ΔΗΚΤΗΣ
Σημάδια επιβράδυνσης
Τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά και στην βάση αντικειμενικών μετρήσεων. Συγκεκριμένα, στην Γερμανία η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε τον μήνα Απρίλιο σε επίπεδα κάτω από την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου του 2020 όταν και επιβλήθηκε το πρώτο lockdown. Η αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των καταναλωτών της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης είναι ενδεικτική της κατάστασης που θα πρέπει να αναμένεται και σε άλλες λιγότερο προνομιούχες χώρες όσον αφορά την οικονομική ευρωστία των πολιτών.
Ενεργειακός διχασμός
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη καλά κρατεί λαμβάνοντας αυτή την φορά και πολιτικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με απόφαση της ρωσικής Gazprom, η Πολώνια και η Βουλγαρία έχουν αποκλειστεί από την παράδοση φυσικού αερίου γιατί αρνήθηκαν να εξοφλήσουν με ρούβλια τις νέες παραγγελίες όπως επιτάσσει πρόσφατο διάταγμα του Ρώσου προέδρου. Την ίδια στιγμή πληροφορίες αμερικανικών πρακτορείων αναφέρουν ότι δύο τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες που δεν κατονομάζονται έχουν συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα και έχουν εξοφλήσει με ρούβλια τους νέους λογαριασμούς. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προφανώς και θα δοκιμάσει την συνοχή της Ευρώπης πάνω σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.
Επιπλέον πίεση
Η προοπτική το επόμενο διάστημα να εμφανιστούν προβλήματα στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ανησυχεί τις αγορές που «βλέπουν» διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας από μια τέτοια εξέλιξη. Αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας η διολίσθηση του ευρώ σε χαμηλά πενταετίας έναντι του αμερικάνικου δολαρίου διασπώντας καθοδικά το φράγμα του 1,06 δολάρια για πρώτη φορά από το 2017. Η εξέλιξη αυτή ασκεί επιπλέον πίεση στην ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων στο ευρώ ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (FED).
Χρήσιμο εργαλείο
Στην δίνη του προεκλογικού αναμένεται να τεθεί σύντομα η οικονομία καθώς αποτελεί το ατού της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα αποτελεί προνομιακό πεδίο κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και αυτή την φορά η κριτική αναμένεται πως θα εστιαστεί γύρω από διαδικαστικά θέματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη. Χρήσιμο εργαλείο για αναβίωση των παθών αποτελεί πάντα το περιεχόμενο των εκθέσεων της ελεγκτικής υπηρεσίας.
Επικίνδυνοι συνειρμοί
Η συνολική αξία των subprime που ταρακούνησε την παγκόσμια οικονομία το 2008 δεν ξεπερνούσε τα 1,3 τρις δολάρια. Σήμερα η αξία των κρυπτονομισμάτων είναι μεγαλύτερη από αυτό το όριο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνοι συνειρμοί στην προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων που θα προκληθούν σε περίπτωση κατάρρευσης αυτής της αγοράς. Η ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να αναδείξει αυτούς τους κινδύνους ζητά επίμονα ρύθμιση ενώ εξετάζει παράλληλα το ενδεχόμενο η προτίμηση των καταναλωτών για ψηφιακά νομίσματα να ικανοποιηθεί μέσα από την δημιουργία ψηφιακών σκληρών νομισμάτων.
Διστακτικά βήματα
Οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου παρουσιάζουν σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΑΣΑ μικρή πρόοδο σε σχέση με την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας που τέθηκαν με ορίζοντα υλοποίησης το 2030. Αν και παρατηρείται σημαντική δυναμική στην προώθηση των στόχων αυτών η πορεία υλοποίησης εμφανίζεται μικρή και καθόλου ενθαρρυντική. Τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε αυτή την συγκυρία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, οι νέοι και οι πρόσφυγες ενώ στον τομέα της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται μικρή έως καθόλου πρόοδος στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Απολογισμός covid19
Σινιάλο για άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε σχέση με την covid19 έστειλε η Κομισιόν κάνοντας λόγο για ελεγχόμενη πίεση στα νοσοκομεία την ίδια ώρα που αρκετές χώρες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα πρόληψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η ευρωπαϊκή επιτροπή, η πανδημία στοίχισε πέραν του 1εκ. σε ζωές ενώ υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης που μολύνθηκε κατά την διάρκεια αυτής της διετίας κυμαίνεται μεταξύ 60% και 80%.