Kathimerini.com.cy
Ο πληθωρισμός υποχωρεί, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή από τις αρχές του 2022 όμως παραμένει σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, δημιουργώντας έδαφος για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ. Η ΕΚΤ αναμένεται προς το τέλος Ιουλίου να προχωρήσει στη 10η στη σειρά αύξηση των επιτοκίων καταρρίπτοντας ένα ακόμη ρεκόρ στην ιστορία του από όταν πρώτο-κυκλοφόρησε πριν από 22 χρόνια. Όπως και στην περίπτωση του Ιουνίου η αύξηση της ερχόμενης εβδομάδας εκτιμάται στις 25 μονάδες βάσης ενώ γίνεται και η πρόβλεψη ότι ίσως να είναι και η τελευταία για το έτος.
Πρακτικές κινδύνου
Τα επενδυτικά ταμεία αποτελούν έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της κυπριακής οικονομίας. Αυτά τα ταμεία συνήθως κατέχουν επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου που εξορισμού δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να προσφεύγουν σε δανεισμό προκειμένου να επιστρέψουν λεφτά στους επενδυτές, όταν αυτό απαιτηθεί. Αυτή η πρακτική παρατηρείται και στις δύο πλευρές του ατλαντικού και είναι γνωστή ως net asset value financing. Η ανησυχία των επενδυτών σε αυτές τις περιπτώσεις έχει να κάνει με το ότι τα επενδυτικά ταμεία που μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει δανεισμό για κάποιες από τις επενδύσεις τους αναγκάζονται να συσσωρεύσουν ακόμη ένα επίπεδο δανεισμού αυξάνοντας έτσι το προφίλ κινδύνου για το σύνολο των επενδυτών.
Τα οικονομικά του πολέμου
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τον γεωπολιτικό χάρτη και έθεσε νέα διλήμματα για τη ευρωπαϊκή οικονομία. Όλα ξεκίνησαν με το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε στην Ευρώπη αναγκάζοντας την Ε.Ε. σε περίοδο 9 μηνών από όταν ξέσπασε ο πόλεμος να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από 36% που ήταν στο 13%. Επιπλέον είχαμε την επιβολή κυρώσεων σε εύρος και ένταση που δεν υπήρξε προηγούμενο, στοχεύοντας σε ρωσικές οντότητες που συνδέονται με το καθεστώς του Κρεμλίνου και διακόπτοντας σημαντικές για την Ε.Ε. επενδυτικές και εμπορικές οδούς. Τέλος, είχαμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό, η οποία εκδηλώθηκε μέσω οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας και έχει ανέλθει μέχρι σήμερα στα 60 δισ. ευρώ.
Επισιτιστική κρίση ξανά
Η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά οδηγεί τις τιμές παγκοσμίως σε αυξήσεις. Με βάση την συμφωνία τα πλοία στη μαύρη θάλασσα θα είχαν ασφαλή πρόσβαση κάτι που όμως άλλαξε μόλις οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αυτά τα πλοία θα θεωρούνται πλέον στρατιωτικοί στόχοι. Για την επαναφορά στην ομαλότητα η Ρωσία ζητά να επανασυνδεθούν οι ρωσικές αγροτικές τράπεζες με τα παγκόσμιά συστήματα πληρωμών. Άμεση ήταν και η αντίδραση των αγορών στις αεροπορικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού στέλνοντας τις τιμές των σιτηρών στα ύψη. Η κατάσταση κρίνεται ως άκρως ανησυχητική καθώς έρχεται να επιβαρύνει μια ήδη δύσκολη συγκυρία και να επαναφέρει την απειλή της επισιτιστικής κρίσης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Στήριξη επιχειρηματικότητας
Η υστέρηση στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας προβληματίζει την κυβέρνηση που ετοιμάζεται να ανακοινώσει πακέτο στήριξης της επιχειρηματικότητας. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου της χώρας βρίσκεται η προώθηση των εταιρικών επενδύσεων από μη κρατικές οντότητες σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα. Η νέα οικονομική πολιτική που προωθείται εκ μέρους των κινεζικών αρχών έχει να κάνει με την ανάδειξη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και της χρησιμότητας που αυτές έχουν στην διατήρηση μιας υγιούς κινεζικής οικονομίας.
Κερδοφόρα απόφαση
Η απόφαση της πλατφόρμας Netflix να απαγορεύσει την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση συνδρομητών από την εποχή των lockdowns και της πανδημίας. Συγκεκριμένα 6 εκατ. νέοι συνδρομητές προστέθηκαν στο πελατολόγιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 238 εκατ. συνδρομητές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας την πρακτική της κοινής χρήσης κωδικών εφάρμοζαν πριν την απαγόρευση 100 εκατ. νοικοκυριά.