ΔΗΚΤΗΣ
Η συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών και η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία (τον επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου διαδέχτηκε ο επικεφαλής της Astrobank) αποτέλεσε αφορμή αντιπαράθεσης με τον υπουργό Οικονομικών. Ο λόγος περί εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και κατά πόσο οι τράπεζες αντιλαμβάνονται τον ρόλο αυτό. Ο υπουργός των Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου απάντησε από του βήματος ότι όχι μόνο τις αντιλαμβάνονται αλλά και τις αναλαμβάνουν. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε αναδιαρθρώσεις που ολοκλήρωσαν οι τράπεζες ύψους €4,5 δισ. κατά τις οποίες οι τράπεζες απορρόφησαν μέρος της αύξησης των επιτοκίων. Η είδηση βέβαια δεν βρίσκεται στην αντιπαράθεση, ήπια κατά τα άλλα, αλλά αφορά στο πολύ μεγάλο ύψος των αναδιαρθρώσεων, επιβεβαιώνοντάς τις ανησυχίες για την κατάσταση που βρίσκονται οι δανειολήπτες σε αυτή τη δύσκολη από κάθε άποψη συγκυρία.
Ζητείται στόχευσης
Οι χωρίς στόχευση παροχές τις οποίες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βαφτίζει στοχευμένη κοινωνική πολιτική συνεχίζονται. Η επιδότηση στο ρεύμα και ο μηδενικός ή χαμηλός ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα ακούγονται τεράστια αλλά στην ουσία αποτελούν ψίχουλα για το μέσο νοικοκυριό. Αυτές οι παροχές αν ήταν πραγματικά στοχευμένες προς τους ευάλωτους θα μπορούσαν να φέρουν ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τους υπόλοιπους. Τουναντίον ακούμε για κοινωνική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση λόγω των πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό και όταν ερχόμαστε στο μέτρημα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αποκαλύπτει πως η επιδότηση στο ρεύμα σημαίνει 20-22 ευρώ τη διμήνια ενώ ο μηδενικός ΦΠΑ σημαίνει 7 ευρώ για δαπάνη 90 ευρώ.
Μια επένδυση που αξίζει να γίνει
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα συνεχίσει να επηρεάζει δυσμενώς την οικονομική δραστηριότητα. Οι ψηλές θερμοκρασίες εκτός των άλλων προβλημάτων προκαλούν και αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Πάφο επηρέασαν τη γεωργοκτηνοτροφία και δεν θα αργήσει ο αντίκτυπος να αποτυπωθεί και στα καθημερινά ψώνια των πολιτών. Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους επηρεαζόμενους για την καταστροφή που υπέστησαν όμως ο αντίκτυπος των ζημιών θα συνεχίσει για αρκετό καιρό να επηρεάζει τις τιμές βασικών αγαθών. Η επένδυση σε εξελιγμένα συστήματα πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών αρχίζει να αποκτά εκτός από περιβαλλοντικό και οικονομικό νόημα.
Περιβαλλοντικές ευαισθησίες
Οι ελπίδες για μείωση του κόστους ηλεκτρισμού μεταφέρεται στις ΑΠΕ και συγκεκριμένα στην ηλιακή ενέργεια που μας προσφέρεται απλόχερα αρκετούς μήνες τον χρόνο. Για να καταστεί αυτό εφικτό θα χρειαστεί να δημιουργηθούν υποδομές με πάρκα συλλογής ηλιακής ενέργειας και διοχέτευσής στο δίκτυο της ΑΗΚ, το οποίο χωρίς αναβάθμιση θα κρατήσει τις ΑΠΕ όνειρο θερινής νυκτός. Στην προσπάθεια να πάρει μπρος η αξιοποίηση των ΑΠΕ ο υπουργός των Εσωτερικών έβγαλε κανονισμούς για την οριοθέτηση των συγκεκριμένων υποδομών. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι οι πολλές απαγορεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες είναι καθόλα θεμιτές και επιθυμητές. Η απορία έχει να κάνει με το αν ήταν πάντα τόσο μεγάλη η ευαισθησία του υπουργείου Εσωτερικών για το περιβάλλον και πώς αυτό επέτρεψε όλα αυτά τα χρόνια τις απανωτές παραβιάσεις σε σκανδαλώδεις αναπτύξεις.
Αν δούλευε ο ανταγωνισμός
Το πρόβλημα με την ακρίβεια των τιμών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, καθώς αφανίζει το εισόδημα και καταρρακώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Οι κυβερνήσεις προφανώς και εξετάζουν μέτρα ανακούφισης και αυτό βλέπουμε να συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Κύπρο όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά γεγονός που αφήνει τους καταναλωτές έρμαιο των αυξήσεων. Πάρτε για παράδειγμα το πλαφόν στην τιμή του νερού, όχι πως θα κάνει κάποια διαφορά, που εισπράττει τόσες αντιδράσεις γιατί λέει νοθεύει τον ανταγωνισμό. Τον ανταγωνισμό που τον ανασύρουμε μόνο όταν μας βολεύει, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αν κάτι δεν δουλεύει στην Κύπρο αυτό είναι ο ανταγωνισμός.