ΔΗΚΤΗΣ
Ενεργειακή φωτιά
Στον 6ο γύρο των κυρώσεων η ΕΕ, ως ο μεγαλύτερος πελάτης πετρελαίου της Ρωσίας, προτίθεται να απαγορεύσει την μετακίνηση πετρελαίου από την Ρωσία με πλοίο υπό σημαία κράτους μέλους ενώ προς το παρόν επιλέγει να αφήσει έξω το πολύ σημαντικό φυσικό αέριο. Το νέο πακέτο κυρώσεων που προωθείται θα υλοποιηθεί σταδιακά με ορίζοντα πλήρους απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ τους έξι μήνες. Μέσα από αυτή την προσπάθεια, πρόθεση της ΕΕ είναι να επιφέρει ένα ουσιαστικό πλήγμα στην ρωσική οικονομία. Δεν παραλείπεται, όμως, να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη θα εκτοξεύσει περαιτέρω την τιμή του πετρελαίου βάζοντας φωτιά στις οικονομίες που εξαρτώνται αποκλειστικά από εισαγωγές πετρελαίου όπως είναι η Κύπρος.
Οριζόντια επέλαση
Ο πληθωρισμός Απριλίου στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 7,5% από το οποίο ακόμα και αν αφαιρεθεί το κόστος ενέργειας η προσαρμοσμένη τιμή βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2% στο 3,5%. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η διαπίστωση ότι η ακρίβεια έχει πλέον εξαπλωθεί οριζόντια σε όλα τα προϊόντα. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές επιβαρύνονται από την υποχώρηση της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ανησυχία πλέον εστιάζεται στον κατά πόσο θα υπάρξει ανοδική πίεση και στους μισθούς. Η ΕΚΤ πάντως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να ανεβάσει τα επιτόκια στο ευρώ νωρίτερα από ότι αναμενόταν.
Τριπλασιασμός κερδών
Ο ενεργειακός κολοσσός Shell πέτυχε στην πρώτη τριμηνία του 2022 να τριπλασιάσει τα κέρδη του σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στα πολύ καλά αποτελέσματα περιλαμβάνεται κόστος ύψους περίπου 4 δισ. δολάρια ως απόρροια των κυρώσεων που ανάγκασαν την εταιρεία να διακόψει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία. Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η εταιρεία αναγνωρίζει το γεγονός ότι για την μεγάλη αύξηση στις τιμές ενέργειας ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Παρέμβαση 20ετίας
Ενεργώντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (FED) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη ημερήσια παρέμβαση εδώ και 20 χρόνια. Η απόφαση είναι ενδεικτική της μεγάλης ανησυχίας που επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού σχετικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό 40ετίας. Σημαντική είναι επίσης και η απόφαση της FED να ελαττώσει τον ισολογισμό της ύψους 9 τρισ. δολαρίων κατά 95 δισ. δολάρια κάθε μήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο τέλος του έτους τα επιτόκια στο δολάριο θα είναι τρεις φορές πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Στασιμοπληθωρισμός
Όλα τα δεδομένα συνθέτουν το σκηνικό του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μιας κατάστασης όπου η ανάπτυξη υπολείπεται του πληθωρισμού. Τυπικά αυτό που δεν ικανοποιείται για οριστική καταγραφή του φαινομένου είναι η πτώση στα επίπεδα απασχόλησης, αφού η αγορά εργασίας ακόμη κρατιέται πολύ καλά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κεντρικές τράπεζες στην διαδικασία ανόδου των επιτοκίων εκφράζουν ανησυχίες κατά πόσο μπορεί να προκληθεί ύφεση που θα οδηγήσει τα επίπεδα απασχόλησης χαμηλότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση τα εργαλεία που θα έχουν οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τον στασιμοπληθωρισμό θα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα.
Διψήφιος πληθωρισμός
Πάνω από το όριο του 1% διαμορφώθηκε το επιτόκιο της στερλίνας μετά την τελευταία απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Το επιτόκιο σήμερα βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο εδώ και 13 χρόνια. Η τελική αύξηση του 0,25% δεν βρήκε όλα τα μέλη του συμβουλίου σύμφωνα με κάποια από αυτά να προκρίνουν διπλάσια αύξηση. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία βρίσκεται τρεις φορές πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, ενώ με ανησυχία αντικρίζεται η πρόβλεψη για διψήφιο πληθωρισμό φέτος μιας και δεν προκύπτει κάποιο σενάριο αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία.