Του Γιάννη Ιωάννου
Από τις 5πμ το πρωί της Πέμπτης η Ρωσία προχώρησε με στρατιωτικές επιχειρήσεις επί του συνόλου στρατιωτικών στόχων κι εγκαταστάσεων εντός της ουκρανικής επικράτειας. Μια αναμενόμενη εξέλιξη για την πλειοψηφία της ανάλυσης μετά από τις σχετικές ενδείξεις των τελευταίων ημερών (κατάρρευση συνομιλιών, διάγγελμα Πούτιν, κοκ).
Πρόκειται, σε τακτικό κι επιχειρησιακό επίπεδο για μιας μεγάλης έκτασης στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στα πρώτα στάδια της εκδήλωσής της η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• πολυμέτωπο αγώνα
• στρατηγικά (πχ η χρήση βαλλιστικών πυραύλων Kalibr ή Iskander) και τακτικά (πχ η χρήση πολλαπλών εκτοξευτών MLRS) χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις μεγάλης σημασίας των ουκρανικών δυνάμεων (όπως το λιμάνι του Ochakiv στη νότια Ουκρανία ή το αεροδρόμιο της Μαριούπολης)
• καταστολή αεράμυνας κι επιθέσεις κορεσμού (saturation attacks)
• αντικειμενικούς σκοπούς όπως πχ η πίεση στο Χάρκοβο, την Μαριούπολη και το Κέρσον και στρατηγικό αντιπερισπασμό στο Κίεβο προκειμένου οι ουκρανικές δυνάμεις να δεσμεύσουν στρατιωτικές δυνάμεις εκεί και να πιεστούν
Στα επόμενα 24ωρα η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων σε παραπάνω από δύο μέτωπα θα ολοκληρώσει την πρώτη εικόνα της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας με τη ροή πληροφοριών -στο παρόν στάδιο- να είναι συγκεχυμένη για την ανάλυση, συνεπώς και κάθε πρόβλεψη ανακριβής. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρώτων ωρών των ρωσικών επιχειρήσεων εξάλλου είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές που δίνουν το ουκρανικό ΥΠΑΜ και η ρωσική πλευρά περί απωλειών με τους πρώτους να κάνουν λόγο για κατάρριψη αρκετών ρωσικών αεροσκαφών και τους δεύτερους για εξουδετέρωση της ουκρανικής αεράμυνας.
Τι να αναμένουμε
Όπως σε κάθε σύγκρουση οι πρώτες ώρες κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την εξαγωγή συμπερασμάτων τόσο για τους στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους που επιδιώκονται όσο κι αναφορικά με την εκτίμηση των απωλειών της κάθε πλευράς καθώς και των ανθρωπιστικών διαστάσεων (πχ άμαχοι).
Είναι σαφές πως ενώπιον μας έχουμε μιας μεγάλης κλίμακας ρωσική στρατιωτική εισβολή η οποία στοχεύει, μεταξύ άλλων, σε α. περαιτέρω κατάληψη ουκρανικών εδαφών προκειμένου να ενωθούν, στην πράξη, οι ανατολικές επαρχίες με την χερσόνησο της Κριμαίας, αυτό το σενάριο εντάσσει στην εικόνα των συγκρούσεων την Μαριούπολη και το Κέρσον β. στρατιωτική πίεση προκειμένου να πληγεί το Χάρκοβο στα ΒΑ –που είναι το μείζον, βιομηχανικά και οικονομικά, κέντρο της χώρας και γ. αναλόγως εξελίξεων να υπάρξει και στρατιωτική πίεση στο Κίεβο προκειμένου η ρωσική στρατηγική να έχει και επιλογή εξόδου ως προς το πως η έκβαση επί του στρατιωτικού πεδίου μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο γύρο συνομιλιών/εκεχειρίας –όπου θα βρίσκεται και στην ισχυρή θέση στο τραπέζι για της διαπραγμάτευσης.