
Δελτίο Τύπου
Στο ξενοδοχείο Cap St George’s Hotel & Resort, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Πάφου, στις 29/3/2025, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση με θέμα «Μεσογειακή Φώκια. Ένα εμβληματικό είδος της Μεσογείου – Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Η διοργάνωση έγινε από τον Δήμο Πέγειας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου και υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση MOm, με έδρα την Ελλάδα, που μελετά και προστατεύει τη Μεσογειακή Φώκια Monachus Monachus.
Η εκδήλωση αυτή, που συνδύασε επιστημονικές ανακοινώσεις και σημαντικές δράσεις προστασίας, αποτέλεσε σταθμό στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη διασφάλιση του μέλλοντος αυτού του σπάνιου και θαλάσσιου θηλαστικού που θεωρείται το πλέον απειλούμενο στην Ευρώπη.
Η πιο σημαντική στιγμή, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ήταν η απελευθέρωση της μικρής ορφανής φώκιας 'Παναγής'. Ο ‘Παναγής’ γεννήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Νάπας, διασώθηκε από την Κυπριακή Ομάδα Παρακολούθησης, νοσηλεύτηκε μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στην Ελλάδα -υπό τη φροντίδα της Mom - και απελευθερώθηκε στη θάλασσα του Ακάμα. Ο 'Παναγής' επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον υγιής, προσφέροντας μια ελπιδοφόρα εικόνα για το μέλλον της Μεσογειακής Φώκιας.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο θαλάσσιος βιολόγος Δρ. Πάνος Δενδρινός, Πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης για τη μελέτη και την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm), ο οποίος παρουσίασε την ιστορική διαδρομή της παρουσίας του είδους στον Ακάμα, τεκμηριώνοντάς την με αρχειακό υλικό και σπάνιες φωτογραφίες.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Ανδρέας Γρηγορίου, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Υπουργού Δρος Μαρία Παναγιώτου όπου, μεταξύ άλλων, εξήρε τη συμβολή του Προγράμματος Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας που υλοποιείται από το Υπουργείο και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση του πληθυσμού του είδους στην Κύπρο, ο οποίος από μόλις 7-10 άτομα το 2010 ανέρχεται σήμερα σε 20-22, με τεκμηριωμένες γεννήσεις σχεδόν σε ετήσια βάση.
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ακάμα Μαρίνος Λάμπρου τόνισε τη σημασία της Μεσογειακής Φώκιας για την οικολογική ισορροπία της περιοχής και επανέλαβε τη δέσμευση του Δήμου στην υποστήριξη δράσεων παρακολούθησης, ευαισθητοποίησης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησαν και τα μέλη της Ομάδας Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο, Χάρης Νικολάου, Μελίνα Μάρκου και Γιάννης Ιωάννου, παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα ενδιαιτήματα, τις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος και τις εν εξελίξει δράσεις διαχείρισης.
Στην εκδήλωση, ανάμεσα σε πολλούς συμμετέχοντες, παρέστησαν η Διευθυντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Μαρίνα Αργυρού, η Διευθύντρια του ΓΤΠ Αλίκη Στυλιανού, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Σάββας Ιεζεκιήλ, η Διευθύντρια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο Υπουργείο Οικονομικών Ανθούλα Χαραλάμπους Σαββίδη και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.
Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, εντάσσεται στο πλαίσιο κοινών δράσεων, σε Κύπρο και Ελλάδα, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ανάγκη προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας Monachus Monachus αλλά και ευρύτερα του θαλάσσιου οικοσυστήματος.