ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανταρσία Πριγκόζιν - Η επόμενη μέρα σε Ρωσία και Ουκρανία: 5 ερωτήματα και οι απαντήσεις τους

Την επόμενη μέρα εντός της Ρωσίας αλλά και στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν οι αναλυτές

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Την επόμενη μέρα εντός της Ρωσίας αλλά και στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, έπειτα από τη βραχύβια ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά του Κρεμλίνου και την επικράτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν οι αναλυτές, δίνοντας απάντηση σε πέντε βασικά ερωτήματα.

Τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

Μέσα σε περίπου ένα 24ωρο το περασμένο Σάββατο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων 23 ετών που βρίσκεται στην εξουσία. O άμεσος κίνδυνος για τον Ρώσο πρόεδρο δείχνει πλέον να έχει περιοριστεί, με τον Πούτιν ωστόσο να βγαίνει από αυτήν την κρίση… λαβωμένος.

Ο Πούτιν απεχθάνεται την προδοσία, πράγμα που φάνηκε κατά το διάγγελμα που εκείνος εκφώνησε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο, βάζοντας στο στόχαστρο ως «προδότη» τον ηγέτη της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει ξαναεμφανιστεί δημόσια έκτοτε, μετά το Σάββατο, και δεν σχεδιάζεται κάποια νέα προεδρική ομιλία στο κοντινό μέλλον, ενώ και η συνέντευξη του Πούτιν που προβλήθηκε σήμερα μάλλον είχε γυριστεί πριν από την ανταρσία του Πριγκόζιν όπως σημειώνει σε άρθρο του το BBC.

Τα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας, που ελήφθησαν χθες στη σκιά της αναταραχής, εξακολουθούν να ισχύουν στη Μόσχα, χωρίς όμως να είναι σαφές εάν ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται ακόμη στη ρωσική πρωτεύουσα ή οχι.

Κάποιοι αναμένουν ότι ο Πούτιν πρόκειται να (αντ)επιτεθεί το προσεχές διάστημα, είτε στρατιωτικά στην Ουκρανία, είτε σε εκείνους εντός της Ρωσίας που δεν τον υποστήριξαν.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Ράντεκ Σικόρσκι δηλώνει στο BBC ότι ο Ρώσος ηγέτης «μάλλον θα εκκαθαρίσει αυτούς που θεωρεί ότι αμφιταλαντεύονται», πράγμα που σημαίνει ότι το καθεστώς του θα γίνει «πιο αυταρχικό και πιο βάναυσο ταυτόχρονα».

Τι θα κάνει ο Πριγκόζιν στη Λευκορωσία;

Ο άνθρωπος πίσω από την ανταρσία, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Παρά την προσπάθεια ανατροπής της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, η κατηγορία περί ένοπλης ανταρσίας που τον βάρυνε πλέον έχει αποσυρθεί, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Κρεμλίνου και Πριγκόζιν.

Ρώσοι αναλυτές δεν περιμένουν ότι ο Πριγκόζιν θα εξαφανιστεί ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα. Ο ηγέτης των μισθοφόρων της ρωσικής Wagner έχει περάσει πολλά χρόνια κάνοντας τη βρώμικη δουλειά για το Κρεμλίνο, από τη Συρία έως και την Ουκρανία. Ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με τις εγγυήσεις που δόθηκαν από το Κρεμλίνο στον Πριγκόζιν για την ασφάλειά του και τον μελλοντικό ρόλο του ακόμη δεν έχουν απαντηθεί.

Πολλοί διερωτώνται εάν ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο θα καταφέρει να ελέγξει τον Πριγκόζιν εάν ο τελευταίος όντως μετακομίσει στο Μινσκ. Πολλοί διερωτώνται, επίσης, εάν θα υπάρξουν δυνάμεις της Wagner που θα ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και ποια ακριβώς θα είναι η δράση τους εκεί.

Τι θα γίνει τώρα με την ομάδα Wagner;

Πριν από την ανταρσία των περασμένων ημερών, δεκάδες χιλιάδες μισθοφόροι της Wagner πρωταγωνιστούσαν στον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι μέρες της Wagner ως ανεξάρτητου στρατού πλησίαζαν στο τέλος τους.

Ο Πριγκόζιν και οι δυνάμεις του δέχονταν πιέσεις προκειμένου να ενσωματωθούν στις επίσημες τακτικές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υπό τον έλεγχο του ρωσικού υπουργείο Αμυνας. Αυτές οι πιέσεις εκτιμάται, μάλιστα, ότι μπορεί να οδήγησαν και στην ανταρσία εκ μέρους του Πριγκόζιν. Ωστόσο, με τη βραχύβια «εξέγερση» των μισθοφόρων να έχει πια τελειώσει και ενώ ο Πριγκόζιν οδεύει προς την «εξορία», πολλοί διερωτώνται τι θα κάνουν στο μέλλον οι μαχητές του.

Οι μισθοφόροι της Wagner που είχαν βρεθεί τα τελευταία 24ωρα σε Ροστόφ και Βορονέζ έχουν πια αποχωρήσει, ενώ έχουν αποσυρθεί παράλληλα και οι κατηγορίες περί ανταρσίας στο πλαίσιο των οποίων εκείνοι θα μπορούσαν να διωχθούν από τη ρωσική δικαιοσύνη.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι άνδρες της Wagner θα ενσωματωθούν στον τακτικό ρωσικό στρατό – ή ακόμα και αν οι τακτικοί στρατιώτες της Ρωσίας θα υπηρετήσουν πρόθυμα στο πλευρό τους. Θα επιστρέψουν, άραγε, οι μισθοφόροι στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία; Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μαχητές της Wagner θα μπορούσαν τώρα να ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν δυτικά εάν εκείνος πάει στη Λευκορωσία… ερχόμενοι όμως έτσι γεωγραφικά πιο κοντά και στο Κίεβο.

Πώς θα επηρεαστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Οι μισθοφόροι της Wagner είχαν σημειώσει επιτυχίες υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην πόλη Μπαχμούτ για παράδειγμα. Η Μόσχα ισχυρίζεται τώρα, από την πλευρά της, ότι η ανταρσία του Πριγκόζιν δεν είχε καμία αρνητική επίδραση στο ουκρανικό μέτωπο μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία αναμφίβολα έχουν ακούσει τι συμβαίνει και τα νέα είναι αποθαρρυντικά. Κάποιοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν έριδες μεταξύ αντίπαλων ρωσικών μονάδων τις επόμενες ημέρες.

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν από τη ρωσική αστάθεια, πολύ δε περισσότερο αυτήν την περίοδο, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει την αντεπίθεσή τους. Ο Μπιλ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δηλώνει στο BBC ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πια σε «καλή θέση» ώστε να εκμεταλλευτούν τις τακτικές αδυναμίες του αντιπάλου.

Γνώριζαν άραγε, οι Δυτικοί τα σχέδια του Πριγκόζιν;

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις ότι ο Πριγκόζιν επρόκειτο να αναλάβει κάποια μορφή δράσης και είχαν ενημερώσει σχετικά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δει τον ηγέτη της Wagner να συγκεντρώνει όπλα, πυρομαχικά και λοιπό εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με τους New York Times από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω ανησυχιών σχετικών με το μέλλον του τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Στα μάτια των Αμερικανών, ήταν σαφές ότι οι σχέσεις του Πριγκόζιν με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία επιδεινώνονταν… αποδεικνύοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει την έκβαση που θα επιθυμούσε η ρωσική πλευρά.

Επικαλούμενοι δικές της πηγές, η Washington Post υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί είχαν υποψιαστεί ότι ο Πριγκόζιν κάτι ετοιμάζει ήδη από τα μέσα Ιουνίου. Ως κόκκινο πανί για τον Πριγκόζιν ερμηνεύεται η απόφαση που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας στις 10 Ιουνίου καλώντας όλες τις εθελοντικές δυνάμεις να υπογράψουν συμβάσεις με την κυβέρνηση.

Τι πιστεύουν οι Ρώσοι πολίτες;

Το γεγονός ότι ο Πούτιν προχώρησε σε διάγγελμα το Σάββατο, απευθυνόμενος στον ρωσικό λαό, φανερώνει πόσο σοβαρή θεωρήθηκε η κρίση και η πρόκληση από την πλευρά του Κρεμλίνου. Το ηγετικό προφίλ του Πούτιν έχει πληγεί, ενώ ως πλήγμα για το Κρεμλίνο ερμηνεύονται και οι λαϊκές επευφημίες που ακούστηκαν υπέρ των ανδρών της Wagner στις πόλεις του ρωσικού νότου από όπου εκείνοι πέρασαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ