![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547943/images/b_1.jpg)
Kathimerini.gr
Ισχυροί, διαδοχικοί σεισμοί καταγράφονται και το πρωί της Τρίτης μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, με τους ειδικούς να χαρτογραφούν τα νέα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε νέες σεισμικές δονήσεις 4,5, 3,8, 4,3 και 4 Ρίχτερ από τις 8 έως περίπου τις 10 το πρωί. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, σημειώθηκε ακόμη ένας ισχυρός σεισμός, 4,7 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική.
Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας η ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί όσο διαρκεί το φαινόμενο, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.
Η σεισμική ακολουθία όπως αποτυπώνεται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το πρωί της Τρίτης.
«Το 5,3 ήταν στο πλαίσιο της σμηνοσειράς που παρατηρούμε»
Μπορεί να ήταν τα 5,3 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός; «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να διακρίνουμε κύριο σεισμό», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ευθύμης Λέκκας. «Ο κύριος σεισμός πρέπει να είμαι μισό βαθμό, δηλαδή να είναι 5,5-5,6 πάνω από τη μάζα των σεισμών που έγιναν μέχρι τώρα για να ξεχωρίσει».
«Είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα», συμπλήρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας.
Ωστόσο δεν παρέλειψε να πει κατηγορηματικά ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες και κυρίως δεν έχει να κάνει με κάποια δραστηριοποίηση του ηφαιστείου».
«Το 5,3 είναι στο πλαίσιο της σμηνοσειράς που παρατηρούμε. Είμαστε στην ίδια μορφή σιεσμικότητας» ανέφερε στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
Ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι η επιφύλαξη ενός μεγαλύτερου σεισμού παραμένει.
Τόνισε ότι εντός της ημέρας θα υπάρχουν κάποια στοιχεία από τους υποβρύχιους σεισμογράφους που ανασύρθηκαν χθες, ενώ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με γαλλικούς φορείς θα προχωρήσει στην πόντιση άλλων 8 υποθαλάσσιων σεισμογράφων.
Κων. Συνολάκης: «Τα τρία σενάρια»
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως η σεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι επιπόλαιο να υπάρχει αισιοδοξία, περιέγραψε τα τρία πιθανά σενάρια, ενώ επέμεινε πως στην εξίσωση πρέπει να βρίσκεται και το ηφαίστειο της Σαντορίνης καθώς δεν αποκλείεται, για την ώρα, το ενδεχόμενο να γίνει μια μικρή έκρηξη.
Αρχικά, ο κ. Συνολάκης ανέφερε: «Βλέπετε πόσο επιπόλαιοι ήταν μερικοί σεισμολόγοι που λέγανε ότι ‘’πάμε καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι’’. Αυτό είναι λάθος γιατί δεν μπορείς με στοιχεία μιας ημέρας να πεις ότι πας καλύτερα. Πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες, να αρχίσουν να μειώνονται οι σεισμοί… Κανείς δεν ξέρει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως μπορεί να κρατήσει (σ.σ. η ακολουθία). Μπορεί να το δούμε για μήνες».
Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας πως «το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω εξέλιξη».
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αν βλέπουμε πως τα επίκεντρα των σεισμών γεωγραφικά αρχίσουν και εξαπλώνονται. Ακόμα δεν το βλέπουμε. Αλλά ένα άλλο κομμάτι που θα ήταν ανησυχητικό θα ήταν να εξαπλώνονται τα επίκεντρα, που σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη», υπογράμμισε τονίζοντας πως «είναι πάρα πολλά τα ρήγματα και αν δείτε τους χάρτες, είναι το ένα πάνω στο άλλο».
Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης ο κ. Συνολάκης είπε πως «το ηφαίστειο από το καλοκαίρι έχει αρχίσει και μας δίνει ορισμένα συμπτώματα. Άρχισε να φαίνεται πως υπάρχει μια μετακίνηση, η οποία ήταν μεγαλύτερη. Από εκεί που τα GPS δείχνανε 0, από το καλοκαίρι υπάρχει μια μικρή μετακίνηση η οποία μέχρι τώρα έχει φτάσει στα 3 εκατοστά. Αυτό σημαίνει πως εάν το 11’ είχαμε την υποψία πως το ηφαίστειο μπορεί να ήταν σε μια φάση αφύπνισης, το ίδιο έχουμε και τώρα. Αφύπνιση δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα οδηγηθούμε σε έκρηξη».
Επανέλαβε πως υπάρχουν τρία πιθανά ενδεχόμενα: «η σμηνοσειρά να τελειώσει και να μην έχουμε τίποτα, η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό και η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε μια μικρή έκρηξη του ηφαιστείου […] Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εάν ήμουν στη Σαντορίνη πάντως περισσότερο θα ανησυχούσα για μεγαλύτερο σεισμό και το τι θα γίνει εάν το σπίτι μου δεν είναι καλά φτιαγμένο».
Συνεδριάζουν οι επιτροπές – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και οι δύο επιτροπές, η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 46 πυροσβέστες και 8 οχήματα καθώς και 7 VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ (10 πυροσβέστες) με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ (17 πυροσβέστες) και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. (2 πυροσβέστες, με 2 drones) της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Ακόμη δυνάμεις έχουν μεταβεί και σε άλλα νησιά και συγκεκριμένα: Στη Θηρασιά 2 πυροσβέστες, στην Αμοργό 15 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στη Νάξο 1 ελικόπτερο με 3 άτομα από την ΕΜΑΚ, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα.
Σε αυξημένη ετοιμότητα οι υγειονομικές μονάδες
Σε ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη Σαντορίνη, έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ΑΠΕ. Σήμερα μεταβαίνει στο νησί ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό, και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, θα πραγματοποιήσουν επιθεώρηση στο νοσοκομείο Σαντορίνης, καθώς και στις δυνάμεις του ΕΚΑΒ που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο νησί, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υγειονομικής του ασφάλειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης έχει ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς και διασώστες. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού έξι ομάδες από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση ενίσχυση.
Επίσης δέκα ασθενοφόρα οχήματα και τέσσερα οχήματα ΕΤΙΚ βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταβούν όπου χρειαστεί.
Το ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, προχώρησε στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ στα τρία νησιά ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.
Μετρήσεις με νέα εργαλεία
«Είναι ανάγκη όλες και όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί και ακριβείς στις δηλώσεις μας σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα και τη σχέση της με τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και του Κολούμπου», σημείωσε χτες η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, μιλώντας από το σκάφος με το οποίο επέστρεφε με τους συνεργάτες της από τη Νέα Καμένη στη Σαντορίνη, σημείωνε σήμερα ρεπορτάζ της «Κ». «Το βασικό είναι η διαρκής μελέτη και συγκέντρωση στοιχείων, η συνεργασία του συνόλου των επιστημονικών ομάδων, και αυτό κάνουμε», συμπλήρωσε.
«Προσθέτουμε νέα εργαλεία στην καταγραφή της κατάστασης. Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, που έχει τα κατάλληλα όργανα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου του ΕΜΠ, θα εκτελέσει δορυφορικές παρατηρήσεις σε περίπου 20 τριγωνομετρικά σημεία σε Σαντορίνη, Θηρασιά, Νέα Καμένη. Σκοπός των μετρήσεων είναι ο συνδυασμός τους με δεδομένα από μόνιμους σταθμούς για την ασφαλέστερη ανίχνευση μικρομετακινήσεων του στερεού φλοιού της γης στην περιοχή. Επιπλέον, θα γίνουν μετρήσεις σε τουλάχιστον 50 σταθμούς βαρύτητας κατανεμημένους στην περιοχή. Από τον συνδυασμό των παραπάνω μετρήσεων μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για μεταβολές στο υπέδαφος της περιοχής σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, όπως επίσης και στη μεταβολή της μάζας ή της πυκνότητας των πετρωμάτων στην περιοχή των μετρήσεων», εξηγεί η κ. Νομικού. Οι σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες ξεκίνησαν χθες. «Μετρήσεις βαρύτητας είχαμε πραγματοποιήσει και το 2011-12 κι έτσι θα μπορούμε να συγκρίνουμε τα ευρήματα», συμπληρώνει η ηφαιστειολόγος.
Η ερευνητική ομάδα ανέσυρε χθες από τον βυθό της Καλντέρας δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους, που είχαν τοποθετηθεί πριν από μία εβδομάδα, και τους αντικατέστησε με δύο νέους. Οι σεισμογράφοι παραδόθηκαν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να αναλυθούν τα στοιχεία τους από τους σεισμολόγους. «Δουλεύουμε σαν ομάδα, όλα τα στοιχεία συγκεντρώνονται στην κοινή επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι θα πιάσουν τη μικροσεισμικότητα, όχι μόνο στην Καλντέρα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, και θα βοηθήσουν στην επανατοποθέτηση των επίκεντρων στο ακριβές σημείο», αναφέρει η κ. Νομικού.
Αποστολή ωκεανογραφικού
Για την περιοχή θα αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες και το ωκεανογραφικό σκάφος «Ω/Κ Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, με πολυμελή ερευνητική ομάδα και σύγχρονο εξοπλισμό.
Το σκάφος θα προχωρήσει «στη συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή».
Ο ερευνητικός πλους του «Αιγαίου» στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου», το οποίο έχει αντικείμενο τη διερεύνηση και χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Αιγαίου.