ΔΗΚΤΗΣ
Ουδέτερο σημείο
Δέκα συναπτά μηνιαία ρεκόρ καταγράφει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για συνέχιση της τάσης στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Με αυτά τα δεδομένα, η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν μασάει τα λόγια της ανακοινώνοντας νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων και της πορείας του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση όπως παρακολουθείται από την τράπεζα. επιτοκίων του ευρώ. Σε σχέση με το επίπεδο που δύναται να φτάσουν αυτά, η απάντηση παραπέμπει στην εξέλιξη. Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο στόχος είναι να επιτευχθεί ουδετεροποίηση των επιτοκίων, δηλαδή προσέγγιση του σημείου που η νομισματική πολιτική δεν θα εκλαμβάνεται ούτε ως επεκτατική ούτε ως περιοριστική.
Αργή αντίδραση
Παρόλο που ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΚΤ αποδίδεται αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες, η προσπάθεια γίνεται στη μεριά της εσωτερικής ζήτησης, ακολουθώντας μια συνταγή που είναι άκρως υφεσιακή. Με τον όρο εξωγενείς παράγοντες εννοούμε τις τιμές της ενέργειας λόγω πολέμου και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας, η παρέμβαση μέσω των επιτοκίων γίνεται προκειμένου να ανακοπεί η περαιτέρω αύξηση των τιμών και όχι για να μειωθούν. Άρα και η πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 2% το 2024 δεν είναι γιατί οι τιμές θα έχουν μειωθεί αλλά γιατί η ετήσια αύξηση (πληθωρισμός) θα έχει αποκλιμακωθεί και οι τιμές θα έχουν σταθεροποιηθεί στα ψηλά. Αν ισχύει αυτό, τότε μάλλον βάσιμα ασκείται κριτική στην ΕΚΤ για αργή αντίδραση εφόσον το κακό σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει.
Διατλαντικά ρεκόρ
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο ψηλότερό επίπεδο των τελευταίων 40 ετών και τα επιτόκια της στερλίνας στο ψηλότερο σημείο από το 2008 (όταν «έσκασε» η χρηματοοικονομική κρίση) η βρετανική οικονομία εκτιμάται ότι μπορεί ήδη να βρίσκεται σε ύφεση. Η εκτίμηση ανήκει στην Τράπεζα της Αγγλίας η οποία προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων δημιουργώντας ρεκόρ 14ετίας. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η FED οδήγησε τα επιτόκια στο 3,25%, το ψηλότερο σημείο από το 2005, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δανεισμός να αποτελεί πλέον ακριβό «σπορ» στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μιας και η ψηλή βάση των επιτοκίων δεν αναμένεται πως θα αποκλιμακωθεί στο ορατό μέλλον.
Μεγάλος ασθενής
Ο γερμανικός κολοσσός Uniper, ο οποίος αναγκάστηκε να προμηθευτεί φυσικό αέριο σε ιδιαίτερα ψηλές τιμές, λόγω της άρνησης της Ρωσίας να προσφέρει τις ζητούμενες ποσότητες, κατέγραψε ζημιές προκαλώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης. Η ένεση στα κεφάλαια της εταιρείας ύψους 9 δις ευρώ που θα καταβάλει η κυβέρνηση θα καταστίσουν την Uniper κατά 90% κρατική. H εταιρεία έχει μερίδιο αγοράς 40% στην πώληση φυσικού αερίου ενώ πριν το ξέσπασμα του πολέμου προμηθευόταν το 50% των ενεργειακών της αναγκών από την Ρωσία. Η Γερμάνια αποτελεί μέχρι στιγμής τον μεγάλο ασθενή της παρούσας ενεργειακής κρίσης απειλώντας την χώρα με ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Δομικός πληθωρισμός
Σε ρυθμούς κρίσης μπαίνει και η κυπριακή οικονομία μετά τις αναφορές από μέρους της κεντρικής τράπεζας για τις προκλήσεις του 2023 και 2024. Έστω και αργά ξεκινά μια περίοδος που θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα για προετοιμασία ενόψει της συνέχειας. Η κεντρική τράπεζα στις προβλέψεις της δεν «βλέπει» ύφεση αλλά επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης. Από τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας το πρόβλημα φαίνεται να εστιάζεται στο ύψος του πληθωρισμού μιας και ο δομικός πληθωρισμό, μέτρηση που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, εκτιμάται στο 5% όταν στην Ευρώπη η αντίστοιχη τιμή βρίσκεται στο 4% γεγονός που σημαίνει ότι η Κύπρος στο επόμενο διάστημα θα είναι λιγότερο ανταγωνιστική σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.