ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η επόμενη μέρα ενός θανάτου που συγκλονίζει τη Βρετανία – Τι αλλάζει

Το Ηνωμένο Βασίλειο πενθεί τον θάνατο της βασίλισσας του και ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» τον βασιλιά του, τροχοδρομώντας αλλαγές από τον εθνικό ύμνο μέχρι τα νομίσματα.

«Τα μεγάλα άλματα αρχίζουν συχνά με μικρά βήματα» είχε αναφέρει κάποτε η βασίλισσα Ελισάβετ, φράση που έμεινε στην ιστορία. Δεν αναμένεται να γίνουν άλματα μετά τον θάνατό της, ωστόσο το Λονδίνο τροχοδρομεί αλλαγές εν μέσω πένθους, αρχίζοντας από τα σύμβολα δεκαετιών προς τιμήν της, που πρέπει να αλλάξουν. Το Λονδίνο ετοιμάζεται για να υποδεχθεί τον νέο βασιλιά του, που είναι ο πρίγκιπας Κάρολος, και τη νέα εποχή που σηματοδοτεί η στέψη του. Και αυτό, παράλληλα με τις προσπάθειες θεσμοθέτησης της Ελισάβετ της δεύτερης ως ιστορική μορφή.

Τι αλλαγές φέρει ο θάνατος της μονάρχη που ήταν βασίλισσα στην Γηραιά Αλβιώνα πέραν των εβδομήντα ετών:

• Ο εθνικός ύμνος θα επανέλθει στους αρχικούς του στίχους, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι εκτός από μία... κρίσιμη διαφορά: το "Queen" θα αντικατασταθεί από το "King".Αυτή η εκδοχή έχει αλλάξει από το 1952, όταν πέθανε ο Βασίλειος Γεώργιος VI και ανέβηκε στον θρόνο η κόρη του, Ελισάβετ.

• Με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, τα νομισματοκοπεία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τη μορφή της βασίλισσας Ελισάβετ από τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα, στη μορφή του Καρόλου. Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι παραμένουν σε ισχύ τα χαρτονομίσματα με την εικόνα της βασίλισσας, ώστε να μην υπάρξει πανικός από τους πολίτες. Όλα τα τρέχοντα νομίσματα και χαρτονομίσματα θα παραδοθούν σταδιακά, ενώ αναμένεται αρκετά νομίσματα με πορτρέτα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ να παραμείνουν σε κυκλοφορία για πολλά χρόνια ακόμη.

Κυκλοφορούν τραπεζογραμμάτια 4,5 δισ. στερλίνων με το πρόσωπο της βασίλισσας, συνολικής αξίας 80 δισ. λιρών. Η αντικατάστασή τους με εναλλακτικές λύσεις με τον επικεφαλής του νέου μονάρχη είναι πιθανό να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Το κεφάλι της βασίλισσας εμφανίζεται επίσης σε τραπεζογραμμάτια περίπου 20 δολαρίων στον Καναδά, σε νομίσματα στη Νέα Ζηλανδία και σε όλα τα νομίσματα και χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν από την κεντρική τράπεζα της Ανατολικής Καραϊβικής καθώς και σε άλλα μέρη της Κοινοπολιτείας

• Μεγάλο κόστος αναμένεται να έχει η αντικατάσταση των γραμματοσήμων. Πάντως, τα πορτραίτα του Καρόλου που θα χρησιμοποιηθούν έχουν ήδη σχεδιαστεί.

• Τα βασιλικά ταχυδρομεία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα παλιά, παραδοσιακά πλέον, κιβώτια που φέρουν τα αρχικά Ε II R (Elizabeth II Regina) με νέα.

• Αλλαγές θα γίνουν στις σημαίες που κυματίζουν έξω από τα αστυνομικά και πυροσβεστικά τμήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στα πρότυπα που χρησιμοποιούνται στο πολεμικό ναυτικό και στις στολές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που έχουν τα αρχικά της βασίλισσας.

• Τα αστυνομικά πηλήκια φέρουν και εκείνα τα αρχικά της βασίλισσας, ενώ θα πρέπει να αντικατασταθούν και τα βρετανικά διαβατήρια που εκδίδονται «στο όνομα της Βασίλισσας».

• Η βασίλισσα ήταν ο «υπερασπιστής της πίστης και ο ανώτατος κυβερνήτης» της Εκκλησίας της Αγγλίας και υπάρχουν προσευχές προς αυτή στο Βιβλίο της Κοινής Προσευχής, το οποίο χρονολογείται από το 1662. Αυτά αναμένεται να τροποποιηθούν για να γίνουν προσευχές για τον νέο μονάρχη. Αυτό πρέπει να γίνει βάσει νομοθεσίας ή βασιλικού εντάλματος. Οι ιερείς μπορούν επίσης να τροποποιήσουν την προσευχή για προσωρινή χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσευχές για τον μονάρχη που λέγονται συνήθως στις Κυριακάτικες λειτουργίες και τον εσπερινό μπορούν γρήγορα να προσαρμοστούν στον νέο υπερασπιστή της πίστης.

• Ο θάνατος της βασίλισσας είναι μια επισφαλής στιγμή για κάποιο από το ευρύτερο βασίλειο της Κοινοπολιτείας της Βρετανίας, 14 χώρες της οποίας αναγνωρίζουν τον μονάρχη ως αρχηγό του κράτους τους. Σε αυτές τις χώρες, τα συντάγματα θα πρέπει να τροποποιηθούν για να αναφέρονται στον διάδοχό της, σε κάποιες από αυτές θα απαιτηθούν δημοψηφίσματα. Αυτό αναμένεται να επιφέρει μια στιγμή πολιτικού κινδύνου για τον νέο μονάρχη, ο οποίος κινδυνεύει να κληρονομήσει μια βρετανική μοναρχία με μειωμένη παγκόσμια εμβέλεια, καθώς είναι ευκαιρία κάποιες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μπαρμπέιντος που έδειξε πως μπορεί κανείς να εγκαταλείψει εύκολα τη μοναρχία.

Αλλαγές και σε τίτλους

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, θα δούμε αλλαγές στους τίτλους, τα καθήκοντα αλλά και τα ονόματα των μελών της οικογένειας μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και την άνοδο του Καρόλου στον θρόνο. Με τον Κάρολο βασιλιά, όλοι οι επόμενοι της λίστας θα ανεβαίνουν ένα σκαλί και θα παραχωρούν το δικό τους στον επόμενο. Μοναδική εξαίρεση ο φορτωμένος με σκάνδαλα πρίγκιπας Ανδρέας και η Μέγκαν Μαρκλ, που δεν πρόκειται να δούνε δουκάτο. Όλα τα εγγόνια θα συνεχίσουν να φέρουν τον τίτλο Πρίγκιπας ή Πριγκίπισσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES