τάπητος μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και οι «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» για την Ουκρανία.
Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να περιλαμβάνουν ζητήματα εδαφικών διευθετήσεων και εγγυήσεων ασφαλείας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τα «αγκάθια» στις διμερείς τους σχέσεις και να ξεκινήσουν τη διαδικασία διαλόγου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
«Ενα τηλεφώνημα και μια συνάντηση δεν αρκούν για να εδραιώσουν μια διαρκή ειρήνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τάμι Μπρους, μετά τις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία. Η ίδια έκανε γνωστό ότι αποφασίστηκε ο ορισμός ομάδων υψηλού επιπέδου που θα εργαστούν για τη διαμόρφωση μιας πορείας προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό».
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρντμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκαλούν εντάσεις στις διμερείς σχέσεις. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Ριάντ, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν τις προοπτικές μιας μελλοντικής συνεργασίας, εστιάζοντας όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις παγκόσμιες οικονομικές και ενεργειακές ισορροπίες.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε ζητήματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς και να διερευνήσουν τις οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία», σύμφωνα με την Αμερικανίδα εκπρόσωπο.
Ρούμπιο: Συμφωνήσαμε πάνω σε 4 βασικές αρχές
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν σε τέσσερις βασικές αρχές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Ριάντ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. Ένα από τα πρώτα βήματα θα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, με την Ουάσινγκτον να ορίζει ειδικές ομάδες εργασίας για το θέμα.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτζ, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον συμβουλεύεται τους συμμάχους της σχετικά με την Ουκρανία, ενώ ο Ρούμπιο ξεκαθάρισε ότι ο τερματισμός του πολέμου πρέπει να είναι «δίκαιος, διαρκής και βιώσιμος» και να γίνει αποδεκτός από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι η συνάντηση στο Ριάντ ήταν «το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι» και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εμπλακεί σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας.
Διευκρίνισε επίσης ότι «κανείς δεν παρακάμπτεται», απαντώντας στις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσουν σε συμφωνία χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «θετικές, εποικοδομητικές και προσανατολισμένες στη λύση».
Παρά τη συζήτηση για πιθανή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο πλευρές δεν όρισαν ημερομηνία για μια τέτοια σύνοδο.
Σύμφωνα με τον Γουόλτζ, η Ουάσινγκτον καλωσορίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη συζητά πιο ενεργή συνεισφορά στην ασφάλεια της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί αποδεκτό τον «ατελείωτο πόλεμο στην Ευρώπη που έχει μετατραπεί σε μηχανή κιμά».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον Γουόλτζ, είναι αποφασισμένος να κινηθεί «πολύ γρήγορα» προς μια λύση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον πιέζει για άμεσες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα.
«Οι συζητήσεις πήγαν καλά»
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά» και συμφωνήθηκε ότι οι διαπραγματευτές θα αρχίσουν τις συζητήσεις για το ουκρανικό ζήτημα.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν, από αμερικανικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς, και ο απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Από ρωσικής πλευράς, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο βετεράνος διπλωμάτης και σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.
Ενα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν οι όροι για μια πιθανή συνάντηση Πούτιν – Τραμπ. Αν και το ζήτημα συζητήθηκε, ο Ουσάκοφ ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια συνάντηση είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για μια συνάντηση.
Παράλληλα, οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «σοβαρές» και κάλυψαν ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές.
«Θετικές οι συνομιλίες»
Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Ριάντ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, Κιρίλ Δημήτριεφ.
Ο Δημήτριεφ, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο RIA ότι οι συζητήσεις ήταν παραγωγικές, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες για πιθανές συμφωνίες ή επόμενα βήματα.
Μιλώντας στο Reuters για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, ο Δημήτριεφ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «άρχισαν να ακούν η μία την άλλη», γεγονός που εκλαμβάνεται ως ένα πρώτο βήμα προς τον διάλογο.
Το Ρωσικό ΥΠΕΞ προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση
Russian & US delegations, Foreign Minister Sergey #Lavrov & State Secretary @SecRubio. pic.twitter.com/f5JH6OTpqN
— MFA Russia (@mfa_russia) February 18, 2025
Η ρωσική θέση για το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία
Η Μόσχα συνεχίζει να απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αποκηρύξει την υπόσχεση του 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, μια απλή άρνηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι πλέον αρκετή».
Η Ρωσία επιμένει ότι το Κίεβο πρέπει να επιστρέψει στο καθεστώς ουδετερότητας που είχε δηλώσει στη διακήρυξη ανεξαρτησίας του το 1990, αποφεύγοντας τη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες.
«Αυτό θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι ούτε η ένταξη στο ΝΑΤΟ ούτε η δυτική στρατιωτική παρέμβαση μπορούν να προσφέρουν στο Κίεβο πραγματική ασφάλεια.
Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, απορρίπτει τη ρωσική θέση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αμυντική συμμαχία που βοηθά την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
Η Ευρώπη προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν χθες Δευτέρα στο Παρίσι για μια έκτακτη σύνοδο, καλώντας σε μεγαλύτερες δαπάνες για την άμυνα αλλά παραμένοντας, ταυτόχρονα, διχασμένοι σε ό,τι αφορά την προοπτική ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Συμφώνησαν μάλιστα ότι θα ήταν επικίνδυνο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία χωρίς μια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην εμπόλεμη χώρα «ανάλογα με το επίπεδο της υποστήριξης των ΗΠΑ», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος –πριν από τη συνάντηση– δήλωσε πρόθυμος να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια στήριξη από τις ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στο πεδίο ευρωπαϊκές δυνάμεις.