ΔΗΚΤΗΣ
Άλλαξε η μεθοδολογία, και το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο και άρα η προηγούμενη απόφαση του Οκτωβρίου 2023 ανατρέπεται. Τα νέα δεδομένα σύμφωνα με την ελληνική πλευρά προκαλούν αρνητική παρούσα αξία στο έργο ύψους 100 εκατ. ευρώ. Και συνεχίζει ο ανεξάρτητος φορέας να εξηγεί, ότι το έργο δεν σημαίνει πως πάση θυσία θα υλοποιηθεί αν δεν αλλάξουν τα αρνητικά δεδομένα έτσι που να καταστεί οικονομικά βιώσιμο. Από το συγκεκριμένο έργο, η Κύπρος αναμένει μείωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που όμως δεν είναι ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά προσδιορισμένο. Η «μπάλα» πλέον βρίσκεται στην ελληνική πλευρά που αναμένεται να λάβει πολιτικές αποφάσεις στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο, με στόχο να ξεπεραστεί ο σκόπελος και να προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός.
Μάχη με τον χρόνο
Οι χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα ψηλά επιτόκια και την χαμηλή παραγωγικότητα δημιουργούν σκηνικό αυξημένου πιστωτικού κινδύνου στην Ευρωζώνη. Η ανησυχία έρχεται να επιβεβαιωθεί και από την αύξηση που παρουσιάζουν οι δανειοδοτήσεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής δόσεων και κινδυνεύουν να μεταφερθούν στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Βεβαίως, οι τράπεζες έμαθαν καλά το μάθημά τους και σπεύδουν άμεσα να ρυθμίσουν αυτά τα δάνεια σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα - και καλά κάνουν. Όμως, τα οικονομικά δεδομένα στην πραγματική οικονομία είναι αμείλικτα, γεγονός που δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία ότι στο τέλος τα μη εξυπηρετούμενα θα αποφευχθούν.
Στερνή μου γνώση
Μετά που αμαυρώσαμε και διασύραμε το όνομα της Κύπρου, αποφασίσαμε να προωθήσουμε νόμο για στρατηγικές αναπτύξεις. Με τον όρο στρατηγικές αναπτύξεις εννοουμε μεγάλες επενδύσεις που θα λαμβάνουν άδεια με μεγαλύτερη ταχύτητα εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια όπως είναι το ελάχιστο ποσό επένδυσης ή ο ελάχιστος αριθμός θέσεων εργασίας που θα δημιουργούνται. Έχουν επιλεγεί μάλιστα και συγκεκριμένοι οικονομικοί κλάδοι στους οποίους θα μπορούν να κατευθύνονται αυτές οι επενδύσεις. Η ολοκλήρωση του πακέτου με όλες τις νομοθεσίες και τους κανονισμούς αποτελεί δέσμευση προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς και συνιστά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.
Διάψευση χωρίς ουρά;
Η ιταλική ENI αποφάσισε να εγκαταλείψει ορισμένες επενδύσεις ορυκτών καυσίμων στις οποίες εμπλέκεται, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών αλλά και να συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί η Ε.Ε. Η ΕΝΙ είναι και σημαντικός παράγοντας μαζί με την Total στις προσπάθειες που αναλαμβάνονται εδώ και πολλά χρόνια για οικονομική εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ. Μετά την αρχική είδηση η οποία θορύβησε τους πάνω ορόφους του υπουργείου Ενέργειας, δεν άργησε να έρθει η ανακουφιστική διευκρίνηση ότι αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει την Κύπρο, εκτός και αν υπάρχει καμιά ουρά που δεν την ξέρουμε και θα έρθει σε κάποια μεταγενέστερη φάση να αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Προβληματική υλοποίηση
Η κυπριακή οικονομία μπορεί να υπολογίζει από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το ποσό του 1 δισ. ευρώ σε χορηγίες και 200 εκατ. σε προνομιακά δάνεια. Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει το 23,6% της χορηγίας ως πρώτη δόση, η οποία δόθηκε σε όλα τα κράτη χωρίς αξιολόγηση. Έκτοτε η Κύπρος δεν έχει λάβει νέα ποσά, παρόλο που έχει καταθέσει αιτήσεις για τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη δόση που αθροίζουν άλλο ένα 23% της χορηγίας. Οι δόσεις όμως δεν εκταμιεύονται γιατί προφανώς υπάρχουν απαιτήσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί, αν και μιλούμε για μια πολύ χαλαρή εκ μέρους των Βρυξελλών διαδικασία. Τόσο χαλαρή που η Επιτροπή δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα σχέδια που υποβλήθηκαν τότε, και τον τρόπο που αξιολογεί την πρόοδό τους σήμερα.