![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547923/images/b_45630671.jpg)
Kathimerini.gr
Ακόμη τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μία 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05.47, στις 02.02, στις 00.51, στις 00.44 και στις 00.37, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου.
Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00.37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».
«Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός»
Χθες στις 22.16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της έως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός» είπε στην ΕΡΤ για τον χθεσινό ισχυρό σεισμό ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε πως «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά».
Σε κάθε περίπτωση, ψυχραιμία και επιστημονική εγρήγορση είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι επιστήμονες από το πεδίο της Σαντορίνης.
Από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει εντοπίσει συνολικά στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού πάνω από 12.800 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων.
«Είναι ανάγκη όλες και όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί»
«Είναι ανάγκη όλες και όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί και ακριβείς στις δηλώσεις μας σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα και τη σχέση της με τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και του Κολούμπου», σημείωνε χτες η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού μιλώντας από το σκάφος με το οποίο επέστρεφε με τους συνεργάτες της από τη Νέα Καμένη στη Σαντορίνη.
Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.
Αποστολή ωκεανογραφικού
Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», για την περιοχή θα αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες και το ωκεανογραφικό σκάφος «Ω/Κ Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, με πολυμελή ερευνητική ομάδα και σύγχρονο εξοπλισμό. Το σκάφος θα προχωρήσει «στη συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή».
Ο ερευνητικός πλους του «Αιγαίου» στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου», το οποίο έχει αντικείμενο τη διερεύνηση και χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Αιγαίου.