Kathimerini.com.cy
Σε όλους αρέσει το trifle και σήμερα έχω για σας μια συνταγή για vegan trifle. Είναι πολύ απλό στην εκτέλεση, με σπιτικό παντεσπάνι, υπέροχη κρέμα και μαρμελάδα μαύρο κεράσι χωρίς ζάχαρη! Πρώτα φτιάχνουμε ένα εύκολο παντεσπάνι. Φτιάχνουμε την κρέμα μας και τη βάζουμε σε ένα κορνέ. Βάζουμε το κορνέ στο ψυγείο για να παγώσει η κρέμα μας. Για να στήσουμε το trifle μας, σε μια όμορφη πιατέλα τοποθετούμε στρώσεις από παντεσπάνι, μαρμελάδα, φρούτα δάσους, ζάχαρη και κρέμα. Τελειώνουμε το γλυκό μας με φυτικό, ελληνικού τύπου γιαούρτι και πασπαλίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα.
Χρόνος ετοιμασίας: 25’
Χρόνος ψησίματος: 40’
Μερίδες: 10
Θερμίδες ανά μερίδα: 325 kcl (160 kcl ανά 100 γρ.)
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
50 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού βανίλια
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
200 ml γάλα βρώμης
1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
1 συσκευασία (284 g) μαρμελάδα Μαύρο κεράσι st. Dalfour
Για την κρέμα
50 γρ. κορν φλάουρ
500 ml γάλα βρώμης
10 γρ. ελαιόλαδο
75 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού βανίλια
Για το στήσιμο
300 γρ. ανάμεικτα μούρα δάσους
Λίγη ζάχαρη
Για το τελείωμα
400 γρ. γιαούρτι καρύδας (coconut yogurt) ελληνικού τύπου
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
20 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
10 φύλλα δυόσμου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Για να φτιάξουμε το παντεσπάνι, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C στον αέρα και στρώνουμε ένα loaf pan για κέικ 20 εκ. με λαδόκολλα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη βανίλια, τον χυμό λεμονιού και το γάλα. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι το παντεσπάνι μας να ψηθεί. Μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
2. Για να φτιάξουμε την κρέμα, βάζουμε το κορν φλάουρ σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο από το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα σε μια κατσαρόλα τύπου wok, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του υπόλοιπου γάλακτος, και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα. Μεταφέρουμε την κρέμα μας σε ένα κορνέ και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
3. Για να συναρμολογήσουμε το trifle μας, κόβουμε το παντεσπάνι σε φέτες και τοποθετούμε λίγες φέτες στον πάτο ενός διάφανου μπολ. Περιχύνουμε λίγη μαρμελάδα και στη συνέχεια προσθέτουμε επάνω λίγα από τα μούρα και λίγη ζάχαρη. Περιχύνουμε με κρέμα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά. Βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να παγώσει το γλυκό μας.
4. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, απλώνουμε το γιαούρτι πάνω από το γλυκό. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και αμύγδαλα. Διακοσμούμε με έξτρα blueberries και φύλλα δυόσμου.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com.