ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητώντας «μοντέλο Δούκα» για τη 10η Ιουνίου

Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν συνεννόηση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Kathimerini.gr

Αντώνης Αντζολέτος

«Γαλάζια ίντριγκα» ή «σασπένς» δεν αναμένεται το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Την ώρα που στην Πειραιώς με ένα ποσοστό άνω του 30% θα πέφτουν για ύπνο, στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη, με τα σημερινά δημοσκοπικά νούμερα, θα ετοιμάζονται για ολονυχτία. Η επόμενη ημέρα θα ξημερώσει «γκαστρωμένη» για την Κεντροαριστερά. Ηδη, στελέχη των δύο κομμάτων συνηγορούν υπέρ της σύγκλισης, με υπόδειγμα τη συνεργασία που ανέδειξε τον Χάρη Δούκα δήμαρχο Αθηναίων στον β΄γύρο των δημοτικών εκλογών.

Τρία νέα πολιτικά πρόσωπα, που δεν βρίσκονται σε κάποια διαδικασία συντονισμού, με συναντίληψη, αλλά διαφορετικές αφετηρίες, δύσκολα δεν θα συμβάλουν στο εγχείρημα της συνολικής επανίδρυσης του χώρου. Με την έως τώρα δράση τους έχουν ήδη καταφέρει να στρέψουν τα φώτα επάνω τους, ενώ οι κινήσεις τους σε πολλές περιπτώσεις τέμνονται. Ο πρώτος που στήριξε το «μοντέλο Δούκα», έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη νικηφόρα συνεργασία στον Δήμο της Αθήνας, ήταν ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ως υποψήφιος είχε τερματίσει τρίτος στον α΄ γύρο. Τον Φεβρουάριο μετείχε στη «συνεδριακή ομάδα» που συγκροτήθηκε υπό την Ολγα Γεροβασίλη, με τα συγκεκριμένα στελέχη να μην έχουν σταματήσει ούτε στιγμή να παρακολουθούν σιωπηρά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η πρόσφατη αναφορά του προέδρου σε όργανα που «φιλτράρουν παραγοντιλίκι» προκάλεσε ενοχλήσεις. Η αντιπρόεδρος της Βουλής είχε δεσμευθεί πως θα στηρίξει το κόμμα στις ευρωεκλογές και ήδη έχει αναλάβει υπό την εποπτεία της την Περιφέρεια της Ηπείρου.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο είχαν προτείνει τη «μετακόμιση» του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών ενόψει ευρωεκλογών. Και τα τρία στελέχη του κόμματος θεωρούν τώρα ότι η πρωτοβουλία τους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στην «Κ» πως «το μοντέλο της προοδευτικής συνεργασίας στον Δήμο της Αθήνας με τον Χάρη Δούκα είναι μια σημαντική επιτυχία για το σύνολο της προοδευτικής παράταξης. Το μήνυμα πρέπει να αποκωδικοποιηθεί».

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν διδακτική για όσους πίστεψαν ότι οι κομματικές περιχαρακώσεις μπορούν να ξεπεραστούν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης είναι πολύ κοντά στο να μη λένε ούτε καλημέρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκρούστηκαν και για τη συμφωνία των Πρεσπών και η πολεμική ανάμεσα στα δύο κόμματα σίγουρα θα ενταθεί τις υπόλοιπες 15 ημέρες. Αυτό δεν εμποδίζει το δεύτερο στέλεχος που αναμένεται να παίξει επίσης ρόλο στις μετεκλογικές συζητήσεις, Διονύση Τεμπονέρα, να δηλώνει στην «Κ» πως «ένα μέτωπο δημοκρατίας των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερες συνεννοήσεις στον δημοκρατικό χώρο». Δεν είχε συμφωνήσει ούτε με την έξοδο από την ευρωομάδα της Αριστεράς, αλλά ούτε και με την άποψη του Κώστα Ζαχαριάδη για κοινό ψηφοδέλτιο των προοδευτικών δυνάμεων, αν το Εκλογοδικείο αποφάσιζε η έκπτωση των βουλευτών των Σπαρτιατών να γίνει μέσω εκλογών. Υποστηρίζει πως με διεργασίες βάσης μπορεί να γίνει ο συντονισμός των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε στις 13 Φεβρουαρίου την εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν η Εφη Αχτσιόγλου και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του είχε αναστατώσει εκείνη την περίοδο τη Χαριλάου Τρικούπη μαρτυρώντας κατά πολλούς τις προθέσεις του να δηλώσει «παρών» στις ζυμώσεις που θα εκκινήσουν μετεκλογικά για το μέλλον του προοδευτικού χώρου. Τότε η πρωτοβουλία διαβάστηκε ως υπονόμευση των ηγεσιών. Στην πορεία, ωστόσο, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, όπως και τα άλλα δύο στελέχη, έχει στηρίξει το κόμμα του χωρίς αστερίσκους. Η «Κ» επικοινώνησε και με τον πρώην γραμματέα του Κινήματος, ο οποίος επισήμανε ότι «στοχεύουμε στις ευρωεκλογές στη δεύτερη θέση και σε εκλογική δύναμη, ώστε την επόμενη μέρα να απευθύνουμε ένα ευρύ κάλεσμα συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ανάγκη να διατυπώσουμε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ.». Ο τρίτος πιθανός «ρυθμιστής», όπως και όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχει απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει αν τελικά οι έρευνες επιβεβαιωθούν και το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δεν τερματίσει δεύτερο. Ανήκει, ωστόσο, σε αυτούς που δεν έχουν ξεχάσει τον βασικό στόχο της «εκθρόνισης» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πλέον η νέα γραμμή άμυνας στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως το κόμμα θα καταγράψει αύξηση των ποσοστών σε σχέση με την ευρωκάλπη του 2019 και το περυσινό καλοκαίρι. Στην Κουμουνδούρου, τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα, αφού δεν υπάρχει καν κεντρική πολιτική στρατηγική. Το άνοιγμα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν συζητήθηκε σε κανένα όργανο, με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να κόβει βίαια κάθε συζήτηση.

Οι επόμενες 1.100 ημέρες

Τα τρία χρόνια χωρίς κάλπες που θα ακολουθήσουν ή, αλλιώς, οι σχεδόν 1.100 ημέρες, είναι αρκετό διάστημα για όσους θέλουν να μελετήσουν την ανατροπή των συσχετισμών στον Δήμο της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης. Οι «μεσαίες και χαμηλές πτήσεις» των δύο αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αν επαληθευτούν, είναι σίγουρο ότι θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Το «μοντέλο Δούκα» δεν έχει δοκιμαστεί σε επίπεδο εθνικών εκλογών, όπου τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Με απλά λόγια, όλοι καταλαβαίνουν ότι αν το εγχείρημα για εφαρμόσιμο και ελκυστικό προγραμματικό πλαίσιο και αρχηγό κοινής αποδοχής δεν λάβει υπόσταση, θα χαθεί στο «άπειρο του κεντροαριστερού σύμπαντος».

Πρεμιέρα για το Ινστιτούτο του Αλ. Τσίπρα

Η επίσημη πρώτη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολύ κόσμου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Προσωπικότητες από το ευρύ φάσμα της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς, ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί, θα έρθουν στην Αθήνα μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές (17-18 Ιουνίου) για να συζητήσουν για την ειρήνη και τη σταθερότητα, την οικονομία, την κλιματική κρίση, την άνοδο της Ακροδεξιάς και το μέλλον της Ευρώπης.

Από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, πλην του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού και νυν επιτρόπου Οικονομίας Παόλο Τζεντιλόνι και του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και νυν επικεφαλής του Ινστιτούτου Εμπερτ του SPD, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το «παρών» θα δώσει και ο πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν. Θα συνδεθεί διαδικτυακά η αντιπρόεδρος της Ισπανίας και πρόεδρος του συγκυβερνώντος αριστερού συνασπισμού Sumar, Γιολάντα Ντίαζ, όπως και η πρόεδρος του Partido Democratico της Ιταλίας, Ελι Σλάιν. Παρεμβάσεις στη διάσκεψη θα πραγματοποιήσουν ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν και ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Πράσινη Ανάπτυξη, Μάρος Σέφκοβιτς.

Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη διεθνή διάσκεψη, με οικοδεσπότες τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στην εύθραυστη περιοχή των Βαλκανίων. Mεταξύ όσων θα βρεθούν στην Αθήνα θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός και ισχυρός άνδρας της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια Μίροσλαβ Λάιτσακ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση