Kathimerini.gr
Στον «χορό των Ρίχτερ» εξακολουθούν να κινούνται για ακόμη μία ημέρα οι Κυκλάδες.
Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί περίπου 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ιου το τελευταίο τριήμερο με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 4,9.
Νέες σεισμικές δονήσεις σήμερα το πρωί
Ακόμη τέσσερις σεισμικές δονήσεις, με αντίστροφη χρονολογική σειρά 4, 4,2, 4,9 και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες –αντίστοιχα στις 05.03, στις 04.48, στις 04.46 και στις 03.19– στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή λίγο μετά τις 9 σήμερα, Τρίτη, το πρωί. [Γεωδυναμικό Ινστιτούτο]
Η τελευταία πιο ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 08.09, σε απόσταση 229 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σημειώνεται ότι για σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
«Αδειάζει» η Σαντορίνη
Οι διαδοχικοί σεισμοί, όπως είναι φυσικό, έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε κάτοικους, επαγγελματίες και τουρίστες, που εγκαταλείπουν με πλοία και αεροπλάνα τη Σαντορίνη. Παράλληλα, κάτοικοι του νησιού πέρασαν το βράδυ της Δευτέρας στα αυτοκίνητά τους.
Κάτοικοι του νησιού πέρασαν το βράδυ της Δευτέρας στα αυτοκίνητά τους. [ΙΝΤΙΜΕ]
Ο πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Διονύσης Θεοδωράτος, μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί, ανέφερε ότι από το νησί έχουν φύγει ακτοπλοϊκώς περίπου 6.000 άτομα από την Κυριακή. Σύμφωνα με τον ίδιο, για σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ένταση στην κίνηση.
Η Aegean, πάντως, για σήμερα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1.400 θέσεις συνολικά.
Συνολικά κατά τις δυο πρώτες ημέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις της εταιρείας, σύμφωνα με την Aegean.
Αποχωρήσεις από το νησί της Σαντορίνης χθες, Δευτέρα. [ΙΝΤΙΜΕ]
[ΙΝΤΙΜΕ]
Θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες, Δευτέρα, ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί έως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.
Παράλληλα, αποφασίστηκε πως κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ιο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3,0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4,9).
Κατολισθητικά φαινόμενα στη Σαντορίνη. [ΙΝΤΙΜΕ]
Εκτιμήσεις και προβληματισμοί
Οπως έγραφε η «Κ», στη Σαντορίνη, χθες, σε σημεία της καλντέρας σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το κατά πόσον το έδαφος κάτω από τις κατασκευές που έχουν γίνει στον γκρεμό είναι σταθερό.
Επιπλέον, ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, εξηγεί στην «Κ» ότι σε περίπτωση που, για κάποιο λόγο, το λιμάνι του Αθηνιού αποκλειστεί, έχει οργανωθεί εναλλακτικό σχέδιο για να μπορέσουν, αν και εφόσον χρειαστεί, να φύγουν άνθρωποι μαζικά από το νησί.
Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), επισημαίνει στην «Κ» ότι το μέγεθος των σεισμών δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5,5 Ρίχτερ και ακόμα πιο δύσκολα θα φτάσει τα 6 Ρίχτερ. Οπως τονίζει, η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών οφείλεται στην ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων στην περιοχή των Κυκλάδων και όχι στο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1956.
Εκτακτα μέτρα
Σημειώνεται, τέλος, πως εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη εκτάκτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας, λόγω των σεισμικών φαινομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.
Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός. [ΙΝΤΙΜΕ]
Στην απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ιάκωβο Λιγνό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Επικαιροποιούμε τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ’ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 Αποφάσεις Αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας ως εξής:
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025.
Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας έως και την Παρασκευή 07/2/2025.
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών.
Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κ.λπ.).
Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στον λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων.
Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025.