ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανταρσία Πριγκόζιν: Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα στη Ρωσία

Ο Λουκασένκο προβάλλει ως ο μεγάλος κερδισμένος, σε αντίθεση με τους Πριγκόζιν και Πούτιν, οι οποίοι βγαίνουν αποδυναμωμένοι από τη μεταξύ τους σύγκρουση

Kathimerini.gr

Mετά την υποχώρηση του επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος εγκατέλειψε τα σχέδιά του για προέλαση στη Μόσχα με στόχο την ανατροπή της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και δέχθηκε να μεταβεί στη Λευκορωσία με αντάλλαγμα την παροχή ασυλίας στους άνδρες του, άγνωστο παρέμενε πού ακριβώς βρίσκεται όχι μόνον ο ίδιος, αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά, μετά την ένοπλη εξέγερση για την ανατροπή του καθεστώτος του, στη ρωσική τηλεόραση, αλλά οι δηλώσεις του φαίνεται πως ήταν μαγνητοσκοπημένες. Προφανώς φοβάται και πιθανότατα κρύβεται, ήταν η εκτίμηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, αρνήθηκε να προβεί σε υποθέσεις για το πού βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος, είπε όμως ότι τα τελευταία γεγονότα συνιστούν «ευθεία αμφισβήτηση της εξουσίας του Πούτιν, που δείχνει τους πρώτους αληθινούς τριγμούς στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία».

Ανησυχίες για την προοπτική να αποκτήσουν πρόσβαση στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας οι άνδρες της ομάδας Wagner διατύπωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, καθώς εξελισσόταν η απόπειρα πραξικοπήματος του Σαββάτου.

Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν επιχείρησε να μιλήσει με τον Πούτιν και επέμεινε ότι οι εξελίξεις αφορούν πρωτίστως το εσωτερικό της Ρωσίας. Πάντως, ο Πούτιν φέρεται ότι μίλησε εκ νέου χθες το πρωί με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος έπαιξε ρόλο διαμεσολαβητή για την εκτόνωση της κρίσης στο ρωσικό στράτευμα.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο της Λευκορωσίας, Belta. Ο Λουκασένκο προβάλλει ως ο μεγάλος κερδισμένος της ιστορίας, σε αντίθεση με τους Πριγκόζιν και Πούτιν, οι οποίοι βγαίνουν αποδυναμωμένοι από τη μεταξύ τους σύγκρουση.

Ουκρανική αντεπίθεση

Στο μεταξύ, όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην περιοχή του Ροστόφ, που έπεσε για λίγες ώρες στα χέρια του Πριγκόζιν, ήρθησαν, αν και στη Μόσχα τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ τα επόμενα 24ωρα.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο επιχείρησε να παρουσιάσει μια αποτελεσματική απάντηση στην ανταρσία της Wagner, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, καθώς η Ουκρανία έσπευσε να εκμεταλλευτεί την έκρυθμη εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία για να κλιμακώσει την αντεπίθεσή της.

Η αιφνίδια όξυνση των επιθέσεων από το Κίεβο συνέπεσε με την ανταρσία της Wagner και επιβεβαιώθηκε χθες από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, που ανακοίνωσε πως απέκρουσε πολλές προσπάθειες των Ουκρανών στο Ντονέτσκ και στη Ζαπορίζια. Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε ότι απέκρουσε δέκα επιθέσεις στην περιοχή του Μπαχμούτ, που εγκαταλείφθηκε από τους άνδρες της Wagner. Σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Αμυνας χαρακτήρισε την εξέγερση της Wagner «την πιο φαιδρή απόπειρα ανταρσίας» που έγινε ποτέ.

Στην εκπομπή του Ντμίτρι Κισέλιοφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο παρουσιαστής, γνωστός υπερασπιστής του καθεστώτος Πούτιν και του πολέμου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ταχεία επίλυση της κρίσης αποδεικνύει ότι η Ρωσία είναι ενωμένη. Παράλληλα προέβαλε ένα απόσπασμα παλαιότερης ομιλίας του Ρώσου προέδρου, στην οποία διακήρυσσε ότι μπορεί να συγχωρήσει πολλά πράγματα, όχι όμως και την «προδοσία».

Το μέλλον της Wagner

Αγνωστο παραμένει ποιοι ήταν οι όροι για την υποχώρηση του Πριγκόζιν, εκτός από την παροχή ασυλίας και την απομάκρυνσή του από τη Ρωσία. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του πολεμάρχου ήταν η φωτογραφία που τον δείχνει να αναχωρεί από το Ροστόφ στον Ντον το Σάββατο με ένα πλήθος ανδρών συγκεντρωμένο γύρω του.

Στο ηχογραφημένο μήνυμά του πριν από την αναχώρησή του από την πόλη, ο Πριγκόζιν δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην εξορία του στη Λευκορωσία. Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει το μέλλον της Wagner, που είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία παράλληλα με εκείνες των τακτικών ρωσικών δυνάμεων.

Την 1η Ιουλίου εξέπνεε κανονικά το τελεσίγραφο προς τους άνδρες της Wagner για τη σύναψη συμβολαίων με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, που αποτέλεσε και τη βασική αιτία για την ανταρσία του Πριγκόζιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση