Είναι ο χρόνος που σταμάτησε το 1984, είναι που έχει αφεθεί από τότε στο έλεος των στοιχείων της φύσης αλλά και του ανθρώπου, είναι οι θρύλοι που το συνοδεύουν, με τα φαντάσματα να σουλατσάρουν στους διαδρόμους του και τους λάτρεις του παραφυσικού και ανεξήγητου να τρέφουν τις θεωρίες μυστηρίου.
Είναι που ακούς, αν αφεθείς, τις χαρούμενες φωνές από τους πλούσιους ενοίκους του που από το 1931, όταν πρωτολειτούργησε, είχε δει πολλά στην παραμυθένια του ζωή.
Παραμένει, ακόμη, ένα στολίδι στον Πρόδρομο, σε ύψος 1400 μέτρων σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία μέσα στο πευκοδάσος, με τον επιβλητικό όγκο και την αρχοντιά του που, αν και «κατακρεουργημένο» από τον χρόνο, κόβει την ανάσα με το εκτόπισμα και την ιστορία του.
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Αδιαμφησβήτητα θεωρείται από τα πιο όμορφα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα στην Κύπρο, το ξενοδοχείο των βασιλέων, το σπίτι των θεών, το κάστρο των Προδρομιτών, όπως το λένε κάποιοι, το έφτιαξε με πολύ κόπο, μεράκι αλλά και δυσκολίες ο Ιωάννης Κόκκαλος.
Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο βρετανός Walter Henry Clarke, ο οποίος για κάποιο διάστημα της ζωής του ζούσε στην Κύπρο.
Οι εργασίες για την ανέγερση του ξενοδοχείου ξεκίνησαν το 1927, όμως μια διακοπή στην προμήθεια του σιδήρου αλλά και ο βαρύς χειμώνας ανάγκασαν τον εργολάβο να κατεδαφίσει το κτίριο που υπέστη ρωγμές, το 1929. Το κτίσιμο του ξενοδοχείου ολοκληρώθηκε το 1930, με πέτρες που κουβάλησαν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, που δούλεψαν εκεί για χρόνια. Στον τύπο της εποχής, η έναρξη της λειτουργίας απέκτησε μυθικές διαστάσεις, αφού παρουσιάστηκε ως «κατοικία των θεών».
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Μία βασίλισσα, η Βερεγγάρια, σύζυγος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, «έδωσε» το όνοµά της ίσως στο πιο επιβλητικό, για την εποχή που κτίστηκε, ξενοδοχείο της Κύπρου.
Ο θρύλος λέει πως ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου επέλεξε το όνομα αυτό προς τιμήν της Βασίλισσας Βερεγγάριας και του Ριχάρδου, καθώς επισκέφθηκαν το χωρίο Πρόδρομος, μετά τον γάμο τους. Μια άλλη εκδοχή για την επιλογήν του ονόματος της βασίλισσας είναι πως ο ιδιοκτήτης ήθελε να ευνοηθεί από την Αποικιοκρατία που τότε ήταν αντίθετη με κάθε κυπριακή επένδυση.
«ΟΝΟΜΑ» ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ… ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΑΝΕΣΕΙΣ
Αρχικά λειτούργησε με 32 κλίνες και μερικές σουίτες, ενώ πολύ σύντομα λειτουργούσε πλήρες με 80 κλίνες. Πρωτοφανείς για την εποχή ήταν οι ανέσεις του. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκονταν κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, τεράστιες τραπεζαρίες, παιδότοποι, γήπεδο τένις και άλλοι χώροι αναψυχής.
Η κατασκευή πισίνας στα μέσα της δεκαετίας του ’60 επιβεβαιώνει ότι ήταν ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς.
Η φήµη του εξαπλώθηκε αστραπιαία σε ολόκληρο το νησί αλλά και πέρα από αυτό, κάνοντας τους επισκέπτες του να µιλούν για το ξενοδοχείο µε την εξαίρετη φιλοξενία, τη συγκλονιστική γαλλική και κυπριακή κουζίνα αλλά και τις µεγαλειώδεις µουσικοχορευτικές βραδιές, χοροεσπερίδες, θεατρικές παραστάσεις και κονσέρτα που διοργάνωνε.
Στο πέρασµα του χρόνου, το «Ξενοδοχείο των Βασιλέων», που έγινε το αγαπηµένο πολλών προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσµο –ανάµεσά τους ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου και ο πρόεδρος Βάισµαν του Ισραήλ, ο Άγγλος κυβερνήτης του νησιού και πολλοί άλλοι πλούσιοι και αριστοκράτες που αναγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο των επισκεπτών.
Το ακίνητο, το οποίο καταλαμβάνει γη έκτασης 26.520 τ.μ και το κτήριο, που καλύπτει έκταση 4.980 τ.μ, θα αναγεννηθεί με την ιστορία που κουβαλά και τους θρύλους που το συνοδεύουν και θα επαναλειτουργήσει το 2026, μέσα από μια επένδυση 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου