Kathimerini.gr
Πάτησαν τις κορυφές του Ταΰγετου, κολύμπησαν σε μαγευτικές παραλίες, ψάρεψαν ξημερώματα στη λίμνη της Καστοριάς, αποτύπωσαν τη συναρπαστική γεωμετρία των βράχων των Μετεώρων. Περισσότεροι από χίλιοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν στο φετινό, τρίτο κάλεσμα για συμμετοχή στον πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό «Natura 2000-Click στη φύση». Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το περιοδικό Φωτογράφος, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA, που αποτελεί το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της σπάνιας ομορφιάς των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της χώρας, των 446 περιοχών Natura 2000, που εκτείνονται στο 28% της χερσαίας και στο 20% της θαλάσσιας έκτασης της Ελλάδας.
Κατηγορία «Νερά και θάλασσες», Βαγγέλης Μάτσικας.
«Η προστασία της φύσης είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις των καιρών μας, και σε αυτήν έχουμε όλοι έναν ρόλο. Και όσα περισσότερα γνωρίζει κανείς για τον πλούτο ζωής και τη φυσική ομορφιά των σημαντικότερων οικολογικά περιοχών της χώρας, των περιοχών Natura, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η συμβολή του. Αυτόν τον συχνά παραγνωρισμένο σκοπό της ευαισθητοποίησης υπηρετεί ο φωτογραφικός μας διαγωνισμός» σημειώνει ο κ. Γιώργος Μελισσουργός, υπεύθυνος έργου LIFE-IP 4 NATURA για το WWF Ελλάς. Οι περιοχές NATURA 2000 είναι οι σημαντικότεροι πυρήνες της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς δημιουργούν μια ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη και περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, φροντίζοντας για την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της φύσης και την ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Κατηγορία «Πτηνά-Ζώα-Φυτά», Λάμπρος Λογοθέτης.
Ο φετινός διαγωνισμός είχε περισσότερες θεματικές και μεγαλύτερη διάρκεια από τις περασμένες χρονιές. Υπεβλήθησαν συνολικά 3.705 φωτογραφίες που αιχμαλώτισαν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της ελληνικής φύσης. Μαγευτικά τοπία και στιγμές, αλλά και μερικά από τα υπέροχα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, όπως άγριες μέλισσες, κίτρινοι κρίνοι, πεταλούδες, όρνια, αργυροπελεκάνοι και αλκυόνες βρέθηκαν μπροστά στον φωτογραφικό φακό. Σαράντα δύο από αυτές απέσπασαν διάκριση. Οι τέσσερις κατηγορίες του διαγωνισμού ήταν «Νερά και θάλασσες», «Άνθρωπος και φύση», «Πτηνά-Ζώα-Φυτά» και «Φυσικό τοπίο». Σε κάθε κατηγορία αναδείχθηκαν τρεις νικητές και δόθηκε έπαινος σε επτά ακόμη συμμετοχές. Για πρώτη χρονιά δε, εκτός από τα βραβεία που δόθηκαν στους νικητές των τεσσάρων κατηγοριών, απενεμήθη και ειδικό βραβείο για νέους φωτογράφους, ηλικίας από 18 έως 25 ετών.
Κατηγορία «Φυσικό Τοπίο», Πάνος Λασκαράκης.
Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία «Πτηνά-Ζώα-Φυτά», το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Λάμπρο Λογοθέτη, το 2ο βραβείο στον Χρήστο Πανταζή και το 3ο βραβείο στον Παναγιώτη Δαλαγιώργο. Στην κατηγορία «Νερά και θάλασσες», το 1ο βραβείο έλαβε ο Βαγγέλης Μάτσικας, το 2ο ο Κωνσταντίνος Μιχαήλ και το 3ο ο Χρήστος Βασιλειάδης. Στην κατηγορία «Άνθρωπος και φύση», το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Φώτη Καφέτση, το 2ο βραβείο στον Ανδρέα Μάρκου και το 3ο βραβείο στον Ζήση Ζηκούλη. Στην κατηγορία «Φυσικό Τοπίο», το 1ο βραβείο δόθηκε στον Πάνο Λασκαράκη, το 2ο στον Σταύρο Λαμπράκη και το 3ο στον Αθανάσιο Χριστάνα. Τέλος το Ειδικό Βραβείο Νέων Δημιουργών ΑΚΤΟ απονεμήθηκε στον Βασίλη Πασταπά, στον Αλεξάντερ Φράνσις Χάργκρεϊβ και στον Δημήτρη Λούκα.
Μπορείτε να δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του 3ου πανελλήνιου διαγωνισμού «Click στη Φύση» στην διαδικτυακή 3D έκθεση εδώ.