Του Βασίλη Νέδου
Ως κυνική προσπάθεια εκβιασμού των ΗΠΑ, προκειμένου να συναινέσουν στην άρση του συνόλου των κυρώσεων κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, αντιλαμβάνονται στην Αθήνα την καλά μελετημένη, όπως προκύπτει, απόφαση της Αγκυρας να θέσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με πρόσχημα την τρομοκρατία.
Η κακή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και η δημοσκοπική δυσκολία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίσει την εκλογή του τον Ιούνιο του 2023, πιέζουν το κυβερνών κόμμα να κρατήσει πιο σκληρή στάση σε ένα κοινό στο οποίο ο αντιαμερικανισμός βρίσκεται στα ύψη, αλλά και να μην εμφανιστεί ότι «χάνει πόντους» έναντι της Ελλάδας, μάλιστα στην εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35, ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να αφήσει να αιωρείται ότι η Ελλάδα μπορεί να παραλάβει τα μαχητικά πέμπτης γενιάς πριν από την Τουρκία, η οποία ήταν συμπαραγωγός στο πρόγραμμα, προτού αποβληθεί από αυτό.
Στην Αθήνα, πάντως, κινούνται με στόχο την ανάδειξη της σταθερής θέσης της Ελλάδας για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία με βάση τη διεθνή νομιμότητα, δηλαδή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η προθυμία της Αθήνας να συμφωνήσει με την Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη ετέθη από τον κ. Δένδια στις επαφές του στην Ουάσιγκτον. Και σημειώθηκε πως, παρότι ο στόχος της Αθήνας είναι συγκεκριμένος, από την Αγκυρα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.
Αντιθέτως, σε επίπεδο συμβολισμών χθες, τουρκικό UAV πέταξε πάνω από την Κανδελιούσα, σε μια επίδειξη έμμεσης υπενθύμισης των «γκρίζων ζωνών».
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα, με τον οποίο συνομίλησαν και για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, μετά τα αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας. [INTIME NEWS]
Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Δένδια στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ήταν σαφής υπενθύμιση των ελληνικών απόψεων. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την πρόεδρο του Δικαστηρίου, Τζόαν Ντόνοχιου, στην οποία επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι βασική αρχή της Ελλάδας είναι η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μέσω διαπραγματεύσεων και εφόσον αυτές δεν ευοδωθούν, να γίνεται παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «ο στόχος είναι όλα τα κράτη του κόσμου, αρχής γενομένης από τα κράτη της άμεσης γειτονίας της Ελλάδας, να αποδεχθούν τις βασικές αυτές αρχές». Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τους αναπληρωτές εισαγγελείς (ο εισαγγελέας απουσίαζε) του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπου υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας έχει στείλει σχετική επιστολή στον εισαγγελέα του Δικαστηρίου. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον Ολλανδό ομόλογό του, Βόπκε Χούκστρα, με τον οποίο συνομίλησαν για πολλά θέματα, με κεντρικό τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μετά τα αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας.
Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Το περιβάλλον ασφαλείας και η σταθερότητα διαταράσσονται με τις συμπεριφορές της Τουρκίας που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Και δεν είναι πρόβλημα μόνο διμερές για την Ελλάδα, αλλά πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζουν όλοι οι εταίροι στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.