ΔΗΚΤΗΣ
Ψηλό τίμημα
Η Ευρώπη είναι η περιοχή που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα ελέω των πολεμικών κυρώσεων. Το πρόβλημα εμφανίζεται σε όλη την Ήπειρο, αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν από νωρίς στραφεί στη Γερμανία λόγω της μεγαλύτερης άμεσης ενεργειακής εξάρτησής της. Προφανώς και οι άλλες χώρες επηρεάζονται έμμεσα λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου όπως είναι η περίπτωση της Κύπρου. Για την Κύπρο και άλλους τουριστικούς προορισμούς, η απαγόρευση των πτήσεων αποτελεί επίσης τεράστιο πλήγμα λόγω του μεγέθους και οικονομικής επιφάνειας της ρωσικής αγοράς, η οποία θεωρείται πλέον παρελθόν. Όμως, επιστρέφουμε στη Γερμανία από όπου μας έρχονται τα πρώτα νούμερα από το κορυφαίο στη χώρα οικονομικό ινστιτούτο, το οποίο κάνει εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναθεώρηση της ανάπτυξης προς τα κάτω σε ποσοστό 43% για φέτος, ενώ προβλέπει ύφεση για το 2023 αν τελικά προχωρήσει η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου.
Σκλήρυνση στάσης
Η αγορά δανείων παρουσιάζει σημαντική συρρίκνωση καθώς οι απαιτήσεις που θέτουν πλέον οι τράπεζες για παραχώρηση είναι σε μερικές περιπτώσεις απαγορευτικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αιτήσεις δανείων από τις επιχειρήσεις είναι αυξημένες καθώς η πίεση στην κατανάλωση μειώνει τους τζίρους, εξαναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να προσφύγουν στον δανεισμό για κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι τράπεζες αναμένεται να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους απέναντι στην παραχώρηση νέου δανεισμού, καθώς η υποτονική ζήτηση θα συνεχίζεται.
Χτυπά καμπανάκι
Ενόψει των προκλήσεων που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία χρηματοοικονομικών οργανισμών ενημερώνει τους εποπτευομένους αναφορικά με την: (α) ανάγκη τήρησης των κυρώσεων, (β) προοπτική μεγαλύτερων επισφαλειών στους ισολογισμούς των τραπεζών, (γ) περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, (δ) παρακολούθηση των κινδύνων που αναλαμβάνουν ιδιώτες επενδυτές, (ε) εισαγωγή περισσότερων στοιχείων βιωσιμότητας (ESG) στις εργασίες τους, και την (ζ) ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, καθώς νέες κυβερνοεπιθέσεις θα πρέπει να αναμένονται.
Αναταράξεων συνέχεια
Η πρόσφατη επένδυση του Ίλον Μασκ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης twitter δεν θα μπορούσε να μην έχει δράμα. Η πρόσφατη ανάκληση της απόφασης από τον ίδιο να συμμετέχει στο ΔΣ έφερε νέες εξελίξεις, καθώς πλέον επιθυμεί να αγοράσει την εταιρεία και να την μετατρέψει σε ιδιωτική (εκτός χρηματιστηρίου). Σύμφωνα με προσωπική του ανάρτηση, οι εξαιρετικές προοπτικές της πλατφόρμας δεν μπορούν να αναδειχθούν μέσα από το υφιστάμενο πολυμετοχικό σχήμα, οπότε επιθυμεί να την εξαγοράσει στην ολότητά της. Η τιμή που θα προσφερθεί ανέρχεται στα $54,20 ανά μετοχή, αποτιμώντας δηλαδή το 100% της εταιρείας στα $43 δισ. Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης του.
4ο τρίμηνο
Ο πληθωρισμός Μαρτίου στην ευρωζώνη έφτασε στο 7,5% ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω της ασθενικής ζήτησης που προκαλεί η ακρίβεια. Τα δυο αυτά αντικρουόμενα δεδομένα θέτουν σημαντικά διλήμματα στην ΕΚΤ, η οποία προς το παρόν επισφραγίζει το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής με την έξοδό της από την αγορά ομολόγων κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα αποτελέσει το ορόσημο για το τέλος των μηδενικών επιτοκίων, αφού η πρώτη αύξηση αναμένεται κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Επιστρέφει
Το πολυαναμενόμενο Cyprus equity fund (CEF) επιστρέφει αυτήν τη φορά υπό την ευθύνη του European investment fund (EIF). Υπενθυμίζουμε ότι την προηγουμένη φορά που έγινε ανάλογη προσπάθεια ήταν το 2020, υπό την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, όμως, εντοπίστηκε λάθος στα έγγραφα του διαγωνισμού και η διαδικασία ακυρώθηκε. Αυτήν τη φορά, τη διαδικασία επιλογής διαχειριστών κεφαλαίου για το CEF θα έχει o EIF, με την ελπίδα αυτήν την φορά τα €30 εκ. της κρατικής συμμετοχής και όσα «σηκώσουν» οι ιδιώτες επενδυτές να διοχετευτούν προς όφελος της επιχειρηματικότητας νεοφυών και άλλων πιο ώριμων σχημάτων.