ΔΗΚΤΗΣ
Τόλμησε και κέρδισε
Η περίπτωση της Credit Suisse όπου οι κάτοχοι αξιογράφων κεφαλαίου έχασαν όλα τους τα λεφτά ενώ οι μέτοχοι όχι, έκτοτε έκανε πολλές τράπεζες να είναι επιφυλακτικές στην έκδοση τέτοιων εργαλείων. Στην Ευρωζώνη, όμως, έγινε ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και ότι η ιεραρχία είναι αντίστροφη. Δηλαδή σε περίπτωση διάσωσης πρώτα χάνουν τα λεφτά τους οι μέτοχοι και ύστερα οι κάτοχοι αξιογράφων. Το μήνυμα ήταν δυνατό και επαναλαμβανόμενο, με στόχο να αρθούν οι επιφυλάξεις των επενδυτών για ένα εργαλείο που κρίνεται χρήσιμο για τις τράπεζες. Η Τράπεζα Κύπρου το τόλμησε πραγματοποιώντας μια τέτοια έκδοση και «είδε» με ευχαρίστηση το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι ζωηρό με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν 12 φορές την έκδοση. Η προ ολίγων ημερών έκδοση της Τράπεζας Κύπρου τιμολογήθηκε στο 11,875% που είναι βελτιωμένο από το 12,50% του 2018.
Δέκα και skip
Σε μια κομβική στιγμή για την οικονομία η FED αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στο δολάριο αμετάβλητα για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2022. Υπενθυμίζουμε ότι η FED έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε 10 ανοδικές αναθεωρήσεις των επιτοκίων. Οι αναλυτές «έβλεπαν» αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένουν τρεις ανάλογες αυξήσεις. Η επίσημη θέση της FED είναι ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να εκτιμηθεί η κατάσταση του πληθωρισμού πριν να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες, αν και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αναμένονται ακόμη δύο αυξήσεις.
Επιχείρηση αυτονόμηση
Η ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης πετυχαίνοντας να ξεπεράσει δύο μεγάλες κρίσεις, την υγειονομική της covid19 και την ενεργειακή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα επιτάσσει αυξημένη εγρήγορση και ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις που θα συνεισφέρουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας. Σε αυτές τις ενέργειες εντάσσεται η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και οι επενδύσεις για επίτευξη της ενεργειακής και τεχνολογικής αυτονόμησης της Ευρώπης.
Αρνητική συγκυρία
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει την χειρότερη της επίδοση από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Η ίδια εικόνα αναμένεται και για το 2024, παρόλο που ο πληθωρισμός προβλέπεται να ομαλοποιηθεί. Τα ψηλά επιτόκια ναρκοθετούν την ανάπτυξη με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις δυτικές οικονομίες. Συγκεκραμένα να αναφέρουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ για επιλεγμένες χώρες εκτιμάται στο 1,6% για τις ΗΠΑ, 1,3% για την Ιαπωνία, 0,8% για την Γαλλία, 0,3% για την Αγγλία και 0% για τη Γερμανία. Η πίεση στους προϋπολογισμούς των χωρών θα απαιτήσει μεγαλύτερη στόχευση των επιδομάτων για κάλυψη των ευάλωτων και αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών.
Επίμονος πληθωρισμός
H ΕΚΤ πραγματοποίησε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της. Με τον πληθωρισμό στο 6,1% και τον δομικό στο 5,3% οι επιλογές ήταν συγκεκριμένες και έδειχναν προς μια ακόμη ανοδική αναθεώρηση. Πέραν της αύξησης του επιτοκίου κατά 0,25% διαμορφώνοντας το στο 3,50% η ουσία βρίσκεται στην ανακοίνωση των εκτιμήσεων για την συνέχεια. Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο ο πληθωρισμός του 2023 αναθεωρείται προς τα πάνω και τοποθετείται στο 5,4% και στο 3% για του χρόνου.
Ο «δράκος» προβληματίζει
Η επάνοδος τη κινεζικής οικονομίας που βοήθησε στην ομαλοποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων και συνείσφερε θετικά στην επάρκεια προϊόντων, προβληματίζει. Η οικονομία κινδυνεύει με αποπληθωρισμό λόγω υποχώρησης της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων. Οι αρχές της χώρας, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας, εξετάζουν την εισαγωγή μέτρων αναθέρμανσης, κάτι όμως που θα απαιτήσει χρόνο καθώς η εξέλιξη βρήκε τους ιθύνοντες απροετοίμαστους.