ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί όλο και περισσότερες κυβερνήσεις απαγορεύουν το TikTok;

Προθεσμία τριάντα ημερών έδωσε ο Λευκός Οίκος στις κυβερνητικές υπηρεσίες για να διασφαλίσουν πως δε θα διαθέτουν την εφαρμογή TikTok στις ομοσπονδιακές συσκευές και τα συστήματα

Προθεσμία τριάντα ημερών έδωσε ο Λευκός Οίκος στις κυβερνητικές υπηρεσίες για να διασφαλίσουν πως δεν θα διαθέτουν την εφαρμογή TikTok στις ομοσπονδιακές συσκευές και τα συστήματα.

Σε μια προσπάθεια εγγύησης της ασφάλειας των αμερικανικών συστημάτων δεδομένων, όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πρέπει να αποκλείσουν τη χρήση του TikTok από κινητά τηλέφωνα και πληροφοριακά συστήματα, ενημέρωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, Σαλάντα Γιανγκ, βάσει σχετικής εγκυκλίου.

Η οδηγία αυτή αποκλεισμού της δημοφιλούς πλατφόρμας, η οποία είχε αποφασιστεί από το Κογκρέσο πέρυσι, διαδέχεται ανάλογες ενέργειες σε Καναδά, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ταϊβάν και πάνω από τις μισές αμερικανικές πολιτείες.

Πόσο επηρεάζεται ο μέσος χρήστης από αυτή την απαγόρευση;

Η απαγόρευση αυτή επηρεάζει ένα πολύ μικρό τμήμα της βάσης χρηστών στην Αμερική που αριθμεί περί τα 100 εκατομμύρια πολίτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα σε συσκευές προσωπικές ή ιδιωτικών εταιρειών. Παρόλα αυτά, εντείνει τις πιέσεις για πλήρη απαγόρευση της πλατφόρμας, με φόντο τη διογκούμενη ανησυχία για την εθνική ασφάλεια που κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω και του κινεζικού μπαλονιού, πιθανώς κατασκοπευτικού, που καταρρίφθηκε πάνω από τις ΗΠΑ.

«Η οδηγία αυτή είναι μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσης της διοίκησης για διασφάλιση της ψηφιακής μας υποδομής και προστασίας της ασφάλειας και ιδιωτικότητας του αμερικανικού λαού» σημείωσε ο Κρις ντεΡούσα, ομοσπονδιακός υπεύθυνος ασφάλειας πληροφοριών.

Τι φοβούνται κυβερνήσεις και υπηρεσίες;

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε διεθνές επίπεδο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κατά την πιο πρόσφατη έκθεση We Are Social για την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία πως το Πεκίνο ενδέχεται να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τόσο το FBI όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) έχουν προειδοποιήσει πως η ByteDance ενδέχεται να μοιράζεται δεδομένα χρηστών του TikTok. Συγκεκριμένα, υπάρχει η ανησυχία πως η εταιρεία στέλνει μαζικά προσωπικά δεδομένα χρηστών στο Πεκίνο, κατά παράβαση των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Ποιοι πιέζουν για περιορισμούς στη χρήση του;

Το 2020 ο τότε πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, απείλησε να απαγορεύσει το μέσο στις ΗΠΑ, αν δεν εξαγοραζόταν από αμερικανικό όμιλο (όπως η Microsoft ή η Oracle). Η κινεζική εταιρεία προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη που μπλόκαρε τις προσπάθειες Τραμπ, με τον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν να ανακαλεί τελικά την εντολή του, διατάσσοντας παρόλα αυτά ενδελεχή έρευνα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κογκρέσο είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης της εφαρμογής σε κρατικές συσκευές, δίνοντας στη διοίκηση Μπάιντεν διορία 60 ημερών να εκδώσει τις σχετικές εγκυκλίους. Αλλά και πριν την ομοσπονδιακή απαγόρευση, είχαν προηγηθεί άλλες σε πολιτειακό επίπεδο.

Τις προηγούμενες μέρες, η Οττάβα ανακοίνωσε ότι αποκλείει την κινεζική εφαρμογή TikTok από όλες τις υπηρεσιακές συσκευές της καναδικής κυβέρνησης, με το αιτιολογικό ότι αυτή εγκυμονεί κινδύνους για το απόρρητο των επικοινωνιών και την εθνική ασφάλεια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει από το προσωπικό του να διαγράψει την κινέζικη εφαρμογή TikTok από τις επαγγελματικές τηλεφωνικές του συσκευές για λόγους ασφαλείας, δήλωσε προχθες στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ. Πρόκειται για το τελευταίο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη οδηγία, μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Τι απαντά το TikTok

Τον Νοέμβριο, η TikTok αναγνώρισε πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ευρωπαίων χρηστών και τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοί της είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εντοπίσουν δημοσιογράφους.

Όμως η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση και οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά.

«Η απαγόρευση του TikTok σε ομοσπονδιακές συσκευές των ΗΠΑ πέρασε τον Δεκέμβριο χωρίς καμία διαβούλευση και δυστυχώς αυτή η προσέγγιση λειτούργησε ως πρότυπο για άλλες κυβερνήσεις. Αυτές οι απαγορεύσεις είναι κάτι περισσότερο από πολιτικό θέατρο» σημείωσε η Μπρουκ Όμπερβετερ μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη.

Η διοίκηση του TikTok καταγγέλλει ακόμη πως δεν της έχει δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει στις αιτιάσεις αυτές, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις πως αποκόπτουν τους πολίτες τους από ένα τόσο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

Πηγή: Reuters/Associated Press

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Από ψηφιακό χώρο συνάντησης του κοινωνικού μας κύκλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να μετατρέπονται όλο και περισσότερο ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Τη στιγμή που υπάρχει μια ομαδική συνομιλία για το κάθε τι, πώς μπορούμε να κάνουμε υγιή χρήση των τσατ χωρίς να χάνουμε ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
X