ΔΗΚΤΗΣ
Πρώτη συζήτηση
Και ενώ ο πόλεμος στο ουκρανικό μέτωπο συνεχίζεται χωρίς καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης, είχαμε προχθές την πρώτη συζήτηση για το κόστος ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών από τον ανηλεή ρωσικό βομβαρδισμό, που σε κάποιες περιπτώσεις έχει αφήσει περιοχές σε κατάσταση συνολικής ισοπέδωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, το κόστος ανέρχεται όπως είναι η κατάσταση σήμερα μεταξύ €500 δισ. και €600 δισ. και η ΕΕ εμφανίζεται πρόθυμη να έχει σημαντική συνεισφορά. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή επιτροπή προτίθεται να προσφέρει και τεχνική βοήθεια για τη προετοιμασία της χώρας στο δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ. Πάντως η συνέχιση του πολέμου αυξάνει κάθε μέρα που περνά το κόστος ανοικοδόμησης της χώρας.
Θετικές εξελίξεις
Μέσα στις έντονες συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας υπάρχουν και κάποιες εξελίξεις που δημιουργούν αισιοδοξία. Στην περίπτωση της κυπριακής οικονομίας, ενδεχομένως η σημαντικότερη να αφορά στο γεγονός πως η κάθοδος διεθνών εταιρειών τεχνολογίας είναι αδιάκοπη. Ο Invest Cyprus συνεχίζει την πολύ καλή δουλειά που ξεκίνησε από το 2019 προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το γεγονός ότι εδώ και μερικούς μήνες υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών φρονούμε ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά στη γενικότερη προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο, αν κρίνουμε και από τα τελευταία στοχευμένα κίνητρα που εξαγγέλθηκαν.
Εσωτερικές κυρώσεις
Ευρωπαίοι πολίτες που συμμετέχουν ακόμα σε διοικητικά συμβούλια σημαντικών ρωσικών επιχειρήσεων κινδυνεύουν να τεθούν σε καθεστώς κυρώσεων. Την συγκεκριμένη ρύθμιση προωθεί η φιλελεύθερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο με προφανή επιδίωξη την τιμωρία του πρώην καγκελάριου Σρέντερ για την συμμετοχή του σε συμβούλια ρωσικών ενεργειακών κολοσσών. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υπήρξε καγκελάριος της Γερμανίας για εφτά χρόνια την περίοδο 1998-2005. Απόδειξη των στενών δεσμών του με την Ρωσία είναι το γεγονός ότι είχε τοποθετηθεί στην θέση του πρόεδρου της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αγωγό Nord Stream 2.
Περί πληθωρισμού
Έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού η ΕΚΤ παρέμεινε επιφυλακτική σε σχέση με την άνοδο τιμών όταν εμφανίστηκε. Από την αρχή του έτους όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι το φαινόμενο δεν είναι παροδικό καθώς ο πόλεμος δημιουργεί περαιτέρω πρόβλημα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αυξάνει το κόστος παραγωγής αγαθών λόγω των τιμών της ενέργειας. Η κατάσταση του πληθωρισμού επιβαρύνεται επίσης από το γεγονός ότι το παγκόσμιο εμπόριο γίνεται πιο δύσκολο, αφού η γεωπολιτική κρίση έχει καταφέρει να μοιράσει ξανά τον κόσμο. Για την συνέχεια του πληθωρισμού το μέλλον προδιαγράφεται δύσκολο αφού οι προσπάθειες για πράσινη μετάβαση θα ενταθούν, αυξάνοντας σημαντικά τις επενδύσεις που με την σειρά τους θα επιβαρύνουν στα αρχικά στάδια τις τιμές.
Δημοσιονομικά μαξιλάρια
Η αβεβαιότητα επιτάσσει την δημιουργία δημοσιονομικών μαξιλαριών για απορρόφηση μελλοντικών πιέσεων χωρίς να αποκλείεται μια νέα κρίση που ίσως βρίσκεται στην επόμενη γωνιά. Ειδικότερα οι χώρες με χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές διόρθωσης καθώς σήμερα δεν μπορεί να προβλεφθεί η διάρκεια του πληθωρισμού, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και το ύψος των επιτοκίων. Τα ψηλά επιτόκια, πέραν της δυσκολίας που προκαλούν για εξυπηρέτηση του χρέους, επηρεάζουν δυσμενώς την ζήτηση καθηλώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική κάθε οικονομίας.
Κρυπτο-κατάρρευση
Ο πανικός πωλήσεων στις διεθνείς αγορές οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά κρυπτονομισμάτων με απώλειες ύψους 200 δισ. δολάρια σε μόλις μια μέρα. Η τιμή του δημοφιλούς bitcoin βρίσκεται σε χαμηλό 16 μηνών την ίδια ώρα που και το δεύτερο δημοφιλέστερο ether δέχεται μεγάλη πίεση. Τα κακά μαντάτα όμως για τα κρυπτονομίσματα έρχονται από το νέου τύπου terraUSD που σε αυτή την συγκυρία δεν κρατήσει την ισοτιμία αναφοράς του έναντι του δολαρίου.