ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Facebook ετών 18: Η πραγματική ιστορία της δημιουργίας του

Το Google ήταν πολύ καλό εάν έψαχνες για ειδήσεις, η Wikipedia ήταν πολύ καλή εάν έψαχνες για πληροφορίες, όμως πέραν αυτών, υπήρχε ένα κενό

Money Review

4 Φεβρουαρίου 2004. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημιουργεί το Facebook. Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους.

Όπως γνωστή είναι και η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της πλατφόρμας που έμελλε να γίνει μία ασυγκράτητη υπερδύναμη, ισχυρότερη και από τις πιο ισχυρές κυβερνήσεις του πλανήτη. Σύμφωνα με την ρομαντική εκδοχή, αυτήν που προώθησαν το Χόλιγουντ και η ταινία «The Social Network», το Facebook δημιουργήθηκε από έναν φοιτητή του Χάρβαρντ που έψαχνε έναν τρόπο για να προσεγγίσει τα κορίτσια.

Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Άλλωστε, τον καιρό εκείνο, ο Ζάκερμπεργκ είχε ήδη κορίτσι – την σημερινή σύζυγό του, Πρισίλα Τσαν. Αυτό που τον ενδιέφερε περισσότερο ήταν το ίντερνετ.

Όπως διαπίστωσε ο σημερινός CEO της Meta, το Google ήταν πολύ καλό εάν έψαχνες για ειδήσεις, η Wikipedia ήταν πολύ καλή εάν έψαχνες για πληροφορίες, όμως πέραν αυτών, υπήρχε ένα κενό.

«Δεν υπήρχε ένα εργαλείο όπου μπορούσες να πας και να μάθεις για τους άλλους ανθρώπους. Δεν ήξερα πώς να το φτιάξω, επομένως άρχισα να φτιάχνω μικρά εργαλεία», έχει πει ο Ζάκερμπεργκ σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Die Welt am Sonntag.

Έτσι, έφτιαξε ένα μικρό εργαλείο που ονομαζόταν Coursematch, όπου ο καθένας μπορούσε να μπει και να δηλώσει ποια μαθήματα παρακολουθεί στο πανεπιστήμιο.

Η ταινία «The Social Network» παρουσιάζει το «Facematch» (όπου οι φοιτητές βαθμολογούσαν την εξωτερική εμφάνιση συμφοιτητών τους) σαν τη στιγμή που ουσιαστικά οδήγησε στη γέννηση του Facebook. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ζάκερμπεργκ, ωστόσο, αυτή η εφαρμογή δεν ήταν παρά μία πλάκα.

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο τότε φοιτητής του Χάρβαρντ δημιούργησε το Facebook δεν έχει να κάνει με τα κορίτσια, αλλά με το γεγονός ότι περνούσε όλο του τον καιρό γράφοντας προγράμματα, με αποτέλεσμα να μην έχει χρόνο για να παρακολουθήσει τα μαθήματα.

Πώς, λοιπόν, το Coursematch εξελίχθηκε στο Facebook;

«Για τις τελικές εξετάσεις σε ένα μάθημα ιστορίας της τέχνης, που ονομαζόταν ‘Η Ρώμη του Αυγούστου’, σου έδειχναν μερικά έργα τέχνης που βρίσκονταν μέσα στην τάξη και έπρεπε να γράψεις μία έκθεση για την ιστορική σημασία του κάθε κομματιού.

Εγώ δεν είχα προσέξει και πολύ στην τάξη, γιατί έγραφα διάφορα προγράμματα, έτσι όταν ήρθε ο καιρός για τις τελικές εξετάσεις, σκέφτηκα ότι την είχα πατήσει, δεν ήξερα τίποτα από αυτά.

Έτσι, σαν ένα εργαλείο μελέτης έφτιαξα μια μικρή εφαρμογή που σου έδειχνε τυχαία ένα από τα έργα τέχνης και σου επέτρεπε να γράψεις ποια πιστεύεις ότι είναι η σημασία του, από πλευράς ιστορίας της τέχνης. Το έστειλα στα emails όλων των φοιτητών του μαθήματος και τους είπα ότι έχω φτιάξει ένα εργαλείο μελέτης. Και όλοι συμπλήρωσαν τη σημασία των έργων και τελικά αποδείχθηκε ένα σπουδαίο εργαλείο κοινωνικής μελέτης», θυμάται ο Ζάκερμπεργκ.

«Νομίζω ότι οι βαθμοί σε αυτές τις εξετάσεις εκείνη τη χρονιά ήταν υψηλότεροι από ό,τι στο παρελθόν. Επομένως, προχώρησα και σε άλλα τέτοια projects, μάλλον έκανα 10 διαφορετικά τέτοια όσο ήμουν στο Χάρβαρντ. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να τα ενώσω και να φτιάξω ένα εργαλείο όπου ο κόσμος μπορεί να μοιράζεται ό,τι θέλει με εκείνους που βρίσκονται γύρω του. Και έτσι βγήκε η πρώτη εκδοχή του Facebook».

Μάλιστα, όπως είπε ο Ζάκερμπεργκ, του πήρε μόλις δύο εβδομάδες να φτιάξει την πρώτη εκδοχή Facebook, γιατί είχε ήδη τόσο πολλά πράγματα έτοιμα.

Και όπως παραδέχεται, δεν φαντάστηκε ποτέ ότι αυτό θα εξελισσόταν σε μία από τις πολυτιμότερες εταιρείες του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Social: Τελευταία Ενημέρωση