![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547931/images/b_1.jpg)
Kathimerini.gr
Σχεδόν μία ώρα κράτησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, χθες το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με αφορμή την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης πραγματοποιήθηκε συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και θέματα άμυνας, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα. Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση του κ. Μητσοτάκη να εξαιρούνται εκ των προτέρων οι επενδύσεις στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους και όχι εκ των υστέρων, όπως ισχύει με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση πως «τέθηκαν όλα τα ζητήματα», υπονοώντας πως στην ατζέντα του τετ α τετ ήταν και το θέμα της πιθανής πώλησης των υπερσύγχρονων πυραύλων αέρος αέρος Meteor στην Τουρκία, που απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα. Το θέμα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός το είχε θέσει και την περασμένη Τρίτη, όταν είχε συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής. Οι πληροφορίες λένε πως όταν ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον Γάλλο πρόεδρο, εκείνος έριξε τότε το μπαλάκι στους Βρετανούς λέγοντας πως οι επαφές με την Αγκυρα γίνονται με δική τους πρωτοβουλία. Οι πληροφορίες λένε πως η συζήτηση κινήθηκε και χθες στο ίδιο πλαίσιο, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως το θέμα αφορά περισσότερο τη Βρετανία και σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζει τις ελληνογαλλικές σχέσεις και την κοινή οπτική των δύο χωρών, καθώς Γαλλία και Ελλάδα έχουν συνάψει στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας η οποία «είναι πολύ ισχυρή».
Πλην της συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι είχε ως βασικό σκοπό, όπως προειπώθηκε, τη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία συμπροεδρεύει η Ινδία και μάλιστα έδωσε το «παρών» και ο πρωθυπουργός της τελευταίας, Ναρέντρα Μόντι. Η διάσκεψη έχει διεθνή χαρακτήρα, με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμούς αλλά και μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Αυτό που μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές είναι πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι σηματοδοτεί τη σημασία που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην τεχνητή νοημοσύνη και τη δυναμική που αναπτύσσει σε όλα τα επίπεδα.
«H Eλλάδα δεν παρακολουθεί, συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις και στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη στο ανώτατο επίπεδο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός διαθέτει πλέον ένα συγκροτημένο σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα που του παρέδωσε η αρμόδια Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη. Από τις προτάσεις μάλιστα της επιτροπής, που είχαν παραδοθεί στον πρωθυπουργό πριν από περίπου δύο μήνες, ήδη υλοποιούνται τα πρώτα βήματα. Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα επελέγη να είναι μία από τις επτά χώρες στην Ε.Ε. που θα αναλάβει τη δημιουργία ενός AI Factory, όπου θα αναπτύσσονται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και που θα αποτελεί σημείο επαφής για όλη την ερευνητική κοινότητα. Επίσης, υλοποιείται το ετήσιο φόρουμ με θέμα την ηθική και την τεχνητή νοημοσύνη, ένα ζήτημα που απασχολεί παγκοσμίως. Ο πρωθυπουργός είχε και πολλά τετ α τετ, όπως με τον CEO της Ericsson Group, Μπόργε Εκχολμ, με τον ιδρυτή της DeepΜind, Ντέμη Χασάμπη, αλλά και με ανώτερο στέλεχος της Open AI.