![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/548729/images/b_macron-ukraine.jpg)
ΠΗΓΗ: Reuters
Η Γαλλία διοργανώνει την Τετάρτη -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- δεύτερη συνάντηση για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή επιπλέον ευρωπαϊκών χωρών και του Καναδά, που δεν ήταν παρούσες στην πρώτη σύσκεψη.
Σύμφωνα με δύο πηγές, έχουν προσκληθεί η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο.
Η συνάντηση θα έχει υβριδική μορφή, καθώς ορισμένες χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφεραν στο Reuters τρεις διπλωμάτες.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τη συμμετοχή της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, καθώς και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στις πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, στην ανάγκη επιτάχυνσης των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης και στην ταχύτερη ανταπόκριση της Ε.Ε., καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ορισμένες χώρες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η προηγούμενη συνάντηση έγινε σε περιορισμένη σύνθεση αντί να αποτελεί πλήρη σύνοδο της ΕΕ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το Ελιζέ δεν σχολίασε άμεσα τις πληροφορίες.
Επικοινωνία Μακρόν με Τραμπ και Ζελένσκι
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από τις διαβουλεύσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες.
«Η δουλειά θα συνεχιστεί βάσει των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο για τη στήριξη της Ουκρανίας όσο και για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην άμυνά μας», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Η Μόσχα σκληραίνει τη στάση της για την Ουκρανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.
Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 4 ώρες και σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη διπλωματική επαφή μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο την παύση της πιο αιματηρής σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν συμμετείχε στις συνομιλίες έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς φοβούνται πως μια πιθανή συμφωνία μπορεί να αγνοήσει τα δικά τους συμφέροντα.
Την ώρα που οι συνομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη, η Ρωσία σκλήρυνε τη διαπραγματευτική της στάση.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι αρκετή». Η Μόσχα απαιτεί την επίσημη ακύρωση της υπόσχεσης που δόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 ότι το Κίεβο θα μπορούσε μελλοντικά να ενταχθεί στη Συμμαχία. «Αλλιώς, αυτό το πρόβλημα θα συνεχίσει να δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν θα δεχτεί την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από το αν επιχειρούν υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή με εθνικά σύμβολα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επιχείρησε να καθησυχάσει, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν παρακάμπτεται» και ότι ο τερματισμός του πολέμου πρέπει να γίνει αποδεκτός από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας.