ΔΗΚΤΗΣ
Για λύσεις που θα πρέπει να εξευρεθούν μίλησε ο επικεφαλής της Eurobank σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις επικείμενες εξελίξεις με την Ελληνική Τράπεζα. Ο κ. Καραβίας με αυτόν τον τρόπο σκιαγράφησε ένα δύσκολο περιβάλλον συνεννόησης που κυοφορείται μεταξύ των νέων και παλαιών μετόχων της τράπεζας. Ενδεικτική είναι η διευκρίνηση ότι οι δύο τράπεζες θα διατηρήσουν την αυτονομία τους εξηγώντας εμμέσως ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα. Οι αναφορές του Φωκίωνος Καραβία, CEO του ομίλου της Eurobank, και τώρα και στο παρελθόν επιβεβαιώνουν την πεποίθηση αναλυτών της αγοράς ότι η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας επικεντρώνεται στον ισολογισμό και όχι στο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας. Όσον αφορά το τελευταίο, θεωρείται ιδιαίτερά επιβαρυμένο λόγω αυξημένου εργατικού κόστους εξ ου και οι αναφορές για εθελούσιο σχέδιο αποχώρησης του προσωπικού. Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς στη λίστα των μετόχων βρίσκεται και η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων.
Είναι θέμα επιβίωσης
Διανύουμε περίοδο αβεβαιότητας, η οποία σύντομα θα επιδεινωθεί και για τις τράπεζες μόλις θα ξεκινήσει ο κύκλος της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Για την καλύτερή τους προετοιμασία υπάρχει ισχυρή εποπτική σύσταση για ανάληψη πρωτοβουλιών με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις του αύριο. Πολλά πράγματα θα χρειαστεί να φτιαχτούν από το μηδέν, καθώς η συγκυρία δεν φαίνεται να προσομοιάζει με καμία από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Νέοι κίνδυνοι υπεισέρχονται στο τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Τα υφιστάμενα πληροφορικά συστήματα θεωρούνται ανεπαρκή για αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας, μιας και απουσιάζει η δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων. Επίσης, η παρωχημένη τεχνολογία των τραπεζικών συστημάτων τις καθιστά ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Η προσπάθεια που θα απαιτηθεί το επόμενο διάστημα φαντάζει τιτάνια. Όμως πλέον είναι και θέμα επιβίωσης.
Τα χρηματιστήρια σε δικούς τους ρυθμούς
Τα παράδοξα συνεχίζονται. Η Γερμανία, η οποία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα βλέποντας την οικονομία της να συρρικνώνεται, «είδε» τον γενικό δείκτη του χρηματιστήριου να καταγράφει ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα ο δείκτης των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης πέτυχε ανοδική διάσπαση του ορίου των 18.000 μονάδων, την ίδια ώρα που η οικονομία βουλιάζει στην ύφεση. Η πλήρης αποσύνδεση της πραγματικής οικονομίας από την οικονομία των αριθμών είναι γεγονός. Αν και προτάθηκε η δικαιολογία ότι οι πλείστες από τις 40 εταιρίες που βρίσκονται στον DAX40 δεν εξαρτώνται από εισοδήματα που παράγονται στη Γερμανία, το γεγονός παραμένει αφού πλέον αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.
Σαρωτική δικαίωση
Η δικαίωση όσων αρχικά πίστεψαν στα κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα στο bitcoin είναι σαρωτική. Οι προηγούμενες αποφάσεις της αμερικανικής SEC πέτυχαν κανονικοποίηση του bitcoin και άνοιξαν την πόρτα στα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» για να τοποθετηθούν. Το αποτέλεσμα είναι σε όλους πια γνωστό. Η κατάρρευση του 2022 αποδείχθηκε παροδική και πλέον η τιμή βρίσκεται τρεις φορές πάνω από τα χαμηλά εκείνης της χρονιάς. Για πολλούς επενδυτές το bitcoin αποτελεί μακροπρόθεσμη τοποθέτηση, ενώ δεν θα αργήσει ο καιρός που ίσως το δούμε να εμφανίζεται και ως ασφαλές καταφύγιο.
Σκληρό ροκ
Σκληρό ροκ επιλέγει να «παίξει» ο υπουργός Ενέργειας προκειμένου να ξεκολλήσει το έργο του τερματικού στο Βασιλικό. Αφού πρώτα φρόντισε να διαχειριστεί τις προσδοκίες της κοινοπραξίας λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την ολοκλήρωση του έργου, δεν παρέλειψε να τους χαρακτηρίσει και ως ανεπαρκής, λέγοντας πως αν ήταν δική του απόφαση δεν θα τους επέλεγε για τη δουλειά. Η κατάσταση προφανώς και είναι γεμάτη σκιές, όμως το αφήγημα που προς το παρόν επιπλέει είναι ότι επείγει η έλευση του φυσικού αερίου για να «φτηνύνει» το ρεύμα και όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν. Πέραν τούτου, κανείς δεν είναι σε θέση να πει κατά πόσο η «πανάκεια» του τερματικού θα φτηνύνει το ρεύμα σε βαθμό που θα είναι σε όλους αντιληπτό.