Kathimerini.com.cy
Οι έντονες θερμοκρασίες και η ξηρασία του χειμώνα προκαλούν το φαινόμενο των πυρκαγιών που επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό μη επιτρέποντας περιθώρια μεγαλύτερης από την παρούσα ανάκαμψη το επόμενο διάστημα την ίδια ώρα που πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Μόνο στη Ρόδο έχουν απομακρυνθεί από τα πύρινα μέτωπα 20.000 τουρίστες. Δύσκολες παραμένουν οι συνθήκες και στην Ιταλία όπου το αεροδρόμιο του Παλέρμο παρέμεινε κλειστό για μερικές ώρες λόγω της απειλής να πληγεί από πυρκαγιές που μαίνονται στη περιοχή. Η κατάσταση έχει θορυβήσει τους αρμόδιους του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα στους πολίτες να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους και να μην επηρεάζονται από τις κλιματικές συνθήκες.
Προοπτική παύσης
Νέο ρεκόρ για το επιτόκιο στο ευρώ που μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις βρίσκεται στο 3,75%. Η απόφαση της ΕΚΤ στηρίχθηκε στην εκτίμηση για την επιμονή του πληθωρισμού που προβλέπεται να παραμείνει πάνω από το όριο του 2% για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο. Το περιεχόμενο της δήλωσης από τους επικεφαλής της ΕΚΤ παραπέμπει στην προοπτική να δούμε για πρώτη φορά παύση στην επόμενη συνάντηση που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο. Η πρόεδρος Λαγκάρντ είχε και μια είδηση για τους δημοσιογράφους αφού κατόπιν επίμονων ερωτήσεων δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση των επιτοκίων εντός του 2023. Η απόφαση για αύξηση 25 μονάδων βάσης προκάλεσε την πτώση του ευρώ και των αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων ενώ άνοδος καταγράφηκε για τις μετοχές.
Υποχωρεί η ζήτηση
Οι τράπεζες έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια παραχώρησης δανείων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με παλαιότερες καταγραφές όμως βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντική υποχώρηση της ζήτησης. Η μειωμένη ζήτηση αποδίδεται στην αύξηση του κόστους χρήματος, στην υποχώρηση στις επενδύσεις κεφαλαίου, στην εξασθένιση της κτηματικής αγοράς και στην μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών για τις οικονομικές προοπτικές. Η κατάσταση από πλευράς τραπεζών παραμένει επιφυλακτική, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τη συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στις προηγμένες αγορές της Ευρώπης παρατηρείται επίσης διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε σχέση με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, επηρεάζοντας καθοριστικά την πιστωτική τους αξιολόγηση και άρα τα κριτήρια παραχώρησης δανείων.
Πράσινη συμμόρφωση
Οι οικονομίες θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες οι οποίες αποτελούν σήμερα την μεγαλύτερη απειλή θέτοντας τους αρμόδιους σε αυξημένο συναγερμό αφού σε περίπτωση αποτυχίας οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες. Σε αυτήν τη διαδικασία οι τράπεζες έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο παράλληλα με τις κανονιστικές τους υποχρεώσεις. Μέσα σε αυτές τις υποχρεώσεις περιλαμβάνονται οι εσωτερικές αξιολογήσεις από πλευράς τραπεζών σε σχέση με τις ανάγκες επιπλέον κεφαλαίων ως αποτέλεσμα των αυξημένων πιστωτικών και λειτουργικών κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.
Θετική αναθεώρηση
Αναθεωρημένη πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη πραγματοποιεί το ΔΝΤ ενθαρρυμένο από την ανάκαμψη του τουρισμού. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις η ανάπτυξη του έτους θα κυμανθεί στο 3% και είναι βελτιωμένη κατά 0,2% σε σχέση με την πρόβλεψη Απριλίου. Στα θετικά της οικονομικής συγκυρίας το ΔΝΤ περιλαμβάνει την αγορά εργασίας και τη θετική πορεία του τομέα των υπηρεσιών. Προβληματισμό στους οικονομολόγους του διεθνούς οργανισμού συνεχίζει να προκαλεί η αύξηση των τιμών και των επιτοκίων, η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Υπόσχεση για προβλεπτικότητα
Διπλάσιος από τον αναμενόμενο προβλέπεται πως θα είναι ο πληθωρισμός στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα είναι 58% και όχι 22,3% όπως παλαιότερα είχε προβλεφθεί. Το νέο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας ανέλαβε δουλειά με την υπόσχεση να επαναφέρει τον ορθολογισμό στη διαχείριση της οικονομίας, επιτρέποντας στους διεθνείς παρατηρητές να βελτιώσουν την προβλεπτική τους ικανότητα γύρω από την τουρκική οικονομία.
Τι ’χες Γιάννη, τι είχα πάντα;
Ήταν 7 Ιουλίου 2019 όταν ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία, λίγο προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να επισκεφθεί την Κύπρο, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην «Κ». Και τότε η Βουλή «έπαιζε» με τον νόμο των εκποιήσεων, ο οποίος είχε ψηφιστεί μόλις ένα χρόνο προηγουμένως, το 2018. Όταν ρωτήθηκε σχετικά έδωσε την εξής απάντηση. «Η όποια τροποποίηση των πλαισίων για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις δεν πρέπει να υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους, γιατί αυτό θα δυσχέραινε σημαντικά, και μάλιστα θα παρεμπόδιζε, τις προσπάθειες που καταβάλλονται επί του παρόντος για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ. Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τυχόν τροποποιήσεις δεν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση της νοοτροπίας πληρωμών, παρέχοντας περισσότερα κίνητρα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές». Έκτοτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις για τις εκποιήσεις που δίνουν πολλά κίνητρα στους κακοπληρωτές. Τότε ο Ενρία είχε δείξει και την αχίλλειο πτέρνα της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος, που κανείς δεν προσεγγίζει με τη δέουσα σοβαρότητα. Γιατί άραγε;