Με διορατικότητα και τόλμη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ άφησε παρακαταθήκες για τις οποίες θα τιμάται και θα μνημονεύεται. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης, μια ισχυρή και εξέχουσα προσωπικότητα, προχώρησε σε αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας.
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκσυγχρονίστηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλάζοντας κυρίως το εκλογικό σύστημα και αναβαθμίζοντας την ισχύ των πιστών, διαφοροποιήθηκαν τα σύνορα των μητροπόλεων, δημιουργήθηκε πενταμελές συνοδικό δικαστήριο, ενώ άλλαξαν και οι διαδικασίες για έκδοση εκκλησιαστικού διαζυγίου, ορίζοντας την έκδοση του μετά από τετραετή διάσταση.
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Αναβάθμισε την Ιερά Σύνοδο. Πέτυχε να έχει πλήρη Σύνοδο (με τουλάχιστον 13 μέλη) με αποτέλεσμα να μπορεί να συγκαλέσει Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή άλλων Επισκόπων από άλλες Εκκλησίες.
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΚΛΗΡΟΥ
Δημιούργησε τον Ενιαίο Φορέα Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου, πετυχαίνοντας ανεξάρτητη μισθοδοσία του κλήρου εξασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωση γηραιών και επαρχιακών κληρικών χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος.
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Ίδρυσε τη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου, που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, έργο το οποίο είχε οραματιστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄.
ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
Κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρο ζωής του, που ήταν η κατασκευή του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα δίπλα στην Αρχιεπισκοπή. Το έργο αποτέλεσε έμπνευση και όραμα του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Η Εκκλησία της Κύπρου έγινε η τρίτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, μετά την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, που αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησίας της Ουκρανίας και τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.
Μοντάζ: Στέλιος Στεφάνου