Kathimerini.gr
Συνάντηση είχαν την Τρίτη στο περιθώριο της Συνόδου της G20 o Τζο Μπάιντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι στις συζητήσεις κυριάρχησαν οι διμερείς σχέσεις, μεταξύ των οποίων ζητήματα εμπορίου και ασφαλείας, περιλαμβανομένης και της επιβεβαίωσης της στήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο τουρκικό αίτημα για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16.
Αργότερα ο κ. Ερντογάν επρόκειτο να έχει συνάντηση και με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από αμερικανικές πηγές ακόμη, ο κ. Μπάιντεν τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για προμήθεια περισσότερων αεροσκαφών F-16.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη συνεχή στενή συνεργασία των χωρών τους σε θέματα του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλα ζητήματα περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας.
Ο κ. Μπάιντεν φέρεται να εξέφρασε τα συλλυπητήριά του απευθείας στον κ. Ερντογάν, σχετικά με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, για την οποία την Τρίτη η Άγκυρα, μέσω του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμαν Σοϊλού, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ, προκαλώντας και την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου που επικαλείται το Reuters οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη συνεχή στενή συνεργασία των χωρών τους σε θέματα του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλα ζητήματα περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας.
Το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι τα δύο βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η τρομοκρατία και ο διάδρομος των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας. Εκτιμάται ότι η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Τούρκου ομολόγου του για την ανανέωση της συμφωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Επίσης ο κ. Μπάιντεν τόνισε τη σημασία του ρόλου της Άγκυρας στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας (προφανώς και της Φινλανδίας) στο ΝΑΤΟ.
Αργότερα ο κ. Ερντογάν επρόκειτο να έχει συνάντηση και με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή: Reuters, NTV