Μοντάζ: Στέλιος Στεφάνου
Η έλευση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού στην Πάφο τοποθετεί την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Λίγα είναι τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο που έχουν την παράδοση, την ιστορία και την επιρροή που έχει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, το οποίο κατατάσσεται ως το Νο. 1 πανεπιστήμιο στον Λίβανο και μεταξύ των κορυφαίων 250 πανεπιστημίων του κόσμου, από την QS World University Rankings.
Στις 23 Ιανουαρίου 1862, ο WM Thomson πρότεινε σε μια συνάντηση του Αμερικανικού Συμβουλίου Επιτρόπων για ξένες αποστολές να δημιουργηθεί στη Βηρυτό ένα κολλέγιο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις 24 Απριλίου 1863, συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για το Συριακό Προτεσταντικό Κολλέγιο. Το κολλέγιο, το οποίο μετονομάστηκε σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού το 1920 άνοιξε με μια τάξη 16 μαθητών στις 3 Δεκεμβρίου 1866. Στην αρχή τα αραβικά χρησιμοποιήθηκαν ως γλώσσα διδασκαλίας, επειδή ήταν η κοινή γλώσσα των εθνοτικών ομάδων της περιοχής και οι υποψήφιοι μαθητές έπρεπε να μιλούν άπταιστα την οθωμανική τουρκική ή τη γαλλική, καθώς και την αγγλική γλώσσα. Το 1887, η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας έγινε η αγγλική.
Οι απόφοιτοι του AUB έχουν ευρύ και σημαντικό αντίκτυπο στην περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο, εδώ και πολλά χρόνια, αφού υπηρετούν σε ηγετικές θέσεις ως πρόεδροι των χωρών τους, πρωθυπουργοί, μέλη του κοινοβουλίου, πρέσβεις, διοικητές κεντρικών τραπεζών, πρόεδροι και κοσμήτορες κολλεγίων και πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, επιστήμονες, μηχανικοί, γιατροί, δάσκαλοι και νοσοκόμοι. Εργάζονται σε κυβερνήσεις, στον ιδιωτικό τομέα και σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς.
Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού διοικείται από αυτόνομο Διοικητικό Συμβούλιο και προσφέρει προγράμματα που οδηγούν σε πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Συνεργάζεται με πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, κυρίως με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, το νέο Πανεπιστήμιο θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την πόλη της Πάφου.
Η επένδυση των εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 29 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να αρχίσουν εντός Ιουνίου-Ιουλίου, στον χώρο των Χαρουπόμυλων. Στόχος είναι να ενταχθούν οι πρώτοι πρωτοετείς φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2023, είπε. Το Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει τρεις κλάδους σπουδών, Computer Science, Economy and Business και Πολιτική Μηχανική.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Φαίδωνα Φαίδωνος, υπό την ακαδημαϊκή καθοδήγηση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, θα δοθούν τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν οι νέοι να προσφέρουν στις κοινωνίες μας τους καρπούς της γνώσης, της καινοτομίας και της πνευματικής αριστείας.