ΔΗΚΤΗΣ
Τα καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού είναι ότι η Ευρωζώνη καταγράφει μείωση στον δείκτη κατά 0,9% στο 6,1%. Μικρότερη αλλά αξιοσημείωτη είναι και η πτώση στον δομικό πληθωρισμό που μειώθηκε στο 5,3% από 5,6%. Η πορεία του δομικού πληθωρισμού αποτελεί σημαντική παράμετρο που λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Σημειώνουμε ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων ήταν 0,25% σπάζοντας το σερί των ανοδικών αναθεωρήσεων του 0,5% που εφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για δύο ακόμη αυξήσεις εντός του 2023 της τάξης του 0,25% έκαστη.
Ώρα για δουλειά
Το 2023 χαρακτηρίστηκε ως έτος εκλογών για την περιοχή, με το τρίγωνο Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία να βρίσκονται στο προσκήνιο. Μετά την Κύπρο, την εκλογική διαδικασία ολοκλήρωσε και η Τουρκία, ενώ απομένει εντός Ιουνίου και η επαναληπτική διαδικασία στην Ελλάδα. Στην περίπτωση της Τουρκίας η παραμονή Ερντογάν στο πηδάλιο της χώρας επιφυλάσσει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις για τον Τούρκο ηγέτη. Οι προσπάθειες συγκράτησης της τουρκικής λίρας ενόψει εκλογών στοίχισε σύμφωνα με πληροφορίες 17 δισ. δολάρια σε περίοδο έξι εβδομάδων. Πλέον τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα εξαντλούνται και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει άμεσα να εγκαταλείψει τους πανηγυρισμούς και να στρωθεί στη δουλειά, αν θέλει να ανατρέψει μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση.
Νέο σχέδιο Μάρσαλ
Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα πραγματοποιεί αξιοπρόσεκτη οικονομική επίδοση πετυχαίνοντας ανάπτυξη που είναι 3% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ενώ για το 2024 η τάση θα συνεχιστεί με ελαφρώς μειωμένο ρυθμό. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός καταγραφεί εντυπωσιακή μείωση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ο νέος πρωθυπουργός που θα προκύψει στις 25 Ιουνίου θα έχει να διαχειριστεί μια θετική δυναμική με σημαντικές επενδύσεις που προέρχονται τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από το ταμείο ανάκαμψης που για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο απερχόμενος και πολύ πιθανόν επόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την Ελλάδα είναι περισσότερα από το τότε σχέδιο Μάρσαλ που αναμόρφωσε την Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παγίδες ενόψει
Ο τραπεζικός τομέας, αν και παρουσιάζει σαφή σημάδια βελτίωσης και έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων σε σχέση με την κερδοφορία του. Σε αυτές σταχυολογούνται οι μειωμένες εκταμιεύσεις δανείων, η αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης και η επιβάρυνση στα στοιχεία ενεργητικού. Στην τελευταία κατηγορία βρίσκεται ο κίνδυνος για αυξημένες επισφάλειες λόγω επιτοκίων και η στασιμότητα στις τιμές των ακινήτων που μπορεί να μετατραπεί σε διόρθωση τα επόμενα τρίμηνα. Αν και οι προκλήσεις στην Ευρωζώνη είναι κοινές για όλες τις τράπεζες, στην Κύπρο υπάρχει και το θέμα των εκποιήσεων που προκαλεί προβλήματα στις περιπτώσεις εκείνες που η τράπεζα υποχρεούται να ανακτήσει την υποθήκη, κάτι που η βουλή δεν βλέπει με καλό μάτι.
Μαθήματα σύγχρονης οικονομίας
Για άλλη μια φορά η λογική επικράτησε και ένας νέος συμβιβασμός επέτρεψε στην αμερικανική οικονομία να συνεχίσει να δανείζεται και άρα να λειτουργεί. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν στο 99 σελίδες σχέδιο νόμου για αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας, γεγονός που της επιτρέπει να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος που σήμερα ανέρχεται στα 31,4 τρισ. δολάρια. Το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε η αφορμή για να αναδειχθεί ο τρόπος που παράγεται ο πλούτος στην σύγχρονη οικονομία. Αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι για κάθε ένα δολάριο επένδυσης που γινόταν την τελευταία εικοσαετία, παραγόταν και 1,9 δολάρια χρέος. Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά την πανδημία αυτός ο δείκτης έχει ανέλθει στα 3,4 δολάρια. Συνεπώς έχουμε ένα οικονομικό σύστημα που μεγεθύνεται μέσα από την αύξηση του χρέους.