Επιστροφή στον Μεσαίωνα για τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.
Η ετυμηγορία των δικαστών δεν καθιστά αυτομάτως παράνομες τις αμβλώσεις, όμως γυρίζει μισό αιώνα πίσω τις ΗΠΑ, στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμβληματική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, όταν δηλαδή η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να τις εγκρίνει ή να τις απαγορεύσει.
Η απόφαση προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, αφού ήδη κάποιες πολιτείες με συντηρητικούς κυβερνήτες όπως το Μιζούρι και η Νότια Ντακότα πήραν θέση, απαγορεύοντας τις αμβλώσεις και ενημερώνοντας πως η παραβίαση του νόμου τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 έτη και πρόστιμο έως και 100.000 δολάρια.
Θύελλα αντιδράσεων
Η απόφαση έβγαλε τους Αμερικανούς στους δρόμους, φωνάζοντας για σκοταδισμό και ότι τα όπλα έχουν περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες στις ΗΠΑ.
Ο ρόλος της Λυσιστράτης
Η αριστοφανική Λυσιστράτη εφάρμοσε την αποχή από το σεξ, ως μέσο πίεσης για το σταμάτημα του πολέμου. Σύμφωνα με τη New York Post, η «αποχή από το σεξ» άρχισε να γίνεται trend στο Twitter, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.
Κατακραυγή από παγκόσμιους ηγέτες
Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση στις ΗΠΑ. «Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων» χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτή την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.
Οι εταιρείες παίρνουν σαφή θέση
Στο πλευρό των γυναικών βρίσκονται αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί, όπως οι Levi Strauss, Apple, Amazon, Uber, Netlfix, Microsoft και Citigroup, οι οποίες αντέδρασαν δημοσίως στην απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατεύσουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα κάθε γυναίκας εργαζόμενής τους. Μάλιστα δεσμεύτηκαν να καλύπτουν τα έξοδα των εργαζόμενών τους που θα αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία για να υποβληθούν σε άμβλωση.
Τι συμβαίνει στην Κύπρο;
Η άμβλωση στην Κύπρο νομιμοποιήθηκε πλήρως τον Μάρτιο του 2018. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι τη 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού.
Προβλέπεται ακόμα διακοπή της εγκυμοσύνης, όταν διαπιστωθεί ανωμαλία στο έμβρυο ή όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της εγκύου.
Νοείται ότι, σε περίπτωση που η έγκυος είναι ανήλικη ή γυναίκα με νοητική αναπηρία, την πιο πάνω δήλωση υπογράφει και ένας από τους γονείς ή αυτός που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης.
Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου