ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» story: Τα παράδοξα και οι αριθμοί του Μουντιάλ στο Κατάρ

Φιέστα του χρήματος θα μπορούσε να ονομαστεί η 22η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που λαμβάνει χώρα στο Κατάρ, με τα γήπεδα των δις που ήρθαν από το «μέλλον»

Είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό υπερθέαμα στον πλανήτη, με τους σταρ των 32 εθνικών να ρίχνονται στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ιστορία της 22ης διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε 12 χρόνια πριν. Τότε γράφτηκε το… σενάριο του πιο αμφιλεγόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία του ποδοσφαίρου με την ανάθεσή του από την FIFA στο Κατάρ, καθιστώντας το την πρώτη αραβική, αλλά και μουσουλμανική χώρα που θα φιλοξενούσε το Μουντιάλ.

Προέκυψαν σφοδρότατες αντιδράσεις για την επιλογή και εξίσου πολλά ερωτηματικά για το αν θα ήταν εφικτό να φιλοξενηθεί μια τόσο μεγάλη διοργάνωση στο Κατάρ, που είναι η μικρότερη χώρα που αναλάμβανε ένα τέτοιο εγχείρημα (το προηγούμενο ρεκόρ είχε η Ελβετία με το Μουντιάλ του 1954).

Η υπερβολική ζέστη που επικρατεί στο Εμιράτο ήταν το δεύτερο που απασχόλησε κι έτσι αποφασίστηκε ότι η σέντρα δεν θα γινόταν καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες παραμένουν σταθερές πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά τον χειμώνα. Να σημειωθεί ότι τον χειμώνα, η θερμοκρασία την ημέρα ξεπερνά τους 25 βαθμούς και το βράδυ μπορεί να πέσει έως τους 21. Γι’ αυτό και όλα τα γήπεδα έχουν εξοπλισθεί με υπερσύγχρονα συστήματα ψύξης που εγγυόνται μια σταθερή θερμοκρασία…

Πάντως οι Καταριανοί πρόλαβαν τα χρονοδιαγράμματα και έχουν να παινευτούν για το υπερθέαμα δισ. δολαρίων με γήπεδα «στολίδια» από το μέλλον... αφού το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ θεωρείται ήδη το πιο ακριβό Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε ποτέ. Η κατασκευή έξι νέων γηπέδων και η πλήρης ανακαίνιση άλλων δύο γηπέδων στη χώρα, λέγεται ότι κόστισαν περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια (σ.σ. 2,9 δις ευρώ).

Για να επιτευχθεί αυτό το τεράστιο στοίχημα, ωστόσο, και όσο περνούσε ο καιρός, γνωστοποιούνταν οι άθλιες συνθήκες εργασίας και η ανεπαρκής ασφάλεια στον εργατικό χώρο. Το εργατικό δυναμικό για την κατασκευή των σταδίων προερχόταν κατά κύριο λόγο από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και το Νεπάλ, ενώ έχει γραφτεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 6,500 εργάτες, αριθμό που διέψευσαν οι διοργανωτές διαβεβαιώνοντας ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, σε επίσημη ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως οι νεκροί ανέρχονταν μόλις στους τέσσερις.

Λόγω αυτού του τραγικού συμβάντος, χιλιάδες φίλαθλοι μέσω των σόσιαλ μίντια, αλλά και γνωστοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Ερίκ Καντονά, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν το φετινό Μουντιάλ το οποίο περιέχει αρκετά παράδοξα και πολύ χρήμα...

Σίγουρα, πάντως, ο ποδοσφαιρικός ρομαντισμός εξαλείφεται στον βωμό του εύκολου κέρδους, αλλά και του ρατσισμού… Να μην ξεχνάμε τις δηλώσεις του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ του Κατάρ, Νασέρ Αλ Κατέρ, ο οποίος δήλωσε ότι άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι ευπρόσδεκτα στους αγώνες… αρκεί να μην προκαλούν, ενώ όποιος φίλαθλος... κυματίζει τη σημαία με το ουράνιο τόξο, μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης από επτά έως 11 χρόνια.

Και το κερασάκι στην τούρτα; Μα φυσικά, οι τιμές των εισιτηρίων. Οι φίλαθλοι που θα παρακολουθήσουν αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα πληρώσουν σχεδόν 40% περισσότερα χρήματα για εισιτήρια, σε σύγκριση με όσους παρακολούθησαν τη διοργάνωση του 2018 στη Ρωσία.

Για τη φάση των ομίλων τα εισιτήρια ξεκινούν από τα 70-220 ευρώ, ενώ για τον τελικό κυμαίνονται από 600 έως 1.200 ευρώ.

Για τους ντόπιους οι τιμές των εισιτηρίων για τους αγώνες της Α’ φάσης ξεκινούσαν από τα 40 ριάλ (11 δολάρια), αλλά ένα εισιτήριο για τον τελικό κοστίζει 6.000 ριάλ (1600 δολάρια).

Συνολικά οι διοργανωτές εξέδωσαν 3.010.679 εισιτήρια για όλους τους αγώνες του Μουντιάλ και πριν από δέκα ημέρες ενημέρωσαν ότι είχαν πωληθεί τα 2.850.000. Πάντως, έχει γραφτεί και το εξής παράδοξο… ότι οι διοργανωτές, λόγω της χαμηλής προέλευσης οπαδών, προσέλαβαν «κομπάρσους» για να γεμίσουν τις εξέδρες -προφανέστατα επ’ αμοιβή- σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δώσουν λίγο χρώμα στη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Από ότι φαίνεται το Μουντιάλ αυτό δεν είναι γιορτή του ποδοσφαίρου, αλλά μια φιέστα του χρήματος…

Μοντάζ: Στέλιος Στεφάνου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
World Cup  |  Ασία  |  ΗΠΑ  |  Ευρώπη  |  Αφρική  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES