ΔΗΚΤΗΣ
Νηφαλιότητα
Η μεγάλη πτώση στα επίπεδα ΜΕΧ των κυπριακών τραπεζών, εκτός από ανακούφιση στους επόπτες, έφερε και προβληματισμούς στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται σε σημείο που να μην μπορούν να δικαιολογήσουν το υφιστάμενο κόστος λειτουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε καθημερινή βάση ασκήσεις επί χάρτου για τρόπους συγκράτησης των εξόδων. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διατάραξη των εργασιακών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα είναι κάτι που αναμένεται με την προσδοκία πάντα, όταν έρθει εκείνη η ώρα, να επικρατήσουν νηφάλιες αντιλήψεις.
Τέλος εποχής
Οι πολύ σημαντικές τα τελευταία χρόνια αγορές ομολόγων μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών αναγκάζοντάς τις να παρεμβαίνουν συστηματικά, διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Όμως, η ένταση και διάρκεια του πληθωρισμού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι αναδιπλώνονται και θέτουν σε δράση ένα σχέδιο απεμπλοκής τους. Μετά την ανακοίνωση για διακοπή των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων αναμένεται μια περίοδος αύξησης των επιτοκίων που θα σημάνει το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος. Αυτή θα είναι ακόμη μια εξέλιξη που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Μηδενικές αποδόσεις
Η επέλαση του πληθωρισμού προκαλεί ανησυχία στα ταμεία συντάξεων, τα οποία καλούνται να προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Η αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα 6% και 7% προφανώς δεν είναι εφικτό να αντισταθμιστούν μέσα από επενδυτικές αποδόσεις. Ακόμη και εκεί που προκύπτει πληθωριστική αναπροσαρμογή, είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις τιμές που καταγράφει ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Οι επιλογές προφανώς δεν είναι ούτε πολλές ούτε εύκολες, όμως αυτό που σίγουρα δεν αποτελεί επιλογή αυτήν την περίοδο είναι η διακράτηση των ωφελημάτων σε καταθετικούς λογαριασμούς όπου οι αποδόσεις είναι μηδενικές.
Προτεραιότητες
Στην ετήσια έκθεσή της για το 2021, η ενιαία εποπτεία των χρηματοοικονομικών οργανισμών της Ευρώπης αναφέρει στους βασικούς πυλώνες επικέντρωσης του έτους την αξιολόγηση των κινδύνων, τη θωράκιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου για ανάδειξη της βιωσιμότητας. Ιδιαίτερα έχει απασχολήσει την κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία το θέμα της ανάπτυξης της ψηφιακής χρηματοοικονομικής, μέσω της υποστήριξης των FinTech, με διάφορες πρωτοβουλίες όπως είναι η δημιουργία φιλικών συνθηκών ανάδειξης της καινοτομίας αυτών των επιχειρήσεων.
Ηλεκτρονική επιτήρηση
Στην υπηρεσία τήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τίθενται πλέον και εταιρείες Fintech, οι οποίες λόγω τεχνολογικής υπεροχής μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Η εταιρεία Seon βρίσκεται στο Λονδίνο και έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους $94 εκ. για ηλεκτρονική επιτήρηση εφαρμογής των κυρώσεων. H Seon έγινε γνωστή μέσα από τη συνεργασία της με τη Revolut, την οποία «προστατεύει» από online καταχρήσεις. H εταιρεία, αν και μικρή σε μέγεθος, κατάφερε μέσα από αυτήν την προοπτική να εκτινάξει την αποτίμησή της στο $0,5 δισ.
Επισιτιστική ανασφάλεια
Η τιμή των τροφίμων και ιδιαίτερα των δημητριακών συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία στις διεθνείς αγορές, χωρίς να δείχνει σημάδια για διόρθωση. Η τιμή του καλαμποκιού κατέγραψε την υψηλότερη τιμή από το 2012, κάτι το οποίο αποδίδεται στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο ουκρανικό μέτωπο όπου δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σημάδι για εκτόνωση στον ορίζοντα. Σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα, η κατάσταση έχει προσεγγίσει το σημείο όπου δεν είναι καθόλου ακραίο να μιλάμε για επισιτιστική ανασφάλεια.
Κομμένη ανάσα
Ο τρόπος που ψήφισαν οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο των εκλογών δεν ευνοεί την υποψηφιότητα Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέραν του 50% των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο έκαναν πιο ακραίες επιλογές. Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί την σημερινή ψηφοφορία με κομμένη την ανάσα.