ΔΗΚΤΗΣ
Η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση –εκτός των άλλων– αποτελεί για τις επιχειρήσεις πηγή κινδύνων λόγω της πιθανότητας να εγερθούν αγωγές για κακές πρακτικές σε σχέση με την αντιμετώπιση των δίδυμων κρίσεων. Στο παρελθόν είχαμε δει τέτοιες αγωγές να καταχωρούνται κατά πετρελαϊκών επιχειρήσεων ως επί το πλείστον. Σήμερα αυτή η πρακτική εκτείνεται σε εταιρείες τροφίμων, αερογραμμές, αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευαστές πλαστικών. Αυτή η πραγματικότητα θέτει αρκετές επιχειρήσεις ενώπιον του κινδύνου να υποστούν σημαντικές ποινές από τα δικαστήρια, επηρεάζοντας την βιωσιμότητά τους και κατ’ επέκταση την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το πρόβλημα για τις τράπεζες όμως, δεν περιορίζεται στις έμμεσες συνέπειες αλλά εκτείνεται και σε απευθείας αγωγές από πολίτες και ΜΚΟ για χρηματοδοτικές αποφάσεις που κατά τεκμήριο βλάπτουν το περιβάλλον.
Προσέγγιση των δύο αγορών
Το καθεστώς ψηλών επιτοκίων εκτός από κέρδη φέρνει και την επιστροφή στην κανονικότητα για τις τράπεζες που βλέπουν να διανοίγονται προοπτικές για αύξηση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών αφού προηγουμένως καταβληθούν τα μερίσματα στους μετόχους. Η τάση αυτή ξεκίνησε από τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα αργήσει να επεκταθεί και στην Κύπρο. Άλλωστε οι πρόσφατες κινήσεις της Eurobank και ο έλεγχος που πέτυχε στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζας της χώρας αναμένεται πως θα φέρει τα δύο τραπεζικά συστήματα πιο κοντά. Εξάλλου οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο παρελθόν και θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον είναι σε κάποιο βαθμό παρόμοιες.
Πολύτιμο εργαλείο
Στη μάχη κατά του πληθωρισμού η επικοινωνία αποτελεί για τις κεντρικές τράπεζες ένα σημαντικό εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί παράλληλα με τις κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων. Μέσα από την επικοινωνία οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προσδοκίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Εφόσον αυτή η προσπάθεια είναι επιτυχής θα μπορούν να αποφευχθούν αχρείαστες κινήσεις κυρίως από επιχειρηματικής πλευράς, στο ζήτημα της προς τα πάνω αναθεώρησης των τιμών. Αν οι προσδοκίες είναι προς τη λάθος κατεύθυνση τότε διατρέχουμε τον κίνδυνο να τροφοδοτείται η ακρίβεια αδυνατίζοντας τα νομισματικά μέτρα που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες.
Θετικός αντίκτυπος
Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε και δημοσιεύει τα αποτελέσματα της δεύτερης άσκησης ακραίων σεναρίων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στόχος να αποτυπωθεί η μελλοντική επίδραση που θα έχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το αποτέλεσμα, αν και αναμενόμενο, κατέδειξε ότι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης είναι προς όφελος της οικονομίας. Αν και το σενάριο της επιτάχυνσης εξ υπακούει αυξημένο κόστος, προκύπτει ότι μεσοπρόθεσμα επιτυγχάνεται η διατήρηση των κερδών των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Εύθραυστες αγορές
Αν και η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής στα δεδομένα του επίμονου πληθωρισμού, του αυξημένου κόστους χρήματος και της αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα, πιθανή χειροτέρευση του κλίματος δυνατόν να επηρεάσει δυσμενώς τις αγορές οι οποίες δείχνουν να ξεμένουν από αντοχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς η πιθανότητα μιας διόρθωσης στις αγορές των μετοχών και των ομολόγων λόγω έλλειψης ρευστότητας είναι αυξημένη. Σημαντική παράμετρος που αναδεικνύεται προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η οποία όμως παραμένει εύθραυστη και δυνατόν να καταρρεύσει εφόσον προκύψει μια νέα αρνητική εξέλιξη (π.χ. μια νέα κατάρρευση μεγάλης τράπεζας ή επιχείρησης).
Εμπορικός πόλεμος
Τέσσερις μήνες στην σειρά είναι πολλοί για την κινεζική οικονομία η οποία καταγράφει πτώση των εξαγωγών, με την ένδειξη Αυγούστου να παρουσιάζει υποχώρηση της τάξης του 8,8% σε ετήσια βάση. Το τέλος της πανδημίας βρίσκει την κινεζική οικονομία με σημαντικές ρωγμές στην αγορά ακινήτων και υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών. Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της σημαντικότερης εξαγωγικής χώρας στον πλανήτη πλήττονται λόγω της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης και της έντασης που επικρατεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνο, η οποία (ένταση) εξελίσσεται σε έναν ιδιότυπο εμπορικό πόλεμο.