![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/548319/images/b_ellada_nato.jpg)
Kathimerini.gr
Σταύρος Ιωαννίδης
Μια εντυπωσιακή προσομοίωση του τρόπου που θα δράσει η Συμμαχική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (Allied Reaction Force) του ΝΑΤΟ παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στην παραλία της Νέας Αγχιάλου στον Βόλο.
Τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Ισπανία, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αποβιβάστηκαν στην ακτή και «εξασφάλισαν» το γειτονικό αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγας Μάχης, επιδεικνύοντας την ισχύ αλλά και τη διαλειτουργικότητα που επιδιώκει να προβάλει η συμμαχία απέναντι σε όποιον απειλήσει την ανατολική της πτέρυγα.
Η Steadfast Dart 25 είναι η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ για το 2025 και, όχι τυχαία, διοργανώνεται ταυτόχρονα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στην άσκηση συμμετέχουν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες από τις τρεις διοργανώτριες χώρες αλλά και τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τσεχία, την Ισπανία, τη Βρετανία και την Τουρκία, ο κύριος κορμός των δυνάμεων της οποίας βρίσκεται στη Ρουμανία. Επιπλέον, κινητοποιήθηκαν 1.500 οχήματα, 20 μαχητικά αεροσκάφη και 17 ναυτικές μονάδες.
Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης
Η δημιουργία της Συμμαχικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επικυρώθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους το 2023. Μια ευέλικτη πολυεθνική δύναμη ειδικών επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, η οποία βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα και μπορεί να επεμβαίνει παντού στην Ευρώπη μέσα σε λίγες ώρες, επιχειρώντας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα αλλά και στα πεδία του κυβερνοχώρου και του διαστήματος. Αυτή τη δυνατότητα επιδεικνύει η Steadfast Dart 25 με τις παράλληλες αεραποβατικές ενέργειες σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία και την ταχεία μεταφορά και ανάπτυξη των δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.
Ο ρόλος της Ελλάδας στη Steadfast Dart 25 είναι διπλός. Από τη μία αποβατική ενέργεια στον Βόλο που ανέδειξε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευση των Ελλήνων πεζοναυτών και των αμφίβιων δυνάμεων που συμμετείχαν και από την άλλη, η εξασφάλιση ασφαλών οδών μετακίνησης για τα στρατεύματα που προωθούνται στη Ρουμανία.
«Ο Βόλος, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που είναι η κύρια είσοδος απ’ όπου έχει περάσει όλο το προσωπικό που μετακινήθηκε στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καταδεικνύει την αξία της χώρας μας ως κόμβου από τον οποίο μπορούν να περάσουν τα νατοϊκά στρατεύματα» αναφέρει στην «Κ» ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Μανουράς, Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και προσθέτει ότι «κάθε φορά που γίνεται κάποια άσκηση, βγαίνουμε κερδισμένοι και γι’ αυτό έχει αυξηθεί το ελληνικό αποτύπωμα και στις ασκήσεις και στις επιχειρήσεις».
Αμφίβια επιχείρηση
Η αποβατική ενέργεια στην παραλία της Νέας Αγχιάλου είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας αμφίβιας επιχείρησης μεγάλης κλίμακας. Αναγνώριση ακτής από βατραχανθρώπους, ταχεία καταρρίχηση με μέθοδο «fast-rope» από ελικόπτερα, μαζικές κινήσεις με λέμβους τύπου zodiac και μεταφορά τροχοφόρων με μικρά αποβατικά, ένα εντυπωσιακό helocasting με ελικόπτερο Chinook να κάνει άφεση λεμβών αιωρούμενο πάνω από τα κύματα, χαμηλές διελεύσεις ελληνικών F-16 και ισπανικών AV-8B Harrier και εναέρια υποστήριξη από ελικόπτερα Apache που πετούσαν λίγα μέτρα πάνω από τα κεφάλια εκατοντάδων Ελλήνων και Ισπανών πεζοναυτών. Στην άσκηση συμμετείχε και η ναυαρχίδα του ισπανικού ναυτικού, το αεροπλανοφόρο Juan Carlos II, αλλά και ναυτικές μονάδες από την Ελλάδα και άλλες νατοϊκές χώρες.
«Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα, να εμπιστευόμαστε και να αμυνόμαστε μαζί. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα, ένα σημαντικό μέλος της Συμμαχίας μας, για τον ρόλο της ως έθνος υποδοχής, τις δυνάμεις και το προσωπικό που διέθεσε» υπογράμμισε ο Αντιστράτηγος Λορέντζο Νταντάριο – Διοικητής της Συμμαχικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στην «Κ».