Δώρα Αντωνίου
Ευγενικά μεν, αλλά αποφασιστικά το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να αποστασιοποιηθεί από την επίμονη επαναφορά στο προσκήνιο της υποψηφιότητας του Χρήστου Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας εκ μέρους της Νέας Αριστεράς. Οι σχεδιασμοί της Χαριλάου Τρικούπη για να καταστεί το ΠΑΣΟΚ ο αδιαμφισβήτητος εναλλακτικός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ., σε κανένα επίπεδο δεν συναντιούνται με την επιλογή του Αλέξη Χαρίτση να διατηρεί το συγκεκριμένο θέμα στο προσκήνιο, ώστε να εμφανίζεται ο ίδιος και το κόμμα του ως οι έχοντες την πρωτοβουλία για συμπόρευση των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου.
Τροπολογία
Για το ΠΑΣΟΚ η επιστολή Χαρίτση θεωρήθηκε, πρώτα απ’ όλα, άκαιρη. Παραμονές της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, όπου το κόμμα σχεδιάζει με προσοχή τις κινήσεις του για να καταστεί σαφές ότι είναι η κύρια αντιπολιτευόμενη δύναμη, δεν υπάρχει περιθώριο για ανάδειξη άλλων ζητημάτων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά. Η Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένη να πιέσει την κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας και φιλοδοξεί να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως χθες που κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται κατάργηση μιας σειράς χρεώσεων από τις τράπεζες σε συναλλαγές των πολιτών και αλλαγές στον καθορισμό επιτοκίων δανεισμού. Για «βιαστική, πρόχειρη, αποσπασματική και ακοστολόγητη» τροπολογία έκανε λόγο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Πέραν αυτού, στη Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν ότι δεν είναι και τόσο ειλικρινή τα προσκλητήρια που απευθύνει η Νέα Αριστερά, καθώς δεν έβαλε το θέμα της συναίνεσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας στην αφετηρία της συζήτησης, αλλά προηγουμένως έβαλε το όνομα του κ. Ράμμου στο τραπέζι, κίνηση η οποία –ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την εν λόγω υποψηφιότητα– δεσμεύει τους εμπλεκομένους στη συζήτηση, που θα εμφανίζονταν να ακολουθούν πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Εκτός από τις εντυπώσεις, για το ΠΑΣΟΚ τίθεται και ένα θέμα ουσίας: «Το βασικό μας μέλημα δεν είναι να καταγραφεί μια μειοψηφική προοδευτική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το μέλημά μας είναι να εκλεγεί Πρόεδρος με αυτά τα χαρακτηριστικά», σχολιάζουν σχετικά πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που λένε επί της ουσίας είναι ότι ακόμη κι αν τα κόμματα στα οποία απευθύνεται η Νέα Αριστερά συμφωνούσαν, και πάλι η υποψηφιότητα Ράμμου θα μειοψηφούσε, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να υποχωρούσε για να τη στηρίξει. Είναι, δηλαδή, μια στρατηγική «κόμματος διαμαρτυρίας», όπως λένε, που δεν συνάδει με τη θεσμική βαρύτητα που επιθυμούν να προσδώσουν στον ρόλο τους ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι, προκειμένου να εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση στην επιλογή του, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί, πιθανότατα, στη λογική μιας υποψηφιότητας προερχόμενης από τον προοδευτικό χώρο. Δεν μπορεί, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ να έχει δεσμευθεί από πριν σε μιαν άλλη υποψηφιότητα. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινηθεί με διαφορετικό τρόπο, τότε η ηγεσία του κόμματος θα κινηθεί με βάση τα νέα δεδομένα.
Ειδικά για την υποψηφιότητα Ράμμου, πάντως, ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη αφορά την εμπλοκή του στην υπόθεση των υποκλοπών και την έρευνα για τις παρακολουθήσεις, καθώς ήδη από την πλευρά της Ν.Δ. γίνονται σχόλια για δικαίωση παλαιότερων αναφορών, ότι ως επικεφαλής της ΑΔΑΕ κινήθηκε με βάση την εξυπηρέτηση πολιτικών φιλοδοξιών.
Η στρατηγική
Εκτός όλων των προαναφερομένων, το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί στη δεδομένη συγκυρία να κατοχυρώσει τον ρόλο της πειστικής εναλλακτικής πρότασης για εξουσία και να εμφανίζεται ως η πολιτική δύναμη που με τις πρωτοβουλίες της στριμώχνει την κυβέρνηση. Ετσι, δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι ακολουθεί τις πρωτοβουλίες άλλων και, πολύ περισσότερο, δεν επιθυμεί να μπαίνει στο ίδιο κάδρο με τα υπόλοιπα μικρά κόμματα του χώρου. Επιδιώκει να παγιωθεί ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του προοδευτικού τόξου.