ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το παρασκήνιο στον Λευκό Οίκο και το σήμα για... ανταλλάγματα

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου «αγωνίστηκαν» να ικανοποιήσουν τις αντικρουόμενες προτεραιότητές του, σύμφωνα με τη Wall Street Journal

Kathimerini.gr

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των δασμών της «Ημέρας της Απελευθέρωσης» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι σύμβουλοί του είχαν ένα δύσκολο έργο. Αγωνίζονταν να δώσουν μορφή στους φαινομενικά αντιφατικούς στόχους του προέδρου για τους σαρωτικούς νέους δασμούς. Ηθελεμε τη νέα του εμπορική στρατηγική να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα για την κυβέρνηση, καθώς και να στείλουν σταθερό μήνυμα στις εταιρείες να επενδύσουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανθρώπους που είχαν γνώση των συζητήσεων, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal.

Αυτοί οι στόχοι θα ευθυγραμμίζονταν με μόνιμο, οριζόντιο δασμό. Μια καθολική προσέγγιση θα βοηθούσε επίσης να αποτραπούν οι εταιρείες από το να αποφεύγουν τους δασμούς μεταφέροντας την παραγωγή σε άλλες χώρες – βασικό ζήτημα για το οικονομικό επιτελείο του Τραμπ.

Αλλά στον πρόεδρο άρεσε επίσης η ιδέα της αμοιβαιότητας ανέφεραν άνθρωποι από τον στενό του κύκλο – ή να χρεώνουν στις χώρες «ό,τι χρεώνουν και σε εμάς», όπως το έχει θέσει δημοσίως ο Τραμπ. Αυτό υποδείκνυε εξατομικευμένους δασμολογικούς συντελεστές για χώρες που θα μπορούσαν να βαθμονομηθούν ανάλογα με τους δασμούς και άλλες οικονομικές πολιτικές τους.

Πινγκ πονγκ

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης περιέγραψε «παιχνίδι πινγκ πονγκ» μεταξύ των καθολικών δασμών και της προσέγγισης περί αμοιβαιότητας.

Από τη μία πλευρά, ο Τραμπ θεώρησε την ιδέα για καθολικό δασμό ως απλή και εύκολα εξηγήσιμη, σύμφωνα με την πηγή της WSJ. Από την άλλη πλευρά, σύμβουλοι όπως ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ και ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ υποστήριξαν ότι το αμερικανικό κοινό θα κατανοούσε ευκολότερα την αμοιβαία προσέγγιση.

Σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το απόγευμα με τους εμπορικούς του συμβούλους, ο Τραμπ ζήτησε αριθμούς για κάθε χώρα, προοίμιο για το διάγραμμα των δασμολογικών συντελεστών που παρουσίασε στον Κήπο των Ρόδων την Τετάρτη, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Οι αριθμοί δεν ταυτίζονταν απαραίτητα με τις χρεώσεις των ξένων χωρών έναντι των εισαγωγών από τις ΗΠΑ.

Τελικά, αποφάσισαν να εφαρμόσουν και τις δύο επιλογές. Το αποτέλεσμα είναι μια προσέγγιση που έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ εταιρείες και πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ενόψει της 9ης Απριλίου, που θα τεθούν σε ισχύ οι υψηλότεροι, αμοιβαίοι δασμοί.

Οι οικονομικοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πήραν σε μεγάλο βαθμό το χάος στα χέρια τους δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι, παρά το μέγεθος της ανακοίνωσης, «έχουμε μόνο 3% πτώση», αναφερόμενος στο χρηματιστήριο.

Οι δασμοί ήρθαν για να μείνουν

Ο Τραμπ –ο οποίος έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «άνθρωπο των δασμών» και δήλωσε δημοσίως ότι οι δασμοί είναι «η πιο όμορφη λέξη, για εμένα, στο λεξικό» μετά τον Θεό, τη θρησκεία και ίσως την αγάπη– επέβαλε σχέδιο παρόμοιο με εκείνο που είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του.

Το έκανε σχεδόν εξ ολοκλήρου με βάση το δικό του όραμα για την αμερικανική οικονομία, ανατρέποντας δεκαετίες αμερικανικής εμπορικής πολιτικής, χωρίς να ενημερώσει κάποιους από τους συμβούλους του και απογοητεύοντας κάποιους Ρεπουμπλικανούς που υποστήριξαν την ιδέα «Πρώτα η Αμερική».

Στον απόηχο της απόφασης για τους δασμούς, οι σύμβουλοι του Τραμπ βγήκαν στην τηλεόραση για να υπερασπιστούν την ενέργεια του προέδρου, αλλά όχι πάντα με ικανοποιητικό τρόπο από την άποψη του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, τους οποίους επικαλείται η WSJ. Χθες, Πέμπτη, οι αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στην εδραίωση του μηνύματός του ότι οι δασμοί ήρθαν για να μείνουν, παρόλο που σύμβουλοι οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο διαβεβαίωσαν πως δεν αποκλείουν διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.

Πολλοί παρότρυναν τον Τραμπ να ακολουθήσει πιο μετριοπαθή πορεία. Νωρίτερα την Τρίτη και τις ημέρες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης των δασμών της Τετάρτης, ο Λευκός Οίκος δέχθηκε τηλεφωνήματα από στελέχη της βιομηχανίας και συνδικάτων που προειδοποιούσαν να μην ακολουθήσει μαξιμαλιστική προσέγγιση.

Η συνολική δασμολογική πολιτική είναι επιθετική, ωστόσο ο Λευκός Οίκος φάνηκε να έχει λάβει υπόψη του αυτές τις προειδοποιήσεις, τουλάχιστον εν μέρει, σχολιάζει η WSJ.

Το ανώτερο προσωπικό του Τραμπ εξοργίστηκε με τις συνομιλίες κατά καιρούς, σύμφωνα με τις πηγές της WSJ. Υπήρξαν πολλοί που προσπάθησαν να αποτρέψουν τον Τραμπ, παρότι είναι υπέρμαχος της δασμολογικής στρατηγικής εδώ και δεκαετίες. Η ανακοίνωση ήταν έκπληξη για πολλούς.

Παρά το selloff στο χρηματιστήριο, αρκετοί σύμβουλοι του προέδρου ανέφεραν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί χειρότερα, καταλήγει η WSJ.

«Σήμα» για διαπραγματεύσεις;

Μιλώντας στο Air Force One χθες, Πέμπτη, ο Τραμπ υπερασπίστηκε επίσης το πρόγραμμα δασμών του παρά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, τονίζοντας πως είναι χαρούμενος που οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η οικονομική αναταραχή θα διευθετηθεί.

Την επομένη των ανακοινώσεων της «Ημέρας Απελευθέρωσης», ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ανοιχτός στη μείωση των δασμών, εάν οι άλλες χώρες τού προσφέρουν κάτι «εξαιρετικό», δίνοντας ένα σήμα για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Οι δασμοί μας δίνουν μεγάλη δύναμη να διαπραγματευτούμε», τόνισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «όλες οι χώρες μάς έχουν τηλεφωνήσει».

Στην ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι σκέφτεται να υποχωρήσει, ο Τραμπ απάντησε «εξαρτάται» προσθέτοντας: «Μπορεί κάποιος να πει, θα σας δώσουμε κάτι εξαιρετικό, αρκεί να μας δώσετε κάτι καλό».

Παράλληλα, σημείωσε πάντως ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δασμοί σε συγκεκριμένους κλάδους, κάνοντας ειδική αναφορά στον φαρμακευτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση