ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» Story: Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος - Η σχέση του με τον Μακάριο και η εμπλοκή του στα της Κύπρου

Τι δήλωσε σε συνεντεύξεις του για το Κυπριακό, για τον πρώτο Πρόεδρο της Κ.Δ και τη μεταξύ τους σχέση

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, πρωταγωνίστησε σε ορισμένες από τις πιο σκοτεινές στιγμές της μεταπολεμικής περιόδου της Ελλάδας. Βασιλιάς από το 1964 έως το 1973, περίοδος τραγική και για την Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο τέως βασιλιάς σε συνεντεύξεις του αλλά και στην αυτοβιογραφία του, κατά την περίοδο της βασιλείας του διατηρούσε άριστες σχέσεις τόσο με τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ', όσο και με τον Γεώργιο Γρίβα.

Με τον Μακάριο γνωρίστηκε και συνεργάστηκε αμέσως μετά τη στέψη του το 1964, ενώ ο Μακάριος τον τίμησε και με την παρουσία του στον γάμο του, στις 18 Σεπτεμβρίου 1964.

Παρά τις καλές σχέσεις που διατηρούσε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο τέως βασιλιάς δεν έκρυψε και τις διαμάχες που είχε μαζί του, όταν ο ίδιος δεν επέτρεπε στην Ελλάδα να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία για να βοηθήσει την Κύπρο.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ με τον Τάσο Τρύφωνος: «Εγώ είχα παρευρεθεί στο μικρό υπουργικό συμβούλιο που είχαν αποφασίσει να στείλουν την ελληνική βασιλική αεροπορία να αναχαιτίσει την τουρκική αεροπορία και είχα προλάβει να το σταματήσω. Μου είπε ο Μακάριος, τότε, ότι έκανα πολύ άσχημα. Του είπα, κοίτα να δεις, μην κατηγορείτε την κυβέρνηση διότι και γω πήρα μέρος σε αυτή την απόφαση. Εσείς, του είπα, προεδρεύετε σε 20 χιλιάδες ανθρώπους, εγώ βασιλεύω σε μια χώρα που είναι εννέα εκατομμύρια, δεν μπορώ να την εμπλέξω σε πόλεμο, επειδή γίνεται μια ενέργεια που δεν έχει καμία σχέση με μας. Αυτή την ενέργεια την κάνετε εσείς οι Κύπριοι». Κατανοεί την πικρία των Κυπρίων, αλλά υπογράμμισε πως ένας πόλεμος με την Τουρκία δεν ήταν όφελος προς τον ελληνικό λαό, «Οι Κύπριοι έχουν την αίσθηση ότι η Ελλάδα τους εγκατέλειψε» (Τάσσος Τρύφωνος ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ). «Ναι, το ξέρω. Μου το είπε και ο Μακάριος εμένα. Του είπα το ξέρω, θα δείτε πολλούς υπουργούς εξωτερικών και πρωθυπουργούς. Εγώ δε θα σας λέω ψέματα, θα κοιτάξω να κρατήσω την πατρίδα μου εκτός πολέμου με οποιονδήποτε».
Οι σχέσεις τους, ωστόσο, ακόμη και μετά την παρέμβασή του αυτή που κόστισε στον κυπριακό λαό, όπως λέει δεν είχαν διασαλευθεί. Βασιζόταν πάντα, υποστηρίζει, στην ειλικρίνεια και στον αλληλοσεβασμό.

Απτή απόδειξη της μεταξύ τους σχέσης και το βίντεο του 1966 που δείχνει τους δύο να επισκέπτονται την Αίγυπτο, για να παραστούν στον εορτασμό για τη συμπλήρωση 1.400 ετών από την ίδρυση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, όπως αποκάλυψε πριν από λίγα χρόνια ο τέως Βασιλιάς, να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούσαν Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Μακάριος, στις 18 Ιανουαρίου 1970, μετέβη στη Ρώμη, όπου διέμενε εξόριστος ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, με τον δεύτερο να αποκαλύπτει ότι είχαν πολύωρες συνομιλίες για συντονισμό των κινήσεων, με στόχο την πτώση της Χούντας και την επιδίωξη του να δοθεί ένα τέλος στους διαξιφισμούς για την Κύπρο.

Αναφέρθηκε και στην προσπάθειά του να συμφιλιώσει τον Μακάριο με τον Γρίβα, μετά την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β' από το δεύτερο, όπως αναφέρει (κατάθεση τέως βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου, 10 Δεκεμβρίου 2009, Φάκελος Κύπρου σελ. 29).

Το μυαλό του, όπως είχε πει, και στην συμβουλή που πήρε από τον πατέρα του, την οποία είχε θυμηθεί όταν ρωτήθηκε για την επιστολή Μακαρίου προς Γκιζίκη, για την οποία είχε μάλιστα στο Λονδίνο συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας. Δήλωση στον Τάσο Τρύφωνος: «Οh my god μου λέει, και του λέω, έχετε την ευκαιρία να σταματήσετε ένα ενδεχόμενο εισβολής των Τούρκων, είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν κίνημα στην Κύπρο και υποψιάζομαι ότι θα κάνουν απόβαση, και αυτό το λέω γιατί είχα συμβουλή από τον πατέρα μου που λέει όποτε ανακατευόμαστε στο Κυπριακό ανοίγουν την πόρτα στους Τούρκους να επέμβουν».
Πάντως, αν και εξόριστο το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας, είχε το μυαλό του στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό που υπέφερε από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Απηύθυνε σε τηλεοπτική συνέντευξή του έκκληση όπως βοηθηθούν οι πρόσφυγες της Κύπρου από την τουρκική Εισβολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν απεβίωσε ο Πρόεδρος Μακάριος, τον Αύγουστο του 1977, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ακόμη εξόριστος και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να παρευρεθεί επίσημα στην κηδεία του. Ωστόσο, όπως έχει γραφτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβη στην Κύπρο και εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του, στην αδερφή του Μακαρίου, Μαρία Χατζηκλεάνθους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES