Kathimerini.gr
Τι σχέση έχει το Μαξίμου του 2019 με το Μαξίμου του 2024; Πέντε χρόνια μετά την πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη οι αλλαγές στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού είναι περισσότερες από ό,τι στο υπουργικό συμβούλιο, που σε έναν μεγάλο βαθμό στα βασικά υπουργεία εναλλάσσονται τα ίδια πρόσωπα. Η αποχώρηση του Αλέξη Πατέλη και η αντικατάστασή του από τον Μιχάλη Αργυρού προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι σε αυτό το παζλ το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικό από εκείνο που ξεκίνησε. Από το 2019 μέχρι σήμερα οι μόνοι που παραμένουν σταθερά στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού είναι οι Α. Σκέρτσος, Θ. Νέζης, Θ. Κοντογεώργης και Κύρα Κάππη.
Η σταθερά
Από την πρώτη «βασική ομάδα» ο μόνος ο οποίος έχει παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου ακλόνητος είναι ο Ακης Σκέρτσος, καθώς ο Γρηγόρης Δημητριάδης αποχώρησε τον Αύγουστο του 2022, ενώ ο έτερος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που χειριζόταν πολλά και δύσκολα θέματα, έφυγε μετά τις εκλογές του 2023 για το υπουργείο Εξωτερικών. Η διάδοχη κατάσταση, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιάννης Μπρατάκος, αποχώρησε τον Μάρτιο του 2024, οδηγώντας τον κ. Μητσοτάκη να «μοιράσει» αρμοδιότητες, καθώς αφενός αναβαθμίστηκαν οι Μάκης Βορίδης και Στέλιος Κουτνατζής, που έλαβαν ο καθένας κάποιες από τις αρμοδιότητες Παπασταύρου, ενώ αφετέρου τις αρμοδιότητες Μπρατάκου πήραν από κοινού ο –επίσης αναβαθμισμένος– Θανάσης Νέζης και η Ελένη Σχινά, που ανέλαβε διευθύντρια του ιδιαιτέρου γραφείου του πρωθυπουργού. Η είσοδος στο Μαξίμου του Γιώργου Μυλωνάκη ως υφυπουργού έφερε ένα ξεκαθάρισμα στους ρόλους, μετά τις συνεχείς εναλλαγές στη θέση του chief of staff.
Πέντε εκπρόσωποι
Πολλές αλλαγές έχουν γίνει και στη νευραλγική θέση του παρτ παρόλ της κυβέρνησης, με τον Στέλιο Πέτσα να κάθεται πίσω από το πόντιουμ 18 μήνες, τον Γιάννη Οικονόμου 20 μήνες και τον νυν εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να έχει συμπληρώσει ήδη 18 μήνες στη θέση αυτή. Από την άλλη, η Αριστοτελία Πελώνη ήταν για κάποιο διάστημα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ για επτά μήνες τελούσε χρέη εκπροσώπου μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη. Σήμερα η κ. Πελώνη εξακολουθεί να είναι στο Μαξίμου από μία διαφορετική θέση, καθώς έχει τη διεύθυνση του γραφείου του διεθνούς στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του πρωθυπουργού, έχοντας ουσιαστικά την ευθύνη για όλη τη δραστηριότητα του πρωθυπουργού εκτός Ελλάδος.
Αλλαγές έχουν γίνει και στο γραφείο Τύπου. Μετά τον πρώτο διευθυντή Κωνσταντίνο Ζούλα, που μετά τις εκλογές του 2019 ανέλαβε την ΕΡΤ, τα ηνία του γραφείου Τύπου πήρε ο νυν ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας. Πλέον τη θέση του επικεφαλής Τύπου έχει ο Πάνος Αμυράς, ενώ οι αναπληρωτές του κ. Τσιόδρα, Χρήστος Ζωγράφος και Γιώργος Ευθυμίου, αναβαθμίστηκαν αμφότεροι σε θέσεις διευθυντών, του γραφείου Τύπου ο πρώτος και της διαχείρισης κρίσεων ο δεύτερος, αποτελώντας δύο ακόμη πρόσωπα που είναι στο Μαξίμου από το 2019 μέχρι σήμερα αδιαλείπτως. Και στο διπλωματικό επιτελείο έχουν καταγραφεί πολλές αλλαγές. Η πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020 για να μετακομίσει στην Ουάσιγκτον ως πρέσβειρα της Αθήνας στις ΗΠΑ και στη θέση της πήγε η Ελένη Σουρανή, που έφυγε κι αυτή με τη σειρά της τον Ιούνιο του 2021 για τη Ρώμη και τη θέση της πήρε η Αννα Μαρία Μπούρα, πριν αντικατασταθεί και αυτή προσφάτως από τον πρέσβη Μίλτωνα Νικολαΐδη.
Πλην του Ακη Σκέρτσου, που έχει πάντα κομβικό ρόλο στη διακυβέρνηση, υπάρχουν ακόμη τρία πρόσωπα που είναι στο Μαξίμου από την πρώτη μέρα έως σήμερα. Η Κύρα Κάππη είναι σταθερά διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, ενώ ο Θανάσης Νέζης, ο πιο παλιός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αναβαθμίστηκε πρόσφατα από σύμβουλο σε υπεύθυνο επικοινωνίας με την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο τρίτος αμετακίνητος είναι ο Θανάσης Κοντογεώργης, που μάλιστα έχει αναβαθμιστεί από γενικός γραμματέας σε υφυπουργό.