ΔΗΚΤΗΣ
Αντίθετη κατεύθυνση
Ιστορική πλέον θεωρείται η παρέμβαση της Τράπεζας τη Αγγλίας (κεντρική τράπεζα) σε μια προσπάθεια να σώσει την οικονομία από την ίδια της την κυβέρνηση. Ο μίνι προϋπολογισμός που παρουσίασε ο νέος υπουργός Οικονομικών υπήρξε αφορμή για την μαζική επίθεση των αγορών κατά της στερλίνας και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (gilts). Η Τράπεζα της Αγγλίας, στην προσπάθειά της να επαναφέρει την σταθερότητα και να αποτρέψει μια κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προβεί σε αγορές των gilts σε ποσό ύψους 65 δισ. στερλίνες για μια περίοδο που θα εκτείνεται μέχρι την 14η Οκτωβρίου. Η Τράπεζα της Αγγλίας ενώ βρίσκεται σε διαδικασία περιορισμού της νομισματικής πολιτικής εξαναγκάζεται εκ των πραγμάτων να εφαρμόσει μέτρα που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Κατάρρευση ή ύφεση
Η προηγούμενη 20ετία υπήρξε περίοδος άνθησης της αγοράς ακινήτων της Αγγλίας με αποτέλεσμα πολλοί βρετανοί να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μεγάλα χρέη για στεγαστικά δάνεια σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τρομάζει τους βρετανούς οικονομολόγους, φοβούμενοι πτώση στις τιμές των ακινήτων εφόσον οι βρετανοί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων για διατήρηση της ιδιοκτησίας των σπιτιών τους. Στο θετικό σενάριο που η αγορά ακινήτων δεν θα περάσει από μια βίαιη διόρθωση, αυτό θα σημαίνει ότι τα νοικοκυριά στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τα σπίτια τους θα περιορίσουν την κατανάλωση δημιουργώντας ένα διαφορετικό πρόβλημα, την εμβάθυνση των συνθηκών ύφεσης.
Χωρίς φρένο
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εξελίσσεται χωρίς φρένο. Το 8ο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η ΕΕ κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, γεγονός που θα προκαλέσει περισσότερη πίεση στην προσφορά και άρα άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με τουλάχιστον τρεις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες η τιμή του πετρελαίου κατά τους χειμερινούς μήνες αναμένεται πως θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι από περίπου 80 που βρίσκεται σήμερα. Στο δύσκολο σκηνικό που εξελίσσεται σήμερα κάποιος μπορεί να προσθέσει και την πιθανή μόνιμη καταστροφή του αγωγού Nord stream μετά την δολιοφθορά που εντοπίστηκε στην Βαλτική Θάλασσα.
Οριζόντιο πρόβλημα
Ο πληθωρισμός, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί, έχει απλωθεί οριζόντια σε υπηρεσίες και προϊόντα, πέραν της ενέργειας και των τροφίμων που αποδίδονται στην ρωσική εισβολή. Στα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτει ο ΟΟΣΑ για τον βαθμό επηρεασμού των τιμών από τον πληθωρισμό σε διάφορες περιοχές του πλανήτη με βάση ένα ενδεικτικό καλάθι του καταναλωτή προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Βρετανία και το λιγότερο η Ιαπωνία, με την Ευρώπη και την Αμερική να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα. Στην Βρετανία το 80% του καλαθιού «υποφέρει» από πληθωρισμό άνω του 4% με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιαπωνία να βρίσκεται στο 26%. Για την Ευρώπη και την Αμερική οι τιμές βρίσκονται στο 61% και 62% αντίστοιχα.
Κεντρικές τράπεζες
Η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας εκτός από προβληματισμό προκάλεσε και άνοδο στις αγορές αφού θεωρήθηκε πως η λύση μιας πιθανής κατάρρευσης δόθηκε λόγω της αποφασιστικότητας της κεντρικής τράπεζας. Το θετικό κλίμα ήρθε να χαλάσει μια άλλη κεντρική τράπεζα, στην ΗΠΑ αυτή την φορά, καθώς η FED εμφανίζεται επίσης αποφασισμένη να συνεχίσει την άνοδο των επιτοκίων ακόμα και στη περίπτωση που θα προκληθεί ύφεση στην οικονομία.
Θετικότερο macro
Θετική διαφοροποίηση της Κύπρου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει η Τράπεζα Κύπρου. Η εκτίμηση έγινε από τον CEO ο οποίος αναλύοντας τις προοπτικές της τράπεζας αναφέρθηκε σε ένα αναλογικά θετικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον για την Κύπριο που θα επιτρέψει στην τράπεζα να εκμεταλλευτεί τα θετικά συστατικά που προκύπτουν από τις μειώσεις των ΜΕΧ και την αύξηση των επιτοκίων.