ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα τέσσερα κέρδη της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Η Ελλάδα, το «κάδρο» της επόμενης ημέρας και τα τουρκικά F-16

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Με απόλυτα θετικό τρόπο εξελίχθηκε το σχεδόν τριήμερο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, που συνοδεύθηκε όχι μόνο από τη θερμή συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζον Μπάιντεν, αλλά και από την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Τα τέσσερα κέρδη που αποτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ήδη από χθες έχει επιστρέψει ο πρωθυπουργός, είναι τα εξής:

Πρώτον, η επίσκεψη αποτελεί νέα σελίδα στις σχέσεις με την ισχυρότερη Δημοκρατία του πλανήτη. Το είπε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με την αποστροφή του πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ, ενώ επισφραγίστηκε με το παρατεταμένο και ιδιαίτερα συχνό χειροκρότημα που έλαβε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Ο κ. Μητσοτάκης σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι θύμισε πόσα ενώνουν τις δύο χώρες.

Δεύτερον, η παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τοποθέτησε ξεκάθαρα την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της επόμενης ημέρας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάποια στιγμή θα τελειώσει και είναι βέβαιο πως τότε θα υπάρξει ανακατανομή δυνάμεων και αναθεώρηση του κόσμου όπως τον ξέραμε. Η Ελλάδα πήρε θέση για την επόμενη ημέρα με την ξεκάθαρη τοποθέτηση πως ανήκει στη Δύση, ανήκει στις Δημοκρατίες, είναι στο πλευρό της Ουκρανίας χωρίς περιστροφές και καταδικάζει τον αναθεωρητισμό.

Με ομιλία προς τα μέλη της ομογένειας ολοκλήρωσε την παρουσία του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Τρίτον, οι αναφορές του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο για τον αναθεωρητισμό και η σύγκριση Ρωσίας – Τουρκίας με εύσχημο τρόπο, ώστε να γίνει κατανοητός από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι βέβαιο πως είχαν στόχο να μπλοκάρουν την έγκριση της αναβάθμισης των F-16 της Τουρκίας. Οι πληροφορίες λένε πως ο στόχος –μένει να φανεί– το πιθανότερο είναι πως επετεύχθη.

Τέταρτον, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι πως «ζέστανε» ο πρωθυπουργός τη σχέση με την ελληνική ομογένεια, στην οποία επετεύχθη συσπείρωση, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.

Η επιλογή να κλείσει το ταξίδι στις ΗΠΑ, με ομιλία προς τα μέλη της ομογένειας, ήταν και συμβολική. Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μητσοτάκης, λίγο πριν φύγει από την Ουάσιγκτον, είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους εκπροσώπους των Ελληνοαμερικανών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια έως ότου η Ελλάδα εκσυγχρονιστεί, ενώ τόνισε πως η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη που συντελείται τώρα στη χώρα είναι ότι επιστρέφουν αυτοί που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας πως ο λόγος είναι πρωτίστως η μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας, που κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τους ομογενείς για όσα έχουν κάνει για την Ελλάδα και την υποστήριξή τους στο ταξίδι. «Εχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε περήφανοι και εγώ αισθάνομαι περήφανος», κατέληξε ο πρωθυπουργός, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης παρασημοφόρησε 12 επιφανείς ομογενείς για την προσφορά τους στην πατρίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση