Kathimerini.gr
Την «ουκρανική φόρμουλα» για ειρήνευση στην Ουκρανία παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το πρωί της Τρίτης, σε συνέχεια των όσων είχε αναφέρει νωρίτερα στη Σύνοδο του G20, όπου κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να στηρίξουν ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με τον Guardian, το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου στην πλατφόρμα Telegram ανέφερε:
«Η Ουκρανία προσφέρει την ευκαιρία στα κορυφαία κράτη του κόσμου να είναι συνδημιουργοί της ειρήνης μαζί μας».
«Η Ουκρανία πάντοτε πρωτοστατούσε στην προσπάθεια για ειρήνη και ο κόσμος το έχει δει. Αν η Ρωσία λέει ότι προτίθεται να τελειώσει τον πόλεμο, ας το αποδείξει στην πράξη.
Δεν θα επιτρέψουμε στη Μόσχα να περιμένει, να ανασυντάξει τον στρατό της και μετά να αρχίσει εκ νέου μια σειρά από τρομοκρατικές πράξεις, αποσταθεροποιώντας τον πλανήτη.
Υπάρχει μια ουκρανική φόρμουλα για ειρήνη. Ειρήνη για την Ουκρανία, για την Ευρώπη και τον κόσμο. Και υπάρχει μια δέσμη λύσεων που μπορεί να εφαρμοστεί και να εγγυηθεί εν τοις πράγμασι την ειρήνη.
Η «ουκρανική φόρμουλα» για την ειρήνη, περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:
1. Ασφάλεια με τα πυρηνικά
2. Επισιτιστική ασφάλεια
3. Ενεργειακή ασφάλεια
4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων
5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης
6. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και διακοπή όλων των εχθροπραξιών
7. Αποκατάσταση της Δικαιοσύνης
8. Αντιστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος
9. Αποτροπή κλιμάκωσης
10. Καθορισμός του τέλος του πολέμου
Η Ουκρανία προσφέρει την ευκαιρία στα κορυφαία κράτη του κόσμου να είναι συνδημιουργοί της ειρήνης μαζί μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι».
Τι είπε στη G20
Nωρίτερα, μιλώντας στη G20, o Zελένσκι υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα κλιμακωθούν οι πιέσεις για ειρήνη, μετά την ήττα της Ρωσίας στη Χερσώνα.
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν μετά την αποχώρησή τους από την πόλη του ουκρανικού Νότου και είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερες μάχες έως ότου η Ουκρανία ανακτήσει τον έλεγχο όλων των κατεχόμενων εδαφών της.
«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει και μπορεί να σταματήσει ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος», είπε μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης με τη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιβεβαιώσει την εδαφική ακεραιότητά της. Τόνισε όμως ότι το Κίεβο δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία, το έδαφος ή την ανεξαρτησία της, ενώ ζήτησε να απελευθερωθούν όλοι οι Ουκρανοί κρατούμενοι.
«Όχι» από τη Μόσχα
Η αντίδραση της Μόσχας, όπως αναμενόταν, ήταν σαφώς αρνητική.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ Νοβόστι, το Κρεμλίνο θεωρεί πως αναφορά του Ουκρανού προέδρου ότι δεν πρέπει να συναφθεί τρίτη συμφωνία του Μινσκ, σε συνέχεια των δύο προηγούμενων τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύει πως η ουκρανική κυβέρνηση στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι το Κίεβο δεν επιθυμεί καν την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Στη σχετική δήλωση προέβη ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.